Romancele plecate in Italia pe care patronii le-au transformat in sclave sexuale. "Daca nu te culci cu el, te intorci acasa"


Ultimul update: Sambata 01 Noiembrie 2014 07:23
Data publicarii: Miercuri 29 Octombrie 2014 18:10
Categorie: Stiri externe

Marturiile unui preot din Sicilia si explozia numarului de avorturi din zona au scos la iveala situatia dramatica, in care se afla peste o mie de romance, abuzate de patronii lor italieni.

Romancele se resemneaza sa fie sclave sexuale ale fermierilor pentru care trudesc. In caz cotrar se tem ca isi vor pierde locurile de munca, platite oricum foarte prost. Relatiile impuse se lasa adesea cu sarcini nedorite. Medicii confirma ca fac si cate 6 intreruperi pe saptamana.

Dupa ce situatia lor a facut obiectul unor reportaje realizate de ''Corriere della Sera" si "l'Espresso'', carabinierii au deschis si ei o ancheta.

"E totul adevarat! Daca sunt femeie si vin din Romania, iar patronul imi zice: faci ceva cu mine sau te trimit acasa, unde ma duc eu, daca sunt femeie? Stau cu patronul, nu? Daca nu te culci cu patronul, te intorci acasa. Eu vorbesc de lucruri pe care le-am vazut, nu le stiu din auzite. Fetele nu vor sa vorbeasca pentru ca se rusineaza", povesteste un muncitor care traieste printre romance.

Anchetele jurnalistilor italieni au pornit de la semnalul de alarma tras de preotul Beniamino Sacco din Vittoria.

" Daca am aflat despre aceste fapte, nu pot sa tac. Daca tac, imi pierd libertatea interioara".

Situatia din Vittoria dureaza de cativa ani. Totul a inceput cand fermierii si-au ridicat sere, ceea ce a facut ca apreciata productie locala de rosii sa nu mai fie una sezoniera si sa fie nevoie de muncitori imigranti. Se stie ca ai nostri accepta conditii de cazare jalnice si salarii mici. In prezent, in jur de 1.500 de romance lucreaza acolo. Majoritatea au intre 20 si 40 de ani, dar sunt si minore. Se spetesc sase zile pe saptamana, cate 11 ore de dimineata pana seara.

" -Trebuia sa invartim rosiile. Si-mi zice: Tu muncesti in seara asta, nevasta-ta maine seara, eu zic: de ce? Am venit impreuna si muncim impreuna. A zis nu. Eu l-am salutat din mers, pentru ca era un tampit.
- Dar de ce crezi ca voia sa va separe?
- S-o atinga, s-o pupe... asa si pe dincolo. Nu intelegi cum merge treaba aici?"

Abuzurile au luat amploare si pentru ca romanii NU reprezinta o comunitate capabila sa se apere.

"- Ce solutie au aceste femei, in afara plangerilor?
- Sa fie mai solidare intre ele. Comunitatea romaneasca e foarte fragmentata, fiecare e singur, nu are posibilitatea sa simta solidaritatea umana"
, explica Dario Di Vico, corespondent Corriere della Sera.

Sclavia sexuala a devenit norma. Femeile traiesc la mila stapanilor, intr-un soi de coabitare fortata cu agresorii. Pentru ele, e o situatie fara iesire.

" -Unele ne povestesc, dar nu fac plangere, pentru ca trebuie sa lucreze, sa aiba un adapost, chiar daca e neadecvat", spune Alexandra Valentini, reprezentant sindicat agricultori CGIL Ragusa.

Lucrurile iau o intorsatura dramatica atunci cand se ajunge la avort.

"Uneori, fetele depasesc trei luni de sarcina si nu mai pot face avort. Am avut cazuri de acest tip, fete care ne-au cerut sa le primim, luni de zile", spune Don Beniamino Sacco, Parohia Santo Spirito Vittoria

"Noi facem intreruperile de sarcina martea. De exemplu, intr-o marti toate patru erau romance", dezvaluie o asistenta.

" - Intelegeti ca, atunci cand patronul italian are o familie si creeaza o situatie de acest tip, o obliga pe romanca sa faca avort. Cand trebuie sa fac o ecografie si o intrerupere de sarcina intorc ecranul, ca sa nu vada femeia cum bate inima fatului", mai spun cei din spital.

Cutremurat de acest fenomen, parintele Sacco a infiintat un adapost pentru femeile abuzate. In schimb, fermierii si primarul din Vittoria sunt furiosi. Se tem ca, devenite sinonime cu sclavia sexuala, rosiile cherry din zona ar putea fi refuzate de clienti.

VIDEO PROTVPLUS.RO