Raid al politiei belgiene la Auvelais. Perchezitii la mai multe apartamente, in legatura cu amenintarile unui atac terorist

alerta maxima in belgia

Politia belgiana a lansat un raid in Avelais, un orasel aflat la sud de Bruxelles, legat de amenintarile unui atac terorist, relateaza Agerpres.

"Politia Federala a organizat un raid in Auvelais. Potrivit surselor nostre, operatiunea este legata de riscul unor atacuri in Belgia", scrie La Nouvelle Gazette.

Potrivit site-ului La Libre, politistii au facut perchezitii in mai multe apartamente, in legatura cu ancheta referitoare la starea de alerta terorista maxima in care se afla Belgia de cinci zile.

Auvelais se afla la circa 50 de km sud de capitala belgiana, aflata in continuare in alerta antiterorista maxima. Fortele de politie au declansat un asalt, potrivit surselor, care mai precizeaza ca la fata locului se afla si echipe de deminare.

Autostrada E42, aflata in apropiere, a fost blocata de la ora locala 11.20, dar, potrivit Touring Mobilis, iînchiderea sa nu ar avea legatura cu operatiunea politiei, ci ar fi survenit din cauza unui obstacol aflat pe carosabil.

Citește și
ostatici Roubaix
Luare de ostatici cu focuri de arma in nordul Frantei. Procuror: "Incidentul este legat de un jaf, nu e atac terorist"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Marea moschee din Bruxelles, evacuata in urma primirii mai multor plicuri cu un praf alb

Marea moschee din Bruxelles, situata in parcul Cinquantenaire din apropierea sediului Comisiei Europene, a fost evacuata joi dupa ce s-au primit mai multe plicuri continand o pulbere alba a carei natura inca nu a putut fi determinata, relateaza agentia de presa Belga si cotidianul La Derniere Heure.

Anuntul a fost facut de Pierre Meys, purtator de cuvant al Serviciului de pompieri din Bruxelles.

Laboratorul mobil al Protectiei Civile belgiene s-a deplasat la locul incidentului pentru a prelua plicurile suspecte in vederea analizarii. Expertii vor sa afle in primul rand daca este vorba de antrax.

Abaaoud, fratii Abdeslam si Abrini se aflau din iunie 2015 pe o lista cu persoane "radicalizate"

Patru barbati suspectati ca ar fi jucat un rol cheie in atentatele din 13 noiembrie de la Paris - Abdelhamid Abaaoud, Brahim si Salah Abdeslam si Mohamed Abrini - figurau pe o lista cu 85 de persoane "radicalizate", transmisa de serviciile de informatii belgiene autoritatilor din districtul Molenbeek, au informat joi surse din cadrul autoritatilor locale, relateaza AFP.

"Pot sa confirm ca (suspectii) figurau pe o lista transmisa in iunie 2015 de Organismul de coordonare pentru analiza amenintarilor (Ocam) primarului din Molenbeek (Françoise Schepmans) si sefului politiei locale", a declarat o sursa din cadrul autoritatilor municipale sub rezerva anonimatului.

Presupusul organizator al atacurilor din 13 noiembrie, belgianul de origine marocana Abdelhamid Abaaoud, ucis in asaltul politiei franceze asupra unui apartament in Saint-Denis, la nord de Paris, figura drept "radicalizat, plecat in Siria".

Brahim Abdeslam, un francez de 31 de ani, rezident in Belgia, care s-a aruncat in aer la Paris, si fratele sau Salah, 26 de ani, care s-a intors in Belgia la cateva ore dupa atacuri si este in continuare cautat, figurau si ei drept "radicalizati, apartinand miscarii islamiste", conform aceleiasi surse, confirmand astfel informatiile aparute in presa.

Mohamed Abrini, 30 de ani, identificat in compania lui Salah Abdeslam cu doua zile inainte de atacuri si care face obiectul unei mandat de arestare international, era mentionat in categoria "presupus (plecat) in Siria si presupus sa revina".

Lista a fost stabilita de Ocam dupa dezmembrarea unei celule jihadiste la Verviers (est) avand legaturi cu Molenbeek "pentru a obtine o imagine de ansamblu asupra numarului de persoane" care pot fi legate de jihadistii plecati sa lupte in Siria, a precizat sursa.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Belgia cauta circa zece teroristi puternic inarmati:
Belgia cauta circa zece teroristi puternic inarmati: "Ar putea avea dispozitive explozive si mitraliere Kalasnikov"

Autoritatile belgiene cauta zece persoane despre care se crede ca sunt puternic inarmate, inclusiv cu explozibil, si ar putea comite atentate de genul celor de la Paris, a declarat ministrul belgian de externe, Didier Reynders.

Luare de ostatici cu focuri de arma in nordul Frantei. Procuror:
Luare de ostatici cu focuri de arma in nordul Frantei. Procuror: "Incidentul este legat de un jaf, nu e atac terorist"

Politia franceza a intervenit cu un numar mare de forte in orasul Roubaix din nordul tarii, aflat chiar la granita cu Belgia, unde patru persoane au fost luate ostatice, dupa o tentativa de jaf armat.

Abaaoud planuia sa arunce in aer cartierul La Defense. Anuntul facut de presedintele Hollande, dupa intalnirea cu Obama
Abaaoud planuia sa arunce in aer cartierul La Defense. Anuntul facut de presedintele Hollande, dupa intalnirea cu Obama

Alerta terorista maxima va ramane in vigoare la Bruxelles timp de o saptamana. Anuntul a fost facut luni seara, de premierul belgian. Totusi, masurile anuntate zilele trecute vor fi relaxate.
 

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.