La cateva zile dupa ce a anuntat retragerea trupelor, Putin avertizeaza: "In cateva ore, le putem reloca in Siria"

Ultimul update: Duminica 20 Martie 2016 07:13
Data publicarii: Joi 17 Martie 2016 15:02
Categorie: Internaţional
Vladimir Putin

Presedintele rus a avertizat joi ca armata sa ar putea, daca va fi necesar, sa relocheze 'in cateva ore' avioanele sale in Siria, de unde cea mai mare parte a contingentului rus urmeaza sa fie retras in urmatoarele 2-3 zile.

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi ca armata sa ar putea, daca va fi necesar, sa relocheze 'in cateva ore' avioanele sale in Siria, de unde cea mai mare parte a contingentului rus urmeaza sa fie retras in urmatoarele doua-trei zile, relateaza AFP.

'In cazul in care va fi necesar, Rusia poate sa-si creasca numai in cateva ore prezenta sa in regiunea pana la un nivel adecvat situatiei care se va dezvolta acolo', a declarat Putin, in cadrul unei ceremonii organizate la Kremlin pentru decorarea unor ofiteri si soldati rusi ce s-au intors deja din Siria.

'Noi nu ne dorim aceasta, escaladarea militara nu este alegerea noastra', a afirmat seful statului rus, in cadrul ceremoniei desfasurate in Sala Sf.Gheorghi al Marelui Palat al Kremlinului.

'Sistemele de aparare antiaeriana ruse vor functiona in mod permanent in Siria si vor fi utilizate impotriva tuturor tintelor care vor pune in pericol trupele Federatiei Ruse', a avertizat Putin, indicand ca cele doua baze ruse - de la Hmeimim si Tartus - sunt bine protejate de pe uscat, mare si vazduh.

Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor ruse din Siria: "Obiectivul a fost indeplinit!" Ce a discutat cu Bashar al-Assad

'Toate componentele sistemelor de aparare aeriana desfasurate, inclusiv sistemele cu raza scurta de actiune 'Pantir S' si cu raza lunga de actiune S-400 Triumf vor functiona continuu', a spus presedintele rus, subliniind ca, prin interventia sa in Siria, Rusia a creat conditiile pentru inceperea procesului de pace.

'Noi am creat conditii pentru inceperea procesului de pace. Am reusit sa initiem o interactiune pozitiva si constructiva cu SUA si cu alte tari, cu fortele opozitiei responsabile din interiorul Siriei si care doresc cu adevarat sa opreasca razboiul si sa gaseasca o solutie politica, singura posibila, a conflictului', a mai spus seful statului rus.

El a avertizat, in acelasi timp, ca in cazul in care gruparile rebele vor incalca armistitiul instituit la 27 februarie, reactia Moscovei nu se va lasa asteptata. ''Daca Rusia va constata cazuri de incalcare a armistitiului, acele grupari care se fac responsabile vor fi excluse automat de pe lista participantilor la procesul de pace. Rusia si-a demonstrat in Siria leadershipul incontestabil, vointa si responsabilitatea in lupta impotriva terorismului international', a accentuat Putin.

Campania din Siria, care a inceput la 30 septembrie 2015, a costat bugetul rus in jur de 33 de miliarde de ruble (peste 500 milioane de dolari), a indicat presedintele rus, adaugand ca dupa operatiunea din Siria vor trebui refacute rezervele de armament si munitii, dar ca aceste cheltuieli sunt justificate.

Vladimir Putin a apreciat drept 'excelente' actiunile pilotilor rusi in Siria. 'Pilotii si-au indeplinit sarcinile (din Siria) cu brio', a spus seful statului rus, evidentiind faptul ca tocmai aviatia de atac a jucat rolul principal in campania Rusiei in Siria.

Presedintele Rusiei a luat intreaga lume prin surprindere luni seara, cand a anuntat retragerea celei mai mari parti a contingentului rus din Siria incepand cu 15 martie

Vladimir Putin Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Rusia sustine ca a inceput retragerea echipamentelor militare din Siria. Ce s-ar ascunde in spatele deciziei luate de Putin

Rusia sustine ca a inceput retragerea echipamentelor militare din Siria. Ce s-ar ascunde in spatele deciziei luate de Putin

Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor ruse din Siria:

Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor ruse din Siria: "Obiectivul a fost indeplinit!" Ce a discutat cu Bashar al-Assad

Cel putin 34 morti si peste 125 de raniti in atentatul din centrul Ankarei. SUA avertizase asupra unui

Cel putin 34 morti si peste 125 de raniti in atentatul din centrul Ankarei. SUA avertizase asupra unui "complot terorist"

Cynthia Nixon

O actriță din serialul „Totul despre sex” va candida pentru funcția de guvernator al New York-ului

Bashar al-Assad s-a filmat în timp ce conduce prin zonele distruse din Ghouta de Est

Locurile în care Xi Jinping a trăit în tinerețe, venerate de cadrele de partid

O postare pe Facebook ar putea aduce sfârșitul guvernului din Norvegia

Donald Trump cere pedeapsa cu moartea pentru traficanții de droguri

UE extinde sancțiunile impuse regimului sirian, după folosirea de arme chimice

papa francisc

Papa Francisc, despre prostituție: „E o crimă împotriva umanității”

Un bărbat suspectat de terorism s-a aruncat în aer, în Tunisia

Primul deces provocat de o mașină autonomă. Uber a suspendat programul

Transformarea Rusiei sub Vladimir Putin. În 1999, armata nu avea bani nici de șosete

Un angajat al Consulatului Franței, acuzat că transportat ilegal arme în Cisiordania

Orașul din Venezuela care a pus în circulație propriile bancnote