Războiul comercial SUA - China. Trump amână aplicarea tarifelor de 10% pentru laptopuri

14-08-2019 07:09


Donald Trump, Xi Jinping

Statele Unite amână impunerea de impozite de 10% pentru importurile de laptopuri, telefoane mobile, console de jocuri și alte produse din China, a anunțat marți Administrația Trump.

Administraţia americană va aplica în continuare tarife de 10% pentru majoritarea importurilor de 300 de miliarde de dolari, publicând o listă de 122 de pagini cu produse care vor fi penalizate de la 1 septembrie, între care smartwatch-uri, informează Reuters, citat de News.ro.

Măsura Biroului Reprezentantului pentru Comerţ al Statelor Unite a fost publicată la numai câteva minute după ce Ministerul Comerţului din China a anunţat că premierul Liu He a discutat la telefon cu oficiali americani din domeniul comerţului.

Amânarea tarifelor care ar fi urmat să intre în vigoare la începutul lunii septembrie oferă o anumită uşurare pentru retaileri, Deşi majoritarea magazinelor au constituit stocuri de mărfuri pentru sărbători, unii ar fi suportat tarife la sfârşitul sezonului de cumpărături.

„Facem acest lucru pentru sezonul Crăciunului, pentru eventualitatea în care tarifele ar fi avut impact asupra cumpărătorilor americani”, a declarat Trump reporterilor, în timp ce se pregătea să plece din New Jersey la un eveniment din Pittsburgh.

Decizia a venit la mai puţin de două săptămâni după ce Trump a anunţat pe 1 august că va impune tarife de 10% pentru importuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari, acuzând că Beijingul nu şi-a respectat promisiunea să cumpere mai multe produse agricule americane.

De la anunţarea noilor tarife, pe 1 august, indicele bursier american S&P a scăzut cu peste 4%. Marţi, investitorii în acţiuni ale companiilor de tehnologie au salutat excepţiile, iar indicele S&P a avansat cu 3,1%, titlurile Apple cu peste 5%, iar indicele Dow Jones Industrial Average cu peste 500 de puncte.

Excepţiile, combinate cu reluarea discuţiilor cu China, sugerează că Trump ar putea dori un compromis.

Semn că administraţia aşteaptă ceva în schimb, Trump a scris marţi pe Twitter: „Ca de obicei, China a spus că va cumpăra o cantitate mare de la fermierii noştri extraordinari. Până acum nu a făcut acest lucru. Poate de data asta va fi diferit”, a scris Trump.

Între alte produse pentru care vor fi amânate tarifele până la 15 decembrie se află computere, console de jocuri video, unele jucării, monitoare pentru computere şi unele modele de încălţăminte şi haine, a anunţat Biroul Reprezentantului pentru Comerţ al Statelor Unite.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO