Proteste in Hong Kong. Politia a inceput arestarea manifestantilor prodemocratie

Ultima actualizare: 14-12-2014 01:00
proteste honk kong

Politia a inceput joi arestarea manifestantilor ramasi in principala zona a protestelor prodemocratie din centrul Hong Kong-ului.

Acesta este, cel mai probabil, epilogul manifestatiilor la care s-a cerut introducerea votului prin sufragiu universal in fosta colonie britanica, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Sute de politisti au patruns in zona cartierului de afaceri Admiralty, unde au fost instalate de 11 saptamani corturi si baricade, in apropiere de sediul Guvernului local. Politistii au demontat corturile si baricadele, la scurt timp dupa sosirea in zona.

Ulterior, fortele de ordine i-au dispersat pe manifestantii aflati in zona, inclusiv pe liderii studentilor si pe deputatii prodemocratie, care au fost urcati in masini ale politiei. "Suntem pasnici", "Noi rezistam", "Vrem o democratie reala", au scandat protestatarii.

De la momentul de varf din 28 septembrie, cand zeci de mii de manifestanti au iesit in strada, numarul protestatarilor a scazut considerabil in teritoriul aflat sub administrarea Chinei, iar sustinerea miscarii in randul opiniei publice, afectata de perturbari ale traficului, s-a erodat.

Initial, politia a acordat un termen scurt protestatarilor pentru a pleca de bunavoie din zona, avertizand ca "va actiona pentru evacuarea si arestarea celor care refuza sa plece". Operatiunile de evacuare au loc dupa decizia Inaltei Curti, la sesizarea oamenilor de afaceri din zona si a companiilor de transport in comun. Executorii judecatoresti s-au prezentat joi la prima ora in zona protestelor, iar muncitorii au inceput sa demonteze baricadele ridicate intr-o intersectie din cea mai importanta artera de circulatie din Hong Kong.

Mii de persoane s-au strans miercuri seara la Admiralty, pentru un ultim protest. O mare parte dintre manifestanti si-au demontat joi corturile si au parasit zona. Dupa expirarea ultimatumului, politia i-a lasat insa sa plece pe cei care au dorit, dar nu inainte de a nota datele personale.

"Acesta nu este sfarsitul miscarii", a asigurat, intr-o declaratie pentru AFP, deputata prodemocratie Claudia Mo. "Trezirea constiintei politice a tinerilor este ireversibila, iar lupta continua", a adaugat ea. "Nu sunt obosita. Nu voi fi niciodata obosita, doar Guvernul este obosit", a declarat, la randul sau, Alice, o studenta in varsta de 19 ani.

Unii dintre manifestanti si-au exprimat tristetea ca nu au ajuns la niciun rezultat concret, in timp ce altii au apreciat ca miscarea a schimbat imaginea Hong Kong-ului. "Sunt trist, intrucat nu ne-am atins obiectivul, dar cred ca vom progresa in viitor", a afirmat Dubi, in varsta de 23 de ani. "Cred ca este doar inceputul unor schimbari pe termen lung", a adaugat el. Teritoriu chinez cu o larga autonomie, fosta colonie britanica s-a confruntat cu ample manifestatii, in cea mai grava criza politica de la retrocedarea catre Beijing, in 1997.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO