Razboi in Gaza. Cinci militari israelieni au fost ucisi luni in confruntarile cu Hamas

fasia gaza

28 iulie 2014.  Cinci militari israelieni au murit, luni, in confruntarile armate din Fasia Gaza, unde armata israeliana a lansat operatiuni militare aeriene si terestre din 8 iulie.

 Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Patru militari au fost ucisi intr-un atac cu rachete care a avut loc in zona Eshkol, situata la frontiera dintre Israel si Fasia Gaza, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Atacul cu rachete a fost revendicat de aripa militara a miscarii Hamas. Un alt militar israelian a murit in confruntarile cu militanti Hamas, in Fasia Gaza.

Evacuari ale civililor din Fasia Gaza

Citește și
Fasia Gaza
Armistitiu umanitar, prelungit cu 4 ore in Fasia Gaza. Israelul, vizat de trei tiruri de obuze de mortier
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Armata israeliana le-a cerut civililor de la periferia orasului Gaza sa isi paraseasca "imediat" locuintele si sa mearga spre centrul oarsului.

"In urma cu putin timp, au fost primite apeluri telefonice si mesaje de catre civilii din zonele Shajaya, Zeitun si Jabaliya; oamenii sunt indemnati sa mearga spre centrul orasului Gaza", informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Localitatile Shajaya, Zeitun si Jabaliya sunt situate la periferia orasului Gaza.

Confruntarile din Fasia Gaza au continuat sa faca victime

Confruntarile violente dintre Hamas si Israel au continuat sa faca victime si duminca desi ambele parti anuntasera 24 de ore de armistitiu umanitar, relateaza The Guardian.

Duminica a fost una dintre cele mai cele mai violente zile de la reizbucnirea conflictului dintre Israel si Gaza, intrat in a patra saptamana de lupte armate. Cu toate ca cele doua parti anuntasera 24 de ore de armistitiu unitar, Hamas a revendiat ulterior noi tiruri de racheta catre Israel. Un nou bilant al victimelor anunta 1100 morti, majoritatea civili palestinieni, in cele 20 de zile de conflicte. Dintre acestia, 218 sunt copii, majoritatea sub 12 ani, sustine UNICEF, relateaza The Guardian.

Consiliul de Securitate al ONU indeamna la un armistitiu imediat si fara conditii in Gaza

Consiliul de securitate al ONU a adoptat in noaptea de duminica spre luni o declaratie unanima in care indeamna la un "armistitiu umanitar imediat si fara conditii" in Fasia Gaza, relateaza AFP, citat de Mediafax. Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, reuniti la New York, indeamna Israelul si miscarea islamista palestiniana Hamas sa "aplice pe deplin" acest armistitiu pe durata sarbatorii musulmane de Aid el-Fitr, care marcheaza sfarsitul lunii Ramadanului, dar "si dupa aceea". De asemenea, ei indeamna atat la "respectarea dreptului umanitar international si mai ales a celui cu privire la protectia civililor", cat si la depunerea unor eforturi "de implementare a unui armistitiu pe termen lung si deplin respectat, bazat pe initiativa egipteana" de mediere.

Ei "subliniaza necesitatea de a furniza imediat o asistenta umanitara populatiei palestiniene in Fasia Gaza", prin cresterea contributiilor Biroului ONU pentru refugiati palestinieni UNRWA. Dupa trei zile de la bombardarea soldata cu morti a unei scoli ONU in Fasia Gaza, Consiliul "subliniaza ca instalatiile civile si umanitare, inclusiv apartinand ONU, este necesar sa fie respectate si protejate si indeamna toate partile sa actioneze conform acestui principiu".

Armata israeliana sustine ca nu este vinovata de uciderea a 15 refugiati intr-o scoala ONU

Armata israeliana a dat asigurari ca nu este vinovata de omorarea persoanelor in Scoala ONU de la Beit Hanoun (nord) joi, in care, potrivit unor salvatori palestinieni, 15 refugiati au foost ucisi intr-un tir israelian. De asemenea, "Declaratia prezidentiala" a Consiliului, citita in sedinta publica de catre presedintele organismului in luna iulie, ambasadorul rwandez Eugène-Richard Gasana, "indeamna partile si comunitatea internationala sa ajunga la o pace globala" in Orientul Mijlociu, fondata pe solutia cu doua state - Israel si Palestina - care sa coexiste in pace.Declaratia a fost redactata si acceptata de cele 15 state, duminica seara. Iordania, singurul membru arab al Consiliului, a insistat, potrivit unor diplomati, ca declaratia sa fie adoptata in mod solemn.

Presedintele american Barack Obama a anuntat, duminica, ca o incetare a focului imediata si neconditionata in Fasia Gaza este un "imperativ strategic", in cadrul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, relateaza Mediafax.

"Presedintele a spus clar ca punerea in aplicare a unei incetari a focului imediata si neconditionata este un imperativ strategic", a anuntat Casa Alba intr-un comunicat. In cursul acestei discutii, Obama a subliniat "ingrijorarea profunda a Statelor Unite in legatura cu numarul mare de morti in randul civililor palestinieni si a israelienilor".

Presedintele american a mentionat, de asemenea, o "degradare a situatiei umanitare in Fasia Gaza". Totusi, el a condamnat "atacurile Hamas impotriva Israelului" si a reafirmat "dreptul Israelului de a se apara". Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat duminica miscarea islamista palestiniana Hamas ca-si incalca propriul armistitiu, in interviuri pentru mai multe posturi americane de televiziune.

Manifestatii pro si contra Israel in mai multe orase din Europa

In jur de 5.000 de persoane au participat duminica la manifestatii propalestiniene la Bruxelles, organizate de platforma Urgence Gaza, din care fac parte mai multe ONG-uri si sindicate. Manifestatia a fost blocata de catre fortele de ordine.  De asemenea, aproximativ 10.000 de manifestanti propalestinieni s-au adunat duminica, la Rotterdam, in vestul Olandei, pentru a protesta fata de "genocidul" din Fasia Gaza, relateza presa olandeza. Mai multi manifestanti fluturau drapele palestiniene si pancarte pe care scria: "Eliberati Palestina", potrivit agentiei ANP.

Manifestatii similare au avut loc sambata, la Paris, Londra si Tel Aviv, unde mii de persoane au cerut sfarsitul operatiunii in Fasia Gaza, soldata cu moartea a peste o mie de palestinieni. Totodata, la Marsilia, in sudul Frantei, mii de persoane au manifestat duminica pentru a-si exprima sustinerea pentru Israel, in timp ce zeci de propalestinieni au incercat sa perturbe aceasta manifestatie.  "Hamas este un asasin. Traiasca Israelul!", "Israelul are dreptul sa se apere", scandau manifestantii proisraelieni.

 Sursa foto: Mediafaxfoto

 

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
"Iubesc IDF." Campania prin care femeile le ridica moralul soldatilor israelieni, publicand poze sexy pe Facebook

O campanie lansata pe Facebook le incurajeaza pe tinerele din Israel sa publice online poze sexy pentru a ridica moralul soldatilor israelieni, implicati in conflictul armat din Fasia Gaza, relateaza BBC.

Armistitiu umanitar, prelungit cu 4 ore in Fasia Gaza. Israelul, vizat de trei tiruri de obuze de mortier
Armistitiu umanitar, prelungit cu 4 ore in Fasia Gaza. Israelul, vizat de trei tiruri de obuze de mortier

Armata israeliana a anuntat ca trei tiruri de obuze de mortier au avut loc de pe teritoriul Fasiei Gaza, vizand sudul Israelului, fara sa provoace victime sau pagube.

Israelul a respins propunerea lui John Kerry privind un armistitiu in Fasia Gaza
Israelul a respins propunerea lui John Kerry privind un armistitiu in Fasia Gaza

Guvernul israelian a anuntat vineri ca respinge, "in actuala situatie", propunerea secretarului de Stat american, John Kerry, privind instituirea unui armistitiu in Fasia Gaza.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.