Reacția Kremlinului, după ce un jurnalist american a spus că exploziile de la Nord Stream ar fi avut loc la ordinul lui Biden

gaze nord stream

Kremlinul a declarat joi că lumea trebuie să ştie adevărul despre cine a sabotat gazoductele Nord Stream şi că cei responsabili ar trebui pedepsiţi.

O scădere bruscă a presiunii pe ambele conducte Nord Stream, care trec prin Marea Baltică, a fost înregistrată la 26 septembrie, iar seismologii au detectat explozii, declanşându-se un val de speculaţii privind sabotajul unuia dintre cele mai importante coridoare energetice ale Rusiei, scrie news.ro.

Într-o postare pe blogul Substack, jurnalistul de investigaţii Seymour Hersh, laureat al premiului Pulitzer, a citat o sursă neidentificată care ar fi declarat că scafandrii marinei americane au distrus conductele cu explozibili la ordinul preşedintelui Joe Biden.

Reuters precizează că nu a reuşit să confirme aceste afirmaţii.

Casa Albă le-a respins ca fiind "complet false şi complet fictive", la fel şi CIA, iar Ministerul de Externe al Norvegiei a declarat că sunt "un nonsens".

Citește și
gaze nord stream
Rusia acuză Suedia că "are ceva de ascuns" privind ancheta asupra exploziilor de la Nord Stream
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Reacția Kremlinului

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus joi că postarea de pe blog al lui Hersh merita mai multă atenţie şi s-a declarat "surprins" că nu a fost acoperită mai pe larg de presa occidentală.

"Lumea trebuie să afle adevărul despre cine a comis acest act de sabotaj", a declarat Peskov reporterilor. "Acesta este un precedent foarte periculos: dacă cineva a făcut-o o dată, o poate face din nou oriunde în lume", a comentat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

El a cerut să fie deschisă "o anchetă internaţională asupra acestui atac fără precedent asupra infrastructurii critice internaţionale", adăugând: "Nu există niciun motiv pentru care să nu se desfăşoare o anchetă internaţională. Este imposibil să lăsăm asta fără a-i descoperi pe cei responsabili şi fără a-i pedepsi".

Peskov a recunoscut că este totuşi vorba despre un articol pe surse publicat pe un blog, ceea nu poate fi tratat ca o sursă primară pentru o anchetă, dar a spus că este "nedrept" să se ignore un material despre care a spus că este "remarcabil pentru profunzimea analizei".

Rusia, fără a furniza dovezi, a afirmat în mod repetat că Occidentul se află în spatele exploziilor care au afectat gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în septembrie anul trecut - proiecte de infrastructură de miliarde de dolari care transportau gaz rusesc către Germania.

Preşedintele Vladimir Putin a acuzat puterile "anglo-saxone" că au aruncat în aer conductele, un proiect conceput de Kremlin pentru a ocoli Ucraina, căreia trebuia să-i plătească taxe pentru tranzitul gazului său către Europa de Vest.

Anchetatorii din Suedia şi Danemarca - în ale căror zone economice exclusive au avut loc exploziile - au declarat că avariile au fost rezultatul unui sabotaj, dar nu au spus cine cred că este responsabil.

Joe Biden, incriminat

În aricolul său de pe blog, intitulat "Cum a eliminat America gazoductul Nord Stream", Seymour Hersh spune că în 2021 a fost pus la cale un plan, la cel mai înalt nivel în Statele Unite, pentru a distruge conductele.

Un grup de lucru al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a venit cu un plan de operaţiuni sub acoperire pentru a pune explozibili pe conducte.

Construcţia Nord Stream 2, proiectat să dubleze volumul de gaz pe care Rusia l-ar putea trimite direct în Germania pe sub mare, a fost finalizată în septembrie 2021, dar gazoductul nu a fost niciodată pus în funcţiune după ce Berlinul a renunţat la certificare cu doar câteva zile înainte ca Moscova să-şi trimită trupele în Ucraina, în februarie anul trecut.

Hersh susţine că sabotajul gazoductului Nord Stream 2 a fost efectuat de Marina SUA, CIA şi Marina norvegiană, la ordinul direct al preşedintelui Joe Biden. Jurnalistul se bazează pe o sursă anonimă care a declarat că, în iunie 2022, scafandrii Marinei americane au plasat încărcături explozive cu C4 pe conducte în puncte strategice, indicate de norvegieni. Sursa a declarat că încărcăturile au fost plasate sub acoperirea simulării unor exerciţii militare între mai multe naţiuni şi au fost detonate de la distanţă, trei luni mai târziu, de un semnal de la o baliză sonar lansată de un avion de supraveghere P-8 al Marinei norvegiene.

Cine este Seymour Hersh

În vârstă de 85 de ani, Seymour Hersh este un fost reporter care a lucrat pentru The New York Times şi New Yorker şi care a câştigat numeroase premii pentru jurnalismul său de investigaţie, inclusiv despre războiul din Vietnam şi scandalul Abu Ghraib din 2004, după invazia americană în Irak.

În 1969, el a dezvăluit masacrul de la My Lai şi muşamalizarea acestuia în timpul războiului din Vietnam şi a primit în 1970 Premiul Pulitzer pentru reportaj internaţional. În cursul anilor 1970, Hersh a acoperit scandalul Watergate pentru The New York Times şi a dezvăluit bombardamentele clandestine din Cambodgia

Mai recent, el a stârnit controverse cu un articol care contesta versiunea administraţiei Obama cu privire la uciderea în 2011 în Pakistan a fondatorului al-Qaida, Osama bin Laden, în cadrul unei operaţiuni a forţelor speciale americane.

De asemenea, într-un alt articol controlversat i-a acuzat pe rebelii sirieni că au organizat un atac cu gaz sarin, un agent neurotoxic, în august 2013, într-o suburbie a Damascului, care a ucis sute de civili. Atacul fusese atribuit în Occident regimului sirian condus de Bashar al-Assad.

Cor de condamnări în Rusia

După apariţia articolului lui Hersh despre conductele Nord Stream, oficialii şi politicienii ruşi s-au grăbit să ceară în cor răspunsuri.

"Cred că vor exista consecinţe în urma acestui lucru", a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov.

Un alt ministru adjunct de externe, Aleksandr Gruşko, a spus că Rusia ar putea lua măsuri politice sau juridice ca răspuns la aceste dezvăluiri. "Investigaţia se desfăşoară în aşa fel încât, resturile sunt lăsate la propriu şi la figurat în apă", a comentat el.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, a declarat că articolul ar trebui să devină baza unei anchete internaţionale pentru "aducerea lui Biden şi a complicilor săi în faţa justiţiei". Statele Unite ar trebui să plătească "compensaţii ţărilor afectate de atacul terorist", a adăugat Volodin.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Casa Albă și CIA au negat categoric acuzațiile de sabotaj asupra Nord Stream. Dezvăluirile unui jurnalist american
Casa Albă și CIA au negat categoric acuzațiile de sabotaj asupra Nord Stream. Dezvăluirile unui jurnalist american

Casa Albă a negat categoric acuzațiile de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, în septembrie. Președinția SUA  a respins acuzațiile formulate de un jurnalist de investigație american.

Rusia acuză Suedia că
Rusia acuză Suedia că "are ceva de ascuns" privind ancheta asupra exploziilor de la Nord Stream

Rusia s-a întrebat, joi, dacă Suedia are "ceva de ascuns" în legătură cu exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream anul trecut.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.