Reacția Rusiei după evaluarea făcută de Borrell întâlnirii sale cu Lavrov

08-02-2021 19:34


"Relaţiile dintre Europa şi Rusia sunt în derivă. Se pare că Rusia consideră valorile democratice, o ameninţare existenţială".

Este concluzia trasă de șeful diplomaţiei europene, Joseph Borrell, la întoarcerea dintr-o controversată vizită la Moscova.

Oficialul european s-a declarat îngrijorat de refuzul autorităţilor ruse, de a se angaja într-un dialog "constructiv" cu Uniunea Europeană şi a sugerat că se impun sancțiuni.

Borrell a pledat zadarnic la Moscova pentru eliberarea din închisoare a opozantului Aleksei Navalnîi, dar și a miilor de protestatari arestați săptămâna trecută în toate orașele Rusiei.

În mod sfidător, chiar în timp ce Borrell se afla la Moscova, Rusia a expulzat trei diplomaţi - polonez, german şi suedez - pentru participare la mitinguri "ilegale" în sprijinul lui Navalnîi. Miniştrii de externe ai ţărilor UE se vor reuni pe 22 februarie, pentru a decide pașii de urmat în relația cu Moscova.

Reacția Rusiei 

 

Liderii ruși s-a declarat surprinși de evaluarea făcută de înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă şi securitate comună, Josep Borrell, cu privire la întâlnirea sa cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, transmite EFE.

"Am aflat cu surprindere despre evaluarea făcută de Borrell cu privire la rezultatele vizitei, care diferă net de declaraţiile făcute de el la conferinţa de presă din Moscova", a relatat luni agenţia TASS, care citează Ministerul Afacerilor Externe rus.

Într-un articol publicat duminică pe blogul său, Borrell a considerat ''lamentabil'' faptul că autorităţile ruse nu vor profita de recenta sa vizită la Moscova pentru a avea un dialog "mai constructiv" cu UE, a constatat că ambele părţi "se distanţează" şi a apreciat că "Rusia se deconectează încet-încet de Europa".

Diplomaţia rusă a apreciat că, la Moscova, lui Borrell "nimeni nu i-a impus limitări, nici de timp, nici de format", pentru a face o astfel de analiză in situ.

"Probabil că la sosirea sa la Bruxelles, înaltului reprezentant i s-a explicat unde anume ar trebui să pună accentele, ceea ce confirmă cum şi cine elaborează politica UE", potrivit MAE rus.

Cu prilejul vizitei sale în capitala rusă, Borrell a apreciat că relaţiile dintre Moscova şi Bruxelles "se află sub o mare tensiune", a cerut eliberarea liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, şi a condamnat arestările în masă în rândul persoanelor care au manifestat în favoarea principalului opozant al Kremlinului potrivit Agerpres.

Totodată, Borrell a subliniat că statul de drept, drepturile omului, societatea civilă şi libertatea politică sunt esenţiale pentru un viitor comun între UE şi Rusia.

Tags: borrell, lavrov, rusia, ue,


VIDEO PROTVPLUS.RO