Rusia acuză SUA că îi „vânează” cetățenii pe glob. Avertismentul Moscovei


Ultimul update: Miercuri 13 Noiembrie 2019 13:51
Data publicarii: Miercuri 13 Noiembrie 2019 13:40
Categorie: Stiri externe
sua, rusia

Rusia a acuzat miercuri Washingtonul că-i "vânează" cetăţenii pe glob şi a făcut cunoscut că a transmis un protest diplomatic oficial, după ce Israelul a extrădat un cetăţean rus către SUA, unde se confruntă cu acuzaţii grave de piraterie informatică.

Ministerul american al justiţiei a anunţat marţi într-un comunicat că rusul extrădat, Aleksei Burkov, în vârstă de 29 de ani, a ajuns în SUA şi a fost adus pentru prima dată în faţa tribunalului, datorită cooperării cu Israelul, unde a fost arestat în 2015, conform Agerpres.

Burkov este acuzat, între altele, de fraudă electronică, accesare neautorizată a unor computere, furt de identitate şi spălare de bani.

Tânărul, care susţine că nu a comis nicio ilegalitate şi a încercat timp de câţiva ani fără succes să se opună extrădării, ar putea fi condamnat la zeci de ani de închisoare, în cazul în care va fi găsit vinovat.

Potrivit Departamentului de Justiţie al SUA, Burkov, care se declară specialist în securitate informatică, a gestionat un site numit Cardplanet care vindea numere de carduri de credit şi debit, dintre care multe erau furate de la cetăţeni americani prin intruziunea în calculatoare.

Datele furate, provenite de la peste 150.000 de carduri compromise, au permis achiziţii frauduloase în valoare de peste 20 de milioane de dolari făcute cu carduri de credit americane.

Burkov gestiona totodată un forum online unde infractori informatici „de elită” cumpărau şi vindeau bunuri şi servicii sustrase, mai arată Ministerul american al Justiţiei.

Ambasada rusă în SUA a condamnat extrădarea sa, într-un comunicat postat miercuri în social media.

„A fost lansată o acţiune fermă de protest în legătură cu declanşarea de către Washington a unei vânători de cetăţeni ruşi în lume”, afirmă ambasada, care menţionează că a trimis Departamentului de Stat o notă de protest în care a solicitat ca „partea americană să-şi respecte strict obligaţiile bilaterale”.

Aleksei Burkov, aflat într-o închisoare în Virginia, va primi în scurt timp vizita unor diplomaţi ruşi, care sunt în contact cu rudele sale din Rusia, se mai adaugă în comunicatul Ambasadei ruse.

Familia lui Burkov spera ca Israelul să-l elibereze, în cadrul unui schimb de deţinuţi care ar fi presupus ca Moscova să predea la rândul său o femeie cu cetăţenie israeliano-americană arestată luna trecută în Rusia pentru posesie de droguri.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO