Record de infectări cu Covid-19 în Franța și Marea Britanie, în Ajunul Crăciunului

Ultima actualizare: 25-12-2021 10:00
Covid, Marea Britanie, UK
AFP

Franța și Marea Britanie au înregistrat, vineri, în Ajunul Crăciunului, cifre record de cazuri de infectări cu Covid-19.

 

Astfel, Franţa a depăşit vineri seară, Ajunul Crăciunului, pragul de 94.000 de noi cazuri de COVID-19, un nivel niciodată atins de la începutul pandemiei în martie 2020, potrivit datelor publicate de Agenţia franceză de sănătate publică, notează AFP, conform Agerpres.

Au fost înregistrate 94.124 de cazuri noi în 24 de ore, sub efectul celui de-al cincilea val care se intensifică purtat de varianta Omicron, mult mai contagioasă.

În ultimele şapte zile, media este de 66.417 cazuri.

Precedentul record absolut a fost atins joi, cu peste 91.000 de cazuri înregistrate. Trebuie să ne întoarcem la vârful valului 2, în noiembrie 2020, pentru a găsi niveluri asemănătoare (86.852).

Mii de francezi s-au grăbit vineri la farmacii pentru a se testa în speranţa de a petrece Crăciunul în familie.

Presiunea continuă să crească şi asupra serviciilor de terapie intensivă, care au 3.254 de pacienţi faţă de 3.208 marţi, cu 316 de noi internări.

În prezent, 16.173 de persoane sunt internate în spital, faţă de 16.060 cu o zi înainte.

Numărul deceselor de la începutul pandemiei a ajuns la 122.462, cu 169 mai mult decât cu o zi înainte.

De la începutul campaniei de vaccinare în Franţa, 52.686.872 de persoane au primit cel puţin o injecţie (78,1% din populaţia totală) şi 51.585.838 de persoane au în prezent o schemă completă de vaccinare (76,5% din totalul populaţiei).

Şi de la începutul campaniei de rapel, 21.933.063 de persoane au primit o doză suplimentară, mai scrie AFP.

Peste 122.000 de infectări în 24 de ore în Marea Britanie, un nou record

 

Și Marea Britanie, care se confruntă cu o răspândire fulgerătoare a variantei Omicron a noului coronavirus, a înregistrat vineri peste 122.000 de cazuri de COVID-19 într-un interval de 24 de ore, care reprezintă un nou record de la începutul pandemiei, informează AFP.

Această ţară, una dintre cele mai grav afectate de pandemie în Europa, a recenzat totodată 137 de decese asociate COVID-19 în ultimele 24 de ore - totalul a ajuns la 147.857 de decese -, precum şi 1.171 de spitalizări, un număr ce marchează o accelerare a internărilor, în contextul în care acest parametru, monitorizat cu mare atenţie, a rămas în mare parte neschimbat în perioada recentă.

Fiecare naţiune din componenţa Marii Britanii beneficiază de o competenţă proprie în ceea ce priveşte chestiunile sanitare. Pentru moment, Ţara Galilor, Irlanda de Nord şi Scoţia au anunţat înăspriri ale restricţiilor, care vor rămâne în vigoare şi după Crăciun.

În ceea ce priveşte Anglia, Guvernul condus de Boris Johnson a preferat să amâne înăsprirea restricţiilor, bazându-se în special pe studii care arată un risc de spitalizare mai mic cauzat de varianta Omicron în raport cu varianta Delta, care a fost dominantă până de curând.

Autorităţile britanice se tem însă că în pofida unui risc mai scăzut de forme grave de COVID-19, numărul infectărilor va fi atât de mare, încât va duce la o presiune insurmontabilă asupra sistemului medical.

Salutând acele studii şi considerându-le "o rază de speranţă pentru Crăciun", directoarea agenţiei britanice pentru siguranţă sanitară, Jenny Harries, a precizat că autorităţile britanice monitorizează, înainte de a lua decizii, impactul epidemiei asupra spitalelor, precum şi impactul asupra societăţii în ansamblul ei, mai ales asupra forţei de muncă.

La Londra, o persoană din 20 avea COVID-19 în urmă cu o săptămână, potrivit estimărilor specialiştilor britanici.

Numeroase sectoare de activitate sunt de acum grav afectate, cauzând închiderea multor companii şi anularea curselor programate în sectorul transporturilor.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO