Roman acuzat de sclavie in Irlanda de Nord. Ce le spunea "Ministrul" victimelor sale sa manance atunci cand se plangeau

Ultima actualizare: 05-10-2016 07:00
roman sclavi

Un roman acuzat de trafic si exploatare de persoane in Irlanda de Nord a pledat vinovat in fata unui tribunal, la doi ani dupa ce a fost arestat intr-o operatiune a politiei nord-irlandeze, relateaza Belfast Telegraph.

In acelasi caz au pledat vinovati si sotia lui Lacatus, Cristina Nicoleta Covaci, in varsta de 31 de ani, precum si fratele acesteia Samuil Covaci, 25 de ani, pentru complicitate si trafic de persoane.

Ioan Lacatus, 33 de ani, cunoscut de victimele sale sub porecla "Ministrul", a condus un grup infractional in Craigavon, in perioada mai-august 2014.

Barbatul a adus in Marea Britanie 12 conationali, sub promisiunea unor locuri de munca, pe care i-a cazat in "conditii de sclavie" in locuinta sa de trei camere din localitatea Portadown, din Irlanda de Nord. Lacatus a confiscat pasapoartele victimelor la sosirea acestora in Marea Britanie, iar apoi le-a silit pe acestea sa munceasca in programe de aproape 70 de ore pe saptamana, in timp ce le-a pus sa semneze documente prin care acceptau sa-si vireze salariile in conturi apartinand lui si sotiei sale.

Victimele primeau un cec de 500 de euro lunar din partea lui Lacatus, dar banii le erau apoi luati catre inculpat dupa incasare.

Conform procurorului David McDowell, victimele "proveneau dintr-o zona rurala saraca, situata in apropiere de granita dintre Romania si Ungaria", iar inculpatul le-ar fi promis inainte sa ajunga "salarii de 400 de euro pe saptamana" pentru opt ore de munca/zi, precum si cazare si mancare, scrie Adevarul.


Foto: Cristina Covaci

In realitate, cele 12 victime locuiau impreuna cu Lacatus, sotia si cumnatul acestuia intr-un apartament de trei camere al barbatului, avand la dispozitie o singura toaleta si un singur dus. Victimele erau somate de catre Lacatus sa nu vorbeasca cu alte persoane. Acestea erau trimise la munca prin intermediul unei agentii de recrutare locale, muncind pentru mai multe companii concomitent, chiar si cate 12 ore pe zi. Cinci dintre romanii exploatati s-au hotarat sa anunte politia locala, iar operatiunea care a dus la arestarea celor trei romani a avut loc in august 2014.

Politistii care au participat la eliberarea romanilor sechestrati au descris in rechizitoriu cum victimele au fost gasite infometate si au avut nevoie tratamente medicale. Una dintre victime a precizat ca, atunci cand acestia s-au plans inculpatului despre lipsa de mancare, acesta i-a indemnat sa "manance pietre".

O decizie in acest caz a fost amanata pana saptamana viitoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO