Reuters: Partidul lui Benjamin Netanyahu, Likud, la egalitate cu Uniunea Sionista, potrivit exit pollurilor

17-03-2015 22:28


Conform primelor sondaje ale Channel 10 si Channel 1 partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu este la egalitate cu alianta de centru-stanga - fiecare cu cate 27 de mandate din cele 120 ale parlamentului, relateaza Reuters.

Potrivit unui alt sondaj prezentat de postul Channel 2, partidul Likud (dreapta), al premierului Benjamin Netanyahu, este creditat cu 28 de locuri in Parlamentul de 120 de locuri, iar alianta politica Uniunea Sionista (centru-stanga) - condusa de liderul Partidului Muncii (stanga), Isaac Herzog, si de liderul Hatnua (centru-stanga), Tzipi Livni, - ar obtine 27 de locuri.

Lista Araba Unita (a etnicilor arabi din Israel) se claseaza pe locul al treilea, cu 13 locuri in Knesset, urmata de formatiunea laica de centru Yesh Atid, cu 12 locuri, si de partidul Kulanu (centru), cu 10 locuri. Partidul religios de dreapta Bayit Yehudi (Caminul Evreiesc) este creditat cu opt locuri, Shas (ultraortodox) cu sapte, formatiunea Iudaismul Unit al Torei ar urma sa aiba sase membri in Knesset, iar Meretz (ecologist, stânga), cinci. Prezenta la urne a fost de aproximativ 70 la suta dintre alegatori iar rezultatele finale sunt asteptate miercuri dimineata.

De acum, ramane de vazut cum se vor forma aliantele politice. Negocierile pentru formarea guvernului ar putea dura, insa, zile sau poate chiar saptamani. Acest scrutin a fost vazut ca un veritabil referendum cu privire la supravietuirea politica a premierului Beniamin Netanyahu. Premier din 2009, Netanyahu s-a prezentat in campanie drept un garant al securitatii tarii si a anunta ca nu va mai accepta sa discute public ideea unui stat palestinian, daca ramane la sefia guvernului.

De partea cealalta, adeversarul sau laburist, Isaac Herzog, s-a aratat mai preocupat de scumpirea alimentelor si de preturile foarte mari la alimente; chestiuni care preocupa electoratul cel putin la fel de mult precum securitatea Isarelului, sau arsenalul nuclear al Iranului.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO