Rusia ar urma sa piarda 32 de miliarde de euro pe an din cauza sanctiunilor occidentale

24-11-2014 12:14


vladimir putin

Rusia ar urma sa piarda 32 de miliarde de euro pe an din cauza sanctiunilor occidentale si pana la 80 de miliarde de euro din cauza prabusirii cursului petrolului.

Estimarile au fost facute luni de ministrul rus al Finantelor, Anton Siluanov, citat de AFP, potrivit Mediafax.

"Vom inregistra o pierdere de ordinul a 40 de miliarde de dolari (32 de miliarde de euro) pe an din cauza sanctiunilor geopolitice si am putea pierde 90-100 de miliarde de dolari (72-80 de miliarde de euro) din cauza scaderii cu 30 la suta a cursului petrolului", a declarat ministrul rus, citat de agentia de presa Tass.

In replica fata de atitudinea sa privind criza ucraineana, Rusia a fost vizata incepand din primavara de o serie de sanctiuni occidentale fara precedent, care au adus economia sa in pragul recesiunii, provocand in special deprecierea rublei, care a pierdut aproape o treime din valoarea sa in fata euro.

In conditiile in care aproximativ o jumatate din veniturile sale bugetare depind de petrol, economia Rusiei este de asemenea grav afectata de scaderea pretului aurului negru, care a scazut sub 80 de dolari pe baril la Londra saptamana trecuta, pentru prima data dupa patru ani, provocand o unda de soc pe pietele financiare ruse.

Implicata intr-un conflict cu Occidentul dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea in martie, Rusia a inregistrat de atunci retrageri masive de capital, estimate de Banca Centrala la 128 de miliarde de dolari anul acesta.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO