Proteste fara precedent in India, dupa ce studenta violata si torturata intr-un autobuz a murit

proteste in India, viol studenta

Studenta indiana violata in grup, la New Delhi, a murit in noaptea de vineri spre sambata, a anuntat spitalul din Singapore in care tanara lupta pentru viata sa de doua zile.

Anuntarea decesului - emblematic pentru violentele la care sunt supuse femeile in India - a ingrozit tara, iar autoritatile, care se tem de noi manifestatii, au mobilizat forte de ordine pe strada si au incercuit mai multe cartiere din centrul orasului, inclusiv monumentul India Gate.

In urma unui val de indignare care a afectat tara dupa violul comis la 16 decembrie, politia din New Delhi a indemnat populatia la calm si reculegere, intr-un comunicat emis de seful politiei Neeraj Kumar.

Premierul indian, Manmohan Singh, s-a declarat "profund intristat" de vestea decesului tinerei, al carui corp urmeaza sa fie repatriat sambata seara in India, potrivit ambasadorului indian la Singapore.

Postul indian de televiziune NDTV a adus un omagiu tinerei, afisand mesajul "Fie ca aceasta fiica a Indiei sa se odihneasca in pace", relateaza Mediafax.

Citește și
Sonali Mukherjee
Desfigurata de un atac cu acid, o tanara din India a oferit o adevarata lectie de viata
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Cu mare tristete, anuntam ca pacienta a decedat catre ora locala 4.45 (vineri, 22.45, ora Romaniei) la 29 decembrie 2012", a declarat, citat intr-un comunicat, directorul Spitalului Mount Elizabeth din Singapore, Kelvin Loh.

"Familia sa si oficiali din cadrul Inaltei Comisii indiene se aflau la capataiul ei. Echipa de medici, infirmiere si personalul Spitalului Mount Elizabeth se alatura familiei, in durerea pe care o resimte", a adaugat el.

Tanara, a carei identitate nu a fost dezvaluita, este o studenta la fizioterapie, de origine modesta, provenind dintr-o regiune rurala din Uttar Pradesh, cel mai mare stat din India, in apropiere de New Delhi.

Parintii sai, veniti la Singapore dupa ce a fost evacuata cu un zbor sanitar joi seara, si-au vandut mica parcela de pamant pentru a-i finanta studiile, potrivit NDTV. Acesti oameni, descrisi ca "tarani simpli", au fost nevoiti sa se multumeasca cu foarte putin pentru a se hrani, potrivit postului.

La 16 decembrie, dupa ce a vazut la cinematograf filmul "Odiseea lui Pi", tanara si prietenul ei au urcat intr-un autobuz cu geamuri acoperite de desene, pentru a merge acasa. Dar in autobuz ii astepta un cosmar. O adevarata explozie de violenta si violuri barbare au fost comise de sase barbati beti, ca in romanul "Portocala Mecanica" al lui Anthony Burgess.

Inainte sa fie transferata la spitalul din Singapore, tanara a putut sa informeze politia indiana despre ceea ce s-a intamplat. Cei sase barbati beti s-au certat cu prietenul ei, dupa care au dus-o pe tanara in partea din spate a autobuzului si au violat-o, in timp ce autobuzul circula, timp de 45 de minute, prin New Delhi.

De asemenea, ei au agresat-o sexual cu o bara ruginita de fier, provovandu-i rani grave la nivelul intestinelor, dupa care au aruncat-o, considerand-o moarta, din autobuz.

Autobuzul a trecut prin numeroase puncte de control apartinand politiei in timpul faptelor, dar politistii nu s-au aratat deloc interesati de ceea ce se petrecea inauntrul vehiculului.

Decizia de a transfera tanara in Singapore a fost adoptata miercuri in cursul unei sedinte a Guvernului Singh, care a promis sa suporte toate cheltuielile medicale.

Unele publicatii au acuzat ca acest transfer este menit sa calmeze opinia publica si sa evite reeditarea unor manifestatii violente, care au afectat New Delhi si s-au soldat cu moartea unui politist.

"Este o decizie politica" fara sens, a declarat Samiran Nundy, seful Serviciului pentru transplant de organe si chirurgie digestiva de la Spitalul Sir Ganga Ram din New Delhi.

"Nu inteleg cum poate fi transferat un pacient intr-o stare critica, care sufera de septicemie, cu febra puternica si aflat sub respiratie artificiala", a continuat el.

Premierul a recunoscut ca violentele comise asupra femeilor reprezinta "o problema" semnificativa in India, unde aproape 90% dintre cele 256.329 de infractiuni cu violenta comise in 2011 au una sau mai multe femei ca victime, potrivit unor date oficiale.

Manmohan Singh s-a angajat sa protejeze mai bine femeile impotriva infractiunilor de natura sexuala si a anuntat ca doreste pedepse mai severe pentru autori. El a dispus totodata crearea unei Comisii speciale de ancheta insarcinata cu acest caz.

Fotografii, nume si adrese ale violatorilor condamnati vor fi, de-acum, publicate pe site-uri de Internet de catre administratia federala. Masura va viza mai intai New Delhi, oras care, din cauza insecuritatii, este cunoscut drept "capitala violului".

In plus, politia din Delhi va recruta mai multe femei ofiteri.
Politia a anuntat vineri ca o tanara eleva, in varsta de 15 ani, a fost strangulata in urma unui viol in grup, comis joi, in statul Uttar Pradesh.

Alta adolescenta indiana, in varsta de 17 ani, victima a unui viol in grup, s-a sinucis dupa ce un politist a incercat sa o convinga sa retraga plangerea si sa se casatoreasca cu unul dintre violatori.
 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Premierul indian face apel la calm in urma manifestatiilor provocate de violarea unei tinere
Premierul indian face apel la calm in urma manifestatiilor provocate de violarea unei tinere

Premierul indian Manmohan Singh a facut apel la calm si a promis sa faca totul pentru a garanta securitatea femeilor. Apelul sai vine dupa mai multe zile de manifestatii impotriva violului colectiv asupra unei studente.

Desfigurata de un atac cu acid, o tanara din India a oferit o adevarata lectie de viata
Desfigurata de un atac cu acid, o tanara din India a oferit o adevarata lectie de viata

Victima a unui atac cu acid, care a lasat-o complet desfigurata pe cand era adolescenta, o tanara din India a avut recent parte de un eveniment fericit, care ii da speranta pentru viitor.

Protestele din India au scapat de sub control. Fortele de ordine au ucis un jurnalist
Protestele din India au scapat de sub control. Fortele de ordine au ucis un jurnalist

Fortele de ordine din India au deschis focul, duminica, spre oamenii care protesteaza din cauza agresiunii sexuale a carei victima a fost o tanara studenta. Astfel, un jurnalist de televiziune a fost ucis.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.