Proteste violente in Grecia dupa adoptarea reformei pensiilor si impozitelor. Expertii vorbesc iar de un faliment al tarii

Ultima actualizare: 12-05-2016 07:08

La Atena, Parlamentul grec a adoptat duminica noapte o reforma controversata a pensiilor si impozitelor. Asta in timp ce dupa un scenariu bine cunoscut, zeci de protestatari care resping masurile de austeritate s-au luat la bataie cu politia.

Legea a trecut cu voturile majoritatii Guvernamentale, formata din stanga radicala, Syriza, si dreapta nationalista, Partidul Grecilor Independenti.

Toate partidele de opozitie au votat impotriva legii, contestata si de sindicate. Sunt prevazute: reducerea celor mai mari pensii, fuziunea mai multor case de asigurari, cresterea cotizatiilor si taxelor, precum si noi impozite pentru veniturile medii si mari. Pachetul de masuri a fost cerut de creditorii internationali, pentru acordarea urmatoarei transe din fondurile pentru slavarea financiara a Greciei.

Luni, ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa se intalneasca pentru a discuta modul in care Atena respecta angajamentele asumate.

Toti cei 153 de membri ai coalitiei prim-ministrului Alexis Tsipras in parlamentul unicameral de 300 de locuri au votat pentru pachetul de masuri, in incercarea de a primi mai multi bani de la creditorii internationali in urmatoarea transa din planul de salvare a tarii, informeaza Agerpres.

Ministrii de finante din zona euro urmeaza sa aiba o reuniune luni asupra Greciei.

In timp ce parlamentarii dezbateau legislatia, sute de manifestanti au aruncat in haos o demonstratie pasnica in fata parlamentului, noteaza DPA.

Unii protestatari au aruncat cocteiluri Molotov si alte obiecte in politisti. Politia a raspuns cu gaze lacrimogene, raspandind un fum usturator in Piata Syntagma din apropierea parlamentului.

In timpul zilei de duminica, mii de oameni s-au adunat in fata parlamentului pentru a protesta contra reducerii pensiilor si cresterii impozitelor. Un protestatar a declarat la televiziunea greaca ca legislatia este "lespedea de mormant a sistemului de pensii asa cum il cunoastem".

Politia a estimat la 20.000 numarul participantilor la protestul pasnic, dar multi au fugit cand au izbucnit ciocnirile.

Atena si creditorii ei internationali s-au luptat luni de zile pentru a cadea de acord asupra reformelor structurale si unor masuri de reducere a costurilor ce ar permite guvernului lipsit de bani in numerar sa primeasca in continuare ajutor de salvare. Preocuparile sunt in crestere ca Grecia se apropie din nou de faliment.

Votul in parlament a fost devansat de miercuri pentru a intari pozitia ministrului grec de finante Euclid Tsakalotos in discutiile de luni, potrivit unor surse guvernamentale din Atena.

Masurile de austeritate sunt o conditie pentru ca Grecia sa primeasca de la creditorii internationali o a treia transa din pachetul de asistenta, care se ridica la o suma totala de pana la 86 miliarde de euro.

Fondul Monetar International, unul dintre creditorii internationali, a cerut in plus guvernelor din zona euro sa deschida negocieri cu Grecia pentru reducerea datoriilor, aminteste DPA.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO