Rezultate partiale in SUA: Mitt Romney castiga alegerile "la mustata" in Michigan si Arizona. VIDEO

Ultima actualizare: 07-11-2012 21:19
Mitt Romney

Candidatul Mitt Romney a castigat marti seara alegerile primare republicane din statul cheie Michigan (nord), dupa ce a iesit invingator si in cele organizate in aceeasi zi in Arizona.

Mitt Romney a inregistrat o victorie importanta marti noaptea, in fata lui Rick Santorum, atat la Michigan cat si in Arizona. "Nu am castigat cu mult, dar am luat suficiente voturi, iar asta e tot ce conteaza" a spus Romeny in fata multimii care il aplauda in Michigan, potrivit Yahoo News.

In Michigan, dupa numararea a 99% din totalul sectiilor de votare, Mitt Romney a castigat cu 3 procente peste Santorum, respectiv 41% fata de 38%. De asemenea, Ron Paul a obtinut 12% din voturi, iar Newt Gingrich 7 procente. In Arizona, dupa numararea voturilor in 90% din sectiile de votare, Romney conducea cu 47%, Santorum cu 27%, Gingrich cu 16%, iar Paul Ron cu 8%.

O pierdere a lui Romney in Michigan - unde el s-a nascut si a crescut, iar tatal sau a fost guvernator - ar fi fost interpretat ca un semnal negativ la adresa sa.

Alegatorii democrati au votat intentionat marti cu ultraconservatorul Rick Santorum, in cadrul alegerilor republicane din Michigan (nord) deschise tuturor alegatorilor, pentru a spori sansele viitoare ale presedintelui Barack Obama, relateaza AFP.

Conform sondajelor realizate la iesirea de la urne, 10 % dintre alegatori s-au prezentat ca democrati si doar 60 % republicani, a transmis presa americana.

Multi dintre acesti alegatori democrati au dezvaluit ca au votat pentru Rick Santorum, considerand ca acesta din urma are mai putine sanse decat rivalul sau Mitt Romney de a castiga in fata lui Barack Obama in cadrul alegerilor prezidentiale de la 6 noiembrie.

"Este un mod de a vota pentru cel pe care vrei sa-l vezi castigand", a declarat o alegatoare, Elisabeth Steegman, din orasul Sterling Heights. "Este un pic dezgustator", a recunoscut ea, "dar merita".

Mitt Romney care dispune de o organizare si de mijloace financiare remarcabile in raport cu cei trei adversari republicani este in continuare considerat ca fiind favoritul pentru obtinerea investiturii republicane la conventia de la sfarsitul lui august in Florida.

Insa o infrangere in statul sau natal Michigan ar fi fost o lovitura foarte dura pentru campania sa. De aici si ideea anumitor democrati de a il sustine pe Rick Santorum, cu care se afla la egalitate conform sondajelor recente, cu mult inaintea celorlalti doi candidati Newt Gingrich si Ron Paul, care nu au facut campanie electorala in Michigan.

Rick Santorum se opune avorturilor chiar si in cazul violurilor cat si contraceptiei, pozitii ce risca sa ii instraineze pe alegatorii de centru, daca va ajunge sa se confrunte cu presedintele in exercitiu.

Ultimele birouri de vot s-au inchis miercuri la 02:00 GMT (04:00, ora Romaniei) in Michigan. Mitt Romney a castigat insa alegerile primare republicane din acest stat-cheie, dupa ce a iesit invingator si in cele organizate in aceeasi zi in Arizona, conform previziunilor lansate de mai multe posturi de televiziune americane.

Organizarea procesului de vot variaza in functie de stat. In Michigan este permis alegatorilor inregistrati ca democrati sa voteze in cadrul primarelor republicane.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO