Alerta antiterorista din Belgia, prelungita pana miercuri. Politistii francezi au gasit o centura cu explozibil langa Paris

×
Codul embed a fost copiat

Pentru a treia zi la rand, capitala Belgiei si inima Uniunii Europene a trait in spaima din cauza unor masuri antiteroriste fara precedent.

Cititi in articol:
Cinci persoane, arestate intr-o noua operatiune antiterorista desfasurata luni
Salah Abdesalam, in continuare de negasit
Franta si Marea Britanie isi vor intensifica atacurile impotriva Statului Islamic
Pisicile au "invadat" Twitterul in timpul operatiunilor antiteroriste

In tot acest timp, autoritatile cauta frenetic un suspect pe care il cred capabil sa se arunce in aer, in multime. Fortele speciale au facut zeci de raiduri in ultimele ore ca sa dea de urma lui Salah Abdeslman, teroristul care a reusit sa fuga dupa atacurile de la Paris. In presa, circula ipoteza potrivit careia, individul ar fi fost zarit intr-o masina, in Liege. Un alt zvon il plaseaza deja in Germania.

Autoritatile belgiene cred ca Salah Abdelsman reuseste sa le tot scape printre degete datorita ajutorului primit din partea altor islamisti, care il avertizeaza si il gazduiesc cand latul se strange in jurul lui.

Citește și
Stare de alerta in Belgia cover
Stare de alerta maxima in Bruxelles: pe strazi patruleaza soldati, iar oamenii stau in case. Marturiile romanilor din Belgia
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 21:50 Politistii au confirmat ca centura descoperita in suburbia Montrouge contine explozibil, informeaza corespondentul Telegraph in Paris David Chazan.

UPDATE 21:05 Salah Abdeslam a trecut prin Italia in luna august cu un insotitor, dar prezenta sa nu a fost semnalata intrucat nu era cautat la acel moment, a declarat luni o sursa citata de Reuters.

Intr-un caz separat, procurorii din Bari au deschis o investigatie asupra unor persoane suspectate ca ar fi militanti islamisti si care au trecut prin acest port de cinci ori in perioada februarie-august in drum spre Grecia, a mentionat o alta sursa.

Aceasta investigatie pare sa nu aiba nicio legatura cu atacurile de la Paris, a spus sursa citata din cadrul investigatiei. Procurorii au suspiciunii ca militantii, folosind documente false, calatoresc prin Italia in drum spre Siria. Cazul arata dificultatile adunarii de informatii in cele 28 de state membre ale UE, in contextul in care fortele de securitate din fiecare tara lucreaza independent si au prioritati diferite, comenteaza Reuters.

Abdeslam este cetatean belgian si putea sa calatoreasca liber in tarile din zona Schengen, in care nu exista controale la frontiera. De la atacuri, unele tari au impus controale temporare si au existat apeluri de a se renunta la sistemul fara frontiere.

UPDATE 20:55 Alerta antiterorista va fi mentinuta la nivel maxim in Bruxelles, insa scolile si metroul vor fi redeschise gradual incepand de miercuri, a anuntat luni seara premierul belgian Charles Michel, relateaza AFP si Reuters.

'In ceea ce priveste scolile, am luat decizia de a le redeschide miercuri, cu masuri de securitate suplimentare, iar metroul va fi si el redeschis miercuri', a precizat seful guvernului federal belgian, la finalul unei reuniuni de 3 ore si jumatate a Consiliului National de Securitate al Belgiei.

In restul Belgiei, alerta antiterorista va ramane la nivelul 3, ceea ce inseamna ca exista un risc 'posibil si probabil' de atac terorist.

UPDATE 20:50 Politia franceza a gasit astazi ceea ce pare a fi o centura explozibila, intr-o pubela din suburbia Montrouge, in sudul Parisului, informeaza BFMTV, conform unei surse apropiate anchetei. O analiza este in desfasurare pentru a se stabili daca este vorba intradevar despre explozibil. Conform anchetatorilor, telefonul lui Salah Abdeslam a fost gasit in seara atentatelor nu departe de locul in care a fost gasita si aceasta centura. Jihadistul ar fi renuntat sa-si mai detoneze centura in seara de 13 noiembrie.

UPDATE 20:40 Moscheea Attadamoune, din districtul Molenbeek al capitalei belgiene, unde au crescut sau au trait pentru o perioada mai multi autori ai atentatelor teroriste comise la Paris pe 13 noiembrie si revendicate de gruparea jihadista Statul Islamic, a primit luni o scrisoare semnata 'Statul Crestin', relateaza postul de radio si televiziune public belgian (RTBF), pe site-ul sau.

Scrisoarea a fost gasita in cutia postala a moscheii de Jamal Habbachich, unul dintre responsabilii lacasului de cult musulman. Plin de greseli de ortografie, documentul anunta ca vor fi razbunati 'fratii nostri cazuti in timpul diverselor atentate'. Scrisoarea evoca injunghierea 'ca pe porci a fratilor' musulmani.

'Ne vom adresa autoritatilor abilitate ale tarii noastre si vom face o plangere la politie, evident', a reactionat Jamal Habbachich, care a tinut sa aminteasca faptul ca moscheea Attadamoune a mai fost tinta amenintarilor.

'Exista doua ipoteze cand primesti acest gen de scrisori - fie este un document scris de un dezechilibrat, fie este o amenintare foarte grava. Ceea ce ma intereseaza, de asemenea, este numele autorului scrisorii, pe care nu il cunoastem si care foloseste o terminologie similara celei a Statului Islamic', a adaugat el.

Jamal Habbachich este si presedintele Consiliului Moscheilor din Molenbeek, ce regrupeaza 16 lacasuri de cult musulmane din acest cartier al Bruxellesului.

Moscheea Attadamoune a aparut sambata intr-un reportaj din cadrul emisiunii "7 a la Une", realizata de RTBF. In emisiunea a fost intervievat unul dintre imami, Abdehadi Assani, care a denuntat 'electoralismul' fostului primar al comunei Molenbeek-Saint Jean, socialistul Philippe Moureaux, fata de comunitatea musulmana din Molenbeek.

Habbachich a sustinut pozitia lui Abdehadi Assani, dar s-a distantat total de autorii atentatelor de la Paris si de Statul Islamic. 'Exista mult laxism la nivelul deschiderii anumitor moschei din Molenbeek. Am fost singurii care am denuntat acest lucru. Am denuntat si ca Sharia4Belgium recruta in Molenbeek, dar nimeni nu ne-a ascultat. Toata lumea a participat la aceasta deriva. Platim totusi oalele sparte de greselile din trecut', a mai spus imamul Jamal Habbachich.

UPDATE 20:30 Un nou suspect a fost inculpat luni in Belgia pentru participare la atentatele din Paris, in urma unei vaste operatiuni antiteroriste in regiunea Bruxelles si a orasului Liege, a anuntat parchetul federal belgian intr-un comunicat, relateaza AFP.

"El este inculpat pentru participare la activitatile unui grup terorist si la un atentat terorist" la Paris, a precizat parchetul, adaugand ca alte 15 persoane arestate duminica seara au fost eliberate. Dintre cele cinci persoane arestate luni dimineata in Belgia, trei au ramas in arest, a precizat sursa.

Aceasta este cea de-a patra persoana pusa sub acuzare in Belgia in legatura directa cu atentatele teroriste.

UPDATE 19:15 Patru marocani suspectati de desfasurarea de activitati teroriste au fost expulzati din Italia, a anuntat luni ministrul de interne italian Angelino Alfano, relateaza DPA si Reuters.

Suspectii, ce erau stabiliti la Bologna (nordul Italiei), au fost monitorizati pentru o anumita perioada si au fost anchetati pentru conspiratie in activitati teroriste. Alfano i-a acuzat pe cei patru marocani, ale caror nume nu au fost facute publice, de raspandire a propagandei jihadiste pe internet si de expunere a 'unei viziuni extremiste despre islam'.

UPDATE 16:45 Publicatia britanica Sunday Times citeaza o sursa apropiata anchetei antiteroriste din Belgia care spune ca cel putin patru teroristi din Statul Islamic, printre care si un cunoscut fabricant de bombe, au intrat in Europa profitand de fluxul de migranti si se afla in continuare in libertate, scrie site-ul belgian dhnet.be.

Mai mult, Sunday Times sustine ca acestia nu ar fi singuri - zeci, ba chiar sute de presupusi teroristi ar fi intrat in Europa prin Turcia si Libia, odata cu valul de refugiati.

UPDATE 16:30 Soldatii continua sa patruleze pe strazile din Bruxelles. Oamenii au ascultat sfaturile autoritatilor si au ramas in numar mare in case, multe dintre magazine si localuri fiind inchise. Un filmulet publicat de The Guardian arata o prezenta mare a soldatilor in capitala Belgiei.

UPDATE 16:00 Intrebat de AFP, un purtator de cuvant al parchetului a precizat ca francezul Salah Abdeslam, urmarit de la 13 noiembrie de politia din Belgia si Franta nu se afla printre persoanele arestate.

"In total, 21 de persoane au fost private de libertate de ieri si sunt in prezent audiate de serviciile de politie", a adaugat parchetul intr-un comunicat.

UPDATE 14:50 Cinci persoane au fost retinute luni dimineata in urma noilor operatiuni antiteroriste in regiunea Bruxelles si a orasului Liege, a anuntat parchetul federal citat de AFP si DPA.

'In cadrul operatiunii de ieri (duminica - n.r.) seara, au fost efectuate cinci perchezitii in aceasta dimineata in regiunea Bruxellesului si doua in cea a orasului Liege. Cinci persoane au fost private de libertate in urma acestor perchezitii', a indicat parchetul intr-un comunicat.

'Toate obiectele confiscate in urma acestor razii sunt in prezent examinate', se mai arata in comunicat, care precizeaza ca 26.000 de euro au fost gasiti in una dintre aceste perchezitii.

De asemenea, parchetul mentioneaza ca un BMW care a fugit de politie duminica in regiunea Liege a fost identificat si ca 'nu exista nicio legatura cu operatiunea in desfasurare'.

Au existat informatii ca un suspect principal in comiterea atacurilor de la Paris a fugit din Belgia intr-un BMW spre Germania, noteaza DPA.

UPDATE 14:30 In urma mentinerii starii de alerta la nivel maxim, la institutiile europene au fost deplasati soldati care sa le pazeasca.

UPDATE 14:12 Politia belgiana le-a multumit celor au respectat indicatiile si nu au dezvaluit detalii despre operatiunile antiteroriste. Duminica seara, pe Twitter s-a viralizat hastagul #brusselslockdown, insa pozele postate erau cu... pisici.

UPDATE 14:00 Franta si Marea Britanie au anuntat ca vor intensifica atacurile impotriva Statului Islamic. Mai multe detalii, AICI.

UPDATE 13:20 Luni, granitele Schengen au ramas inchise. Cei care voiau sa intre in Belgia trebuiau sa prezinte biletul si pasaportul.

UPDATE 12:30 Nadine Rosa-Rossa a povestit pentru BBC cum se prezinta situatia din Bruxelles:

"Este ca si cum am fi intr-un razboi. Copiii au devenit foarte nelinistiti, si ce le putem spune noi? Sentimentul este de teama, iar teama este un lucru rau pentru toata lumea."

UPDATE 11:30 Bruxelles ramane in continuare un oras fantoma. Metroul, scolile si facultatile sunt inchise, iar oamenii evita sa iasa din case. Unele strazi sunt pustii.

16 persoane arestate, in urma raidurilor de duminica noapte

Printre cei arestati nu se afla insa si Salah Abdeslam, considerat inamicul numarul unu in Belgia. O publicatie belgiana avanseaza ipoteza ca fugarul ar fi fost zarit la Liege, intr-o masina, si ca ar fi reusit sa fuga de politisti.

Pe de alta parte, regiunea Bruxelles se afla si astazi in stare de alerta maxima. Metroul si scolile vor ramane inchise cel putin pana dupa-amiaza, cand centrul de urgenta va realiza o noua evaluare a situatiei de securitate.

Ora locala 19:30. Pe retelele de socializare apar primele informatii despre o ampla operatiune in centrul Bruxelles-ului, intre faimoasa Grand Place si strada Rue du Midi. Accesul este blocat, iar in zona apar masini blindate si soldati cu armele pregatite.

Cei care luau cina in restaurantele din apropiere sunt pusi sa se refugieze intr-un colt, departe de vitrine. Apoi, sunt evacuati de fortele de ordine. Iar clientii hotelurilor sunt indemnati sa nu plece din camere.

In scurt timp, premierul belgian confirma ca este vorba de o situatie "extrem de serioasa", iar localnicii primesc indicatii sa nu se apropie de ferestre. Sunt rugati sa nu posteze pe retelele de socializare informatii despre miscarea trupelor speciale, solicitare trimisa si jurnalistilor belgieni. In jurul orei locale 23, a fost anuntata incheierea operatiunii.

Eric Van der Sypt, procurorul federal belgian: "16 persoane au fost arestate. Un judecator va decide astazi daca vor ramane in arest."

Perchezitii au avut loc si la o casa din cartierul Molenbeek. Locuinta apartine unuia dintre unchii lui Salah Abdeslam, teroristul care a reusit sa fuga dupa atacurile de la Paris.

Thierry Werts, magistrat federal: "In timpul unui raid intr-un fast-food din Molenbeek, o masina a demarat in directia politistilor. Acestia au tras doua focuri inspre acest autoturism. Masina si-a continuat drumul, insa a fost apoi oprita in Bruxelles. Soferul era ranit si a fost arestat."

Autoritatile au anuntat ca fortele speciale nu au gasit arme sau material explozibil. Guvernul belgian a decis duminica seara ca mentina starea de alerta maxima si pentru prima parte a zilei de luni.

Charles Michel, premierul Belgiei: "Ne temem de un atac asemanator cu cel din Paris, in care sa fie implicati mai multi atacatori, care vizeaza concomitent mai multe locuri din Bruxelles."

Premierul a anuntat ca toate scolile, institutiile de invatamant superior, dar si cresele vor fi inchise. Este a treia zi de masuri exceptionale care au trasformat Bruxelles-ul intr-un oras fantoma. Muzeele, salile de cinema si centrele comerciale au fost inchise, iar cluburile si salile de spectacol au decis sa anuleze toate evenimentele.

Pe de alta parte, anchetatorii francezi au publicat fotografia unui atacator care si-a detonat centura cu explozibil aproape de Stade de France. Individul a ajuns pe 3 octombrie pe insula elena Leros, unde ar fi fost inregistrat sub un nume fals.

Pisicile au invadat internetul in timpul operatiunilor antiteroriste

Belgienii au raspuns duminica seara cu un acut simt al umorului la cererea autoritatilor de a nu divulga pe retelele de socializare informatii despre operatiunile antiteroriste ale politiei, asa ca au umplut internetul cu imagini de pisici.

Ideea a venit de la site-ul satiric NordPresse, de acelasi tip ca Le Gorafi francez, care, la mijlocul saptamanii, a creat personajul "Abu Miau", o pisica purtand o centura exploziva, prezentata ca un veritabil instigator al atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, relateaza luni France Presse.

Cand autoritatile au cerut duminica seara atat presei, cat si utilizatorilor retelelor sociale sa se abtina de la schimbul de informatii cu privire la aproximativ douazeci de operatiuni in curs de desfasurare in mai multe localitati din zona Bruxelles si Charleroi (sudul Belgiei), "twittosfera" si numerosi utilizatori de Facebook s-au conformat cu placere cerintei, folosind hashtag-ul #BrusselsLockdown.

In loc sa descrie ce vedeau de la ferestre, locuitorii Bruxelles-ului au publicat poze cu pisoi in toate pozitiile: o felina prezentand un jurnal de stiri televizat, doi motani "cavaleri Jedi" luptandu-se cu sabiile, un pisoi atacand un dulau...

"Cred ca intr-o ora, am vazut mai multe #lolcats decat in tot restul vietii mele", a marturisit pe contul sau de Twitter @mateusz un specialist al retelelor sociale, Mateusz Kukulka.

Potrivit acestuia, primul care a postat imaginea unui pisici a fost un cameraman de la televiziunea olandeza NOS, @Hoguhugo.

"In loc de tweet-uri despre actiunile politiei la Bruxelles, iata o fotografie a pisicii noastre Mozart", a scris acest reporter, al carui nume real este Hugo Janssen, la ora 21:04 (20:04 GMT).

A urmat rapid un adevarat "potop" de postari si in afara tarii. "imi place la nebunie hashtag-ul #BrusselsLockdown! Belgia este fantastica', a scris din Irlanda @SvenjaLiv.

La sfarsitul conferintei sale de presa din timpul noptii, in care a anuntat 19 perchezitii si 16 arestari, purtatorul de cuvant al parchetului federal a tinut sa "multumeasca utilizatorilor de retele sociale ca au tinut cont de necesitatile operatiunilor in curs". Fara sa faca nicio aluzie la micile feline

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Operatiuni antiteroriste in Belgia. Politia a inchis mai multe strazi, iar sapte persoane au fost arestate
Operatiuni antiteroriste in Belgia. Politia a inchis mai multe strazi, iar sapte persoane au fost arestate

Duminica seara, fortele de ordine din Belgia au declansat o operatiune antiterorista de amploare, chiar in centrul Capitalei.

Stare de alerta maxima in Bruxelles: pe strazi patruleaza soldati, iar oamenii stau in case. Marturiile romanilor din Belgia
Stare de alerta maxima in Bruxelles: pe strazi patruleaza soldati, iar oamenii stau in case. Marturiile romanilor din Belgia

Belgia este in stare de alerta terorista maxima, din cauza unei "amenintari iminente", dupa cum spun autoritatile.

Cartierul belgian rau famat care a devenit centrul de control al jihadistilor. Ce spun localnicii despre atentatul din Franta
Cartierul belgian rau famat care a devenit centrul de control al jihadistilor. Ce spun localnicii despre atentatul din Franta

Ancheta atacurilor din Paris merge inainte in Belgia. Mai multi dintre suspecti provin din Molenbeek, o suburbie populara a Bruxelesului. Nu este prima oara cand acest cartier este asociat cu terorismul si crima organizata.
 

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.