Răspândirea variantei Omicron duce la măsuri restrictive în toată lumea. Vaccinarea rămâne soluția, spun experții

Ultima actualizare: 27-12-2021 09:58

În timp ce numărul cazurilor de coronavirus provocate de tulpina Omicron creşte într-un ritm alarmant în întreaga lume, tot mai multe state iau măsuri restrictive pentru a reduce riscul de infectare.

Vaccinarea rămâne însă cea mai bună armă împotriva pandemiei. De duminică, Israelul a deschis centre de vaccinare în mall-uri, pentru a-i convinge şi pe tineri să se vaccineze.

Iar în Anglia, chiar dacă a fost Crăciunul, mii de oameni s-au îndreptat spre centre pentru a se imuniza.

După ce și-a închis granițele pentru cetățenii din zeci de state ale lumii, de teama variantei Omicron, Israelul face eforturi susținute pentru a convinge populația, în special pe tineri, să se vaccineze. Duminică au fost deschise pentru prima oară centre de vaccinare în mall-urile din mai multe orașe israeliene. Oricine se poate vaccina aici fără programare, iar la plecare primește un voucher pentru pizza, cafea, prăjituri sau înghețată.

E chiar plăcut să te vaccinezi la mall, fără să mai ai de așteptat, fără să stai la coadă. E mai ușor așa”, spune un tânăr.

Am venit să mă vaccinez pentru că nu vreau să mă îmbolnăvesc, e important pentru mine. Nu a durut prea tare și recomand tuturor să vină și să se imunizeze”, spune o altă persoană.

Și în Marea Britanie, mii de oameni au lăsat sărbătorile deoparte și s-au îndreptat către centrele de vaccinare în prima și în a doua zi de Crăciun, pentru a se imuniza împotriva COVID. În ultimele zile s-a înregistrat record după record de cazuri noi. În ajun, de exemplu, au fost contabilizate peste 122.000 de infectări noi, cele mai multe provocate de varianta Omicron.

M-am gândit că astăzi o să fie mai puțină lume. Și am avut dreptate, în fața mea mai era o singură persoană la coadă. Voiam să-mi fac doza booster, așa că iată-mă”, spune un britanic.

În ultimele două săptămâni, Marea Britanie și-a extins campania de vaccinare. Au fost deschise centre de imunizare pe stadioane și în catedrale, asta după ce studiile au arătat că două doze nu sunt suficiente pentru a proteja organismul împotriva variantei Omicron, mult mai contagioase.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO