Reactii dure dupa declaratia lui Trump privind musulmanii. Pentagonul avertizeaza ca submineaza securitatea nationala a SUA

×
Codul embed a fost copiat

Pentagonul a avertizat impotriva alimentarii discursului gruparii jihadiste Statul Islamic conform caruia SUA s-ar afla in razboi cu islamul, atentionare prin care sunt criticate indirect afirmatiile lui Trump legate de musulmani, transmite Reuters.

"Orice lucru care alimenteaza discursul ISIS (Statul Islamic) si instiga Statele Unite impotriva credintei musulmane este cu siguranta nu doar contrar valorilor noastre, dar si contrar securitatii nationale", a declarat, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al Pentagonului, Peter Cook.

Donald Trump, favorit in cursa republicana pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidentiale din noiembrie 2016, a propus ca musulmanilor sa li se interzica intrarea in SUA.

"Am prieteni musulmani, sunt oameni buni, dar ei stiu ca exista o problema si ca nu o mai putem tolera", a explicat Trump, la un miting in Carolina de Sud, la cateva ore dupa ce luni a anuntat ca vrea sa inchida frontierele SUA pentru musulmani "pana cand vom fi capabili sa stabilim si sa intelegem aceasta problema".

Casa Alba a denuntat luni afirmatia lui Trump, considerand-o contrara valorilor SUA. Marti, Casa Alba a mai transmis ca aceasta noua diatriba "reprobabila moral" il "descalifica pentru postul de presedinte".

Citește și
Donald Trump - Getty
"I-am rezervat un loc la noi in capsula". Unul dintre marii miliardari ai lumii vrea sa-l trimita pe Donald Trump in spatiu
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Un responsabil al ONU considera 'iresponsabile' afirmatiile lui Trump legate de musulmani

Inaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a calificat marti drept 'total iresponsabile' afirmatiile despre musulmani ale miliardarului american Donald Trump, favorit in cursa pentru desemnarea candidatului republican la alegerile prezidentiale din noiembrie 2016 din SUA, relateaza AFP.

Miliardarul american a propus interzicerea intrarii musulmanilor in SUA.

Inaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului l-a acuzat pe Trump ca face jocul jihadistilor prin acest tip de declaratii. "Este total iresponsabil, stiindu-se ce vor acesti extremisti, sa le faci jocul, in detrimentul marii majoritati a musulmanilor de rand", a declarat el presei. "Este extrem de ingrijorator sa asistam la acest lucru", a adaugat reprezentantul Natiunilor Unite.

Zeid Ra'ad Al Hussein a reamintit ca musulmanii sunt 'in aceeasi masura tinte ale acestor grupari' extremiste ca celelalte religii.

Subliniind ca "SUA sunt o republica fondata pe demnitate si pe drepturile individului", el a atras atentia asupra "pericolului clasificarii si caracterizarii". "Aceasta dezumanizeaza, poate duce la atacarea de persoane nevinovate", a explicat el.

Donald Trump isi mentine propunerea privind interzicerea accesului musulmanilor in SUA, in pofida valului de critici

Donald Trump, favoritul alegerilor primare din Partidul Republican pentru scrutinul prezidential ce se va desfasura anul viitor in SUA, a declarat marti ca isi mentine propunerea privind interzicerea accesului in SUA pentru toti musulmanii, in pofida criticilor dure pe care le-a primit atat pe plan intern cat si international dupa ce a evocat prima data aceasta dorinta, transmite agentia EFE.

'Am primit sprijinul a mii de persoane (...) Trebuie facut ceva', a spus Trump la postul de televiziune ABC. Cu o zi in urma el a lansat un apel pentru interzicerea temporara a accesului musulmanilor in SUA, invocand faptul ca acestia ar manifesta sentimente de ura fata de americani. Sugestia sa a survenit in contextul tensionat creat de atacul armat de la San Bernardino, soldat cu 14 morti si 21 de raniti, comis de o femeie de pakistaneza impreuna cu sotul ei, tot de origine pakistaneza, ulterior descoperindu-se ca ea a jurat pe Facebook fidelitate gruparii jihadiste Statul Islamic.

Propunerea lui Trump a fost urmata de un val de critici printre politicienii din SUA si Europa, in timp ce experti in drept au vorbit despre posibila neconstitutionalitate a unei asemenea idei, iar altii considera ca ea contravine valorilor tolerantei pe care le promoveaza SUA.

Politicianul republican s-a mai evidentiat prin declaratii in care a exprimat o pozitie impotriva primirii refugiatilor musulmani, Administratia Obama intentionand sa aduca in SUA cel putin 10.000 de refugiati sirieni. intr-una dintre aceste declaratii el a estimat ca ceea ce face cancelarul german Angela Merkel pentru refugiati este 'nebunesc', in opinia lui Trump existand posibilitatea ca un val masiv de migranti de genul celui sosit in ultima vreme in Europa sa devina un 'Cal Troian' al islamistilor radicali.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Donald Trump vrea sa limiteze accesul tinerilor la internet, pentru combaterea terorismului:
Donald Trump vrea sa limiteze accesul tinerilor la internet, pentru combaterea terorismului: "Avem multi prosti in SUA"

Donald Trump, unul dintre favoritii in cursa pentru desemnarea candidatului la presedintia SUA, propune restrictionarea accesului tinerilor la internet pentru a impiedica recrutarea acestora de catre Statul Islamic.

"I-am rezervat un loc la noi in capsula". Unul dintre marii miliardari ai lumii vrea sa-l trimita pe Donald Trump in spatiu

Donald Trump a reusit sa ii scoata din sarite nu doar pe musulmani, pentru care a cerut interzicerea accesului in tara, dar si pe patronul Amazon, care i-a raspuns insa intr-un mod creativ.

Vladimir Putin, Donald Trump si liderul ISIS, nominalizati de TIME pentru titlul de
Vladimir Putin, Donald Trump si liderul ISIS, nominalizati de TIME pentru titlul de "Persoana anului" in 2015

Revista Time si-a anuntat nominalizatii pentru "Persoana anului", top in care apar numele persoanelor care au avut cel mai mare impact asupra umanitatii, fie el unul pozitiv sau negativ.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.