Război în Ucraina, 5 aprilie. Sinteza evenimentelor. Numărul cadavrelor din Bucea crește înspăimântător

×
Codul embed a fost copiat

"Situația din Mariupol este mult mai gravă în comparație cu ceea ce am văzut la Bucea sau în alte orașe", afirmă ministrul ucrainean de Externe.

Armata din Ucraina susţine că trupele ruse și-au încheiat retragerea din nordul țării către Belarus. Moscova îşi repoziţionează acum forţele în estul şi sudul ţării vecine.

De două zile, tot mai multe state condamnă masacrele comise de ruși împotriva civililor ucraineni în Bucea, ori Irpin. Iar oficialii de la Kiev se așteaptă să descopere gropi comune și în alte orașe atacate.

În ciuda imaginilor zguduitoare, Moscova își permite să nege tot și chiar să acuze Kievul de falsuri în scopuri de propagandă. În replică, liderii occidentali au declarat că sunt gata să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Puteţi vedea amploarea dezastrului de aici din Bucea, lăsat în urmă de trupele ruse forţate să se retragă. Epavele vehiculelor ruse sunt împrăştiate pe străzi. Puteţi vedea şi pagubele făcute la casele din jur. Încă nu este curent electric în oraş sau apă de la reţea şi va mai dura foarte mult până când viaţa va reveni oarecum la normal”, a raportat un corespondent Sky News din Bucea.

Citește și
Bucea, Ucraina
Masacrul făcut de ruși în Bucea îngrozește lumea: ”Sute de oameni au fost torturați și executați”. Jaful pus la cale de Putin
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Imaginile ororilor comise în Bucea, la doar 60 de kilometri de Kiev, au îngrozit o lume întreagă. Nimeni nu știe amploarea măcelului, dar de câteva zile, numărul cadavrelor găsite crește înspăimântător. Ucrainenii documentează minuțios dovezile, în speranța ca într-o zi vinovații vor fi trași la răspundere, într-un proces similar cu cel de la Nuremberg.

În spatele meu vedeţi o groapă comună în care se află trupurile neînsufleţite a peste 20 de localnici, care au fost ucişi de trupele ruseşti. Este doar una dintre gropile comune. Mai sunt şi altele aici”, a transmis un parlamentar ucrainean.

Imagini din satelit arată un șanț de aproximativ 13 metri lungime săpat în curtea bisericii Sfântul Andrei.

Peste 300 de civili ar fi fost uciși în Bucha, afirmă preşedintele Zelenski. Liderul de la Kiev a vizitat luni zona. „E foarte dificil să mai negociezi cu Rusia când vezi ce au făcut aici" a spus oficialul ucrainean.

Sunt crime de război care vor fi recunoscute drept genocid. Sunteţi aici, vedeți ce s-a întâmplat. Știm că mii de oameni au fost uciși și torturați, schilodiţi, femeile au fost violate, copiii au fost uciși”, a mai spus Zelenski.

Ținta principală a execuțiilor ar fi fost bărbații care ar fi participat la luptele din Donbas în anii 2014-2015.

Rușii au venit cu două mașini și doi dintre ei au început sa umble din casă-n casă căutându-i pe membrii Forțelor de Apărare Teritorială. Câțiva trădători din sat le-au indicat unde să caute. Fiul meu a scăpat”, a spus văduva unui bărbat executat.

Alții însă au fost împușcați la întâmplare.

Pivnița unei case din Bucea a fost transformată de ruși în cameră de tortură. Înainte de a fi executate, victimelor li se legau mâinile la spate. Mai întâi erau împușcate în genunchi, iar glonțul fatal era tras în ceafă. Primărița unui sat de lângă Kiev a fost omorâtă împreună cu soțul și fiul ei.

Poveștile oamenilor care au supraviețuit măcelului sunt cutremurătoare.

Bine, i-am zis, împușcă-mă, dacă pentru asta te-a născut mama ta”, a povestit o femeie.

Ororile pe care le-am văzut la Bucea sunt doar vârful aisbergului tuturor crimelor comise până acum de armata rusă pe teritoriul Ucrainei. Pot să vă spun fără exagerare, dar cu mare tristețe, că situația din Mariupol este mult mai gravă în comparație cu ceea ce am văzut la Bucea sau în alte orașe și sate din apropierea Kievului”, a declarat ministrul ucrainean de Externe.

Au fost probabil și acțiunile Rosghivardia, un fel de poliție internă de genul Gestapo-ului nazist, care însoțește trupele ruse și aliniază oamenii la zid cu listele în mână. Unele dintre crime sunt menite să-i sperie pe localnici ori sunt acte de răzbunare. Dar, în primul rând, cred că avem de-a face cu un caz clasic de soldați scăpați de sub control”, a explicat un analist în securitate și apărare.

În zona Harkovului, 9 recruți ruși s-au predat ucrainenilor. Studenți în Donetzk, tinerii au fost trimiși cu forța la război. Potrivit prizonierilor, sunt multe sinucideri în rândul trupelor, alții se rănesc deliberat ca să nu fie trimiși pe front.

Am fost amenințați cu închisoarea dacă refuzam să ne supunem ordinelor ori dezertam”, a spus un prizonier de război.

Ministerul Apărării de la Moscova a negat că trupele ruse ar fi ucis civili în Bucea ori Irpin și susține că imaginile sunt "falsuri", propagandă provocatoare menită să deraieze negocierile de pace.

La câteva zile după ce armata rusă s-a retras din Bucea, conform înțelegerii agreate, s-a făcut o înscenare, care e promovată pe toate canalele media și pe rețele de socializare de către responsabilii ucraineni și șefii lor occidentali”, a spus Lavrov.

Jurnaliştii de la New York Times au studiat o serie de imagini din satelit. Unele arată cel puțin 7 cadavre pe o stradă din Bucha, în perioada în care soldaţii ruşi ocupau orașul.

Inițial, rușii neagă totul, apoi încearcă să ascundă și lansează tot felul de teorii pe internet în ideea că situația e complicată, că nu există răspunsuri simple. Abia după câțiva ani recunosc dar formuland astfel: "Da, noi am făcut-o, dar și voi faceți la fel”, a mai spus analistul.

Cei responsabili vor răspunde pentru ce au făcut. Inclusiv președintele Vladimir Putin. Nu vreau să mă grăbesc, dar mi se pare clar ca sunt faptele armatei ruse. Nu va fi pace până nu se face dreptate”, a declarat președintele Franței.

După tot ce s-a întâmplat la Bucea, acele lucruri dovedesc că Putin este un criminal de război, dar trebuie să continuăm să adunăm informaţii, trebuie să continuăm să îi furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a continua lupta”, a declarat președintele SUA.

Uniunea Europeană e gata să trimită echipe de anchetatori în Ucraina pentru a aduna dovezi despre crimele de război comise în regiunea Kiev.

Luni, în Parlamentul European deputaţii au ținut un minut de reculegere pentru victimele de la Bucea şi Irpin.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU a încheiat luni o vizită de 2 zile în Moldova și România, unde s-a întâlnit cu ucraineni refugiați.

Am fost clari când am spus că noi credem că au fost comise crime de război, în Ucraina, de ruși, de Vladimir Putin și că el și ceilalți ruși implicați în această campanie trebuie să fie trași la răspundere”, a spus aceasta.

Cât despre retragerea rușilor către estul și sudul Ucrainei, se înmulțesc vocile celor care cred că planul lui Putin nu a fost atât să reunifice lumea rusă, cât să securizeze dominația energetică a Rusiei.

În sprijinul tezei că, sub pretextul invaziei, Putin execută un jaf colosal, analiștii invocă faptul că în estul Ucrainei se află al doilea cel mai mare zăcământ cunoscut de gaze de șist din Europa, după al Norvegiei. Cât despre sud, Rusia dorește un coridor terestru între Donbas de Crimeea, care deține enorme zăcăminte energetice offshore.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Război în Ucraina, ziua 40. Franța și Germania expulzează zeci de diplomați ruși, după masacrul de la Bucea
Război în Ucraina, ziua 40. Franța și Germania expulzează zeci de diplomați ruși, după masacrul de la Bucea

Rușii au lăsat în urmă un dezastru greu de descris, după retragerea din jurul Kievului. Imaginile cu civilii uciși la Bucea, un mic oraș din nordul capitalei Ucrainei, au îngrozit o lumea întreagă.

Masacrul făcut de ruși în Bucea îngrozește lumea: ”Sute de oameni au fost torturați și executați”. Jaful pus la cale de Putin
Masacrul făcut de ruși în Bucea îngrozește lumea: ”Sute de oameni au fost torturați și executați”. Jaful pus la cale de Putin

De la Paris la Washington și București, liderii lumii condamnă oripilați masacrele comise de ruși împotriva civililor ucraineni în Bucea ori Irpin.

Recomandări
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, rămâne în arest preventiv. El ceruse să fie judecat în arest la domiciliu
Vlad Pascu, autorul accidentului de la 2 Mai, rămâne în arest preventiv. El ceruse să fie judecat în arest la domiciliu

Vlad Pascu, autorul accidentul de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri au murit, a cerut, marţi, la Tribunalul Constanţa, să fie judecat în arest la domiciliu.