Rusia si SUA nu au cazut de acord in legatura cu Siria. Reactiile celor doua tabere dupa vizita lui Rex Tillerson la Kremlin

Vladimir Putin

Seful diplomatiei americane Rex Tillerson s-a intalnit la Moscova cu Vladimir Putin, desi, anterior, Kremlinul refuzase sa confirme aceasta intrevedere, semn al relatiilor tensionate dintre Rusia si Statele Unite din cauza crizei siriene.

Dupa 2 ore de discutii cu Vladimir Putin si alte 3 ore si jumatate de dialog cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Rex Tillerson, a spus la conferinta de presa ca "doua state-puteri nucleare nu pot avea o asemenea relatie", relateaza BBC.

Daca au cazut de acord asupra unui lucru, acela este ca "nivelul de incredere in relatiile bilaterale este foarte scazut". Dar, a spus secretarul de stat american, lucrurile trebuie sa se schimbe, pentru ca Statele Unite si Rusia "nu pot avea un asemenea gen de relatii".

Am convenit sa continuam cooperarea pentru gasirea unei solutii politice in Siria, a declarat Lavrov. Dar Tillerson a repetat pozitia Statelor Unite, care sustin ca regimul Bashar al Assad s-a aflat in spatele atacului cu arme chimice, de saptamana trecuta, asupra civililor sirieni, cand au murit peste 80 de oameni.

Tot miercuri seara Rusia a blocat prin veto iar China s-a abtinut de la vot, la Consiliul de Securitate al ONU, in privinta unei noi rezolutii prin care se cere cooperarea regimului sirian la o ancheta privind presupusul atac chimic din provincia Idlib.

Citește și
Brexit
Parlamentarii britanici avertizeaza ca "hackeri straini" ar fi incercat sa influenteze rezultatul BREXIT. Ce dovada au oferit
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Relatiile Rusia-SUA sunt la un nivel scazut, dar ambele tari vor sa schimbe situatia, spun Lavrov si Tillerson

Rusia si Statele Unite s-au declarat pregatite miercuri sa mearga inainte si sa incerce sa depaseasca “nivelul scazut de incredere”, in special pentru a duce o “lupta implacabila impotriva terorismului”, au declarat Rex Tillerson si  Serghei Lavrov, la finalul vizitei sefului diplomatiei SUA la Moscova, relateaza AFP.

“Am discutat cu franchete ca nivelul actual al relatiilor SUA-Rusia este scazut. Este un nivel scazut al increderii intre tarile noastre. Cele mai mari doua puteri nucleare nu pot sa aiba acest gen de relatii”, a spus Tillerson intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau rus Serghei Lavrov, dupa o intalnire de aproximativ doua ore cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin.

“Amandoi credem intr-o Sirie unificata si stabila si vrem sa le refuzam refugiul teroristilor”, a explicat secretarul de Stat. “Am convenit ca trebuie denuclearizata Coreea de Nord. Dar exista numeroase chestiuni in care avem diferende”, a adaugat el.

Tillerson a dat asigurari intalnirile de miercuri au reprezentat un pas important, de ambele parti, pentru explicarea pozitiilor lor si intelegerea amplorii diferendelor.

“Intalnirile noastre de astazi (miercuri – n.r.) vin intr-un moment important in relatie, pentru a clarifica mai mult zonele de obiective comune, zonele de interese comune
”, a subliniat el.

“In pofida tuturor problemelor existente, exista perspective considerabile pentru a lucra impreuna”, a dat asigurari Lavrov.

“Rusia (…) este deschisa la dialog cu Statele Unite in toate domeniile si nu numai la dialog, ci la actiuni comune pentru a ajunge la rezultate in toate domeniile in care acest lucru corespunde intereselor tarilor noastre”, a adaugat el.

Ministrul rus de Externe a invocat in special “obiectivul impartasit de a purta o lupta implacabila impotriva terorismului international”, la aproximativ o saptamana dupa atentatul soldat cu 14 morti in metroul din Sankt Petersburg.

Vizita lui Tillerson la Moscova, prima a unui inal oficial din administratia lui Donald Trump, a fost dominata de conflictul sirian.

Cele doua tari s-au lansat in ultimele zile intr-un razboi al declaratiilor privind "atacul chimic" de la Khan Sheikhoun si dupa ce presedintele american a ordonat primul bombardament vizand armata siriana de la inceputul conflictului sirian.

In urma acestor bombardamente, Moscova si-a suspendat participarea la acordul de preventie a incidentelor aeriene in vigoare in Siria. “Presedintele Putin a confirmat ca este dispus sa reinstituie” acordul, “cu conditia ca obiectivul nostru comun sa fie lupta impotriva terorismului”, a precizat Lavrov.

Rusia a blocat, la ONU, un proiect de rezolutie care condamna atacul chimic din Siria

Rusia a blocat, in cadrul Consiliului de Securitate ONU, un proiect de rezolutie care condamna atacul chimic din Siria, atribuit de Statele Unite regimului Bashar al-Assad, relateaza AFP.

Rusia a utilizat dreptul de veto pentru a bloca proiectul de rezolutie care prevedea condamnarea atacului, solicitand o investigatie urgenta. China s-a abtinut de la vot. Este a opta oara cand Rusia blocheaza un proiect de rezolutie care condamna Administratia Bashar al-Assad.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a certat o reporterita americana in timpul intalnirii cu Rex Tillerson. VIDEO
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a certat o reporterita americana in timpul intalnirii cu Rex Tillerson. VIDEO

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a certat o reporterita americana care a pus o intrebare tipand inainte de intalnirea de protocol cu Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA.

Parlamentarii britanici avertizeaza ca
Parlamentarii britanici avertizeaza ca "hackeri straini" ar fi incercat sa influenteze rezultatul BREXIT. Ce dovada au oferit

Reprezentantii a doua comisii parlamentare avertizeaza ca hackerii ar fi incercat sa influenteze rezultatele referendumului istoric pentru iesirea Regatului Unit din UE.

Putin a anuntat noi
Putin a anuntat noi "provocari" cu arme chimice in Siria. SUA: Minciuni si dezinformare pentru a-l acoperi pe Bashar al-Assad

Un oficial american de rang inalt de la Casa Alba a acuzat marti Rusia ca duce o campanie de dezinformare pentru a musamaliza atacul chimic din Siria si a-l ajuta pe Bashar al-Assad sa para nevinovat, relateaza AFP.

G7 a respins propunerea sanctionarii Rusiei dupa
G7 a respins propunerea sanctionarii Rusiei dupa "atacul chimic" din Siria. Italia: "Nu trebuie sa punem Rusia la colt"

Grupul Celor Sapte (G7) cel mai industrializate tari din lume nu a ajuns la un acord cu privire la impunerea unor noi sanctiuni Rusiei si Siriei, relateaza BBC News.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.