Răspândirea explozivă a Omicron a dat peste cap cursele aeriene din SUA și China. Mii de zboruri afectate într-o singură zi

Ultima actualizare: 28-12-2021 20:02

În cei doi ani scurși de la izbucnirea pandemiei au fost confirmate 281 de milioane de infectări și 5,4 milioane de decese.

Rata de infectare este în creștere accelerată din cauza răspândirii explozive a tulpinii Omicron. Numărul, de cazuri noi a atins, luni, un record la nivel mondial: aproape 1,5 milioane. Tot Omicron este de vină și pentru blocajele din aeroporturile americane și chineze. Doar luni au fost anulate peste 3.000 de zboruri și alte 11.000 au suferit întârzieri mari.

Aeroportul din Atlanta, cel mai aglomerat din lume, era, luni, la un pas de haos, după anularea a sute de zboruri. Cu terminalele pline de pasageri nervoși: „E groaznic de stresant. Îmi verific întruna aplicația să nu cumva să se schimbe ceva”.

Numai coada la controlul de securitate dura câteva ore. „Am aflat de anulare la 12 noaptea. Am stat după aia la telefon 2 ore și jumătate că să găsesc alt zbor. N-am dormit deloc”, a reacționat un pasager.

De vină pentru acest calvar de sărbători este tulpina Omicron, care a trimis în izolare mii de angajați ai companiilor aeriene.

Henry Harteveldt, analist în industria aeronautică: „Companiile nu pot opera fară numărul necesar de piloți și de însoțitori de zbor. Siguranță înainte de toate!”.

Willis Orlando, specialist în operațiuni de produs Scott's Cheap Flights: „În trecut, când erau anulate zboruri, erau afectate 1-2 companii. Acum, Omicron îi doboară pe toți deodată. Nu iartă pe nimeni”.

Richard Quest, CNN: „În SUA este o cerere imensă de bilete de avion, iar companiile aeriene lucrează cu o marjă foarte redusă de rezerve în materie de personal. Și, când angajații încep să sune să anunțe că au Covid, ori au fost expuși virusului, atunci efectele se văd imediat. În Europa nu sunt atât de multe anulări doar pentru că industria încă nu a revenit la nivelul de dinainte de pandemie”.

Toți cei afectați au dreptul să-și recupereze integral banii dați pe bilete, chiar dacă a fost anulat doar un segment din itinerariu.

Omicron face ravagii în Anglia și în Franța

După caruselul de emoții de dinainte de îmbarcare, un pasager scandalagiu e tot ce lipsea. Într-o cursă Miami-Atlanta, o femeie a lovit un alt călător și o stewardeză a companiei Delta.

Doar în Statele Unite au fost raportate luni 214.500 de teste pozitive, aproape dublu față de 13 decembrie. Pentru a evita o blocare a activității, autoritățile americane au redus la jumătate perioada recomandată de carantină pentru persoanele pozitive dar asimptomatice, de la 10 la 5 zile.

Varianta Omicron, deşi mult mai transmisibilă, pare să provoace forme de boala simțitor mai ușoare. Este și motivul pentru care guvernul condus de Boris Johnson a decis să nu impună noi restricții în Anglia înainte de Revelion.

Asta deși numai în ziua de Crăciun au fost înregistrate 114.000 de cazuri noi. Numărul de spitalizări e în creștere în Regat, dar tot e de patru ori mai mic decât la vârful de 34.000 de internați, din 18 ianuarie 2021.

Și Franța depășește zilnic 100.000 de cazuri noi, dar guvernul Castex s-a mărginit să limiteze evenimentele cu public și să reducă intervalul dintre doza a doua de vaccin și booster, de la 4 la 3 luni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO