Proteste uriaşe în Teheran. Trump: „Lumea întreagă este cu ochii pe voi”

Ultima actualizare: 14-01-2020 07:49

„Lumea întreagă este cu ochii pe voi!", este avertismentul repetat de președintele american la adresa regimului de la Teheran.

Trump a transmis acest mesaj în contextul în care, de sâmbătă încoace, tot mai mulți iranieni protestează pe străzile marilor orașe, în special împotriva ayatolahului Khamenei.

Duminică noapte, forțele de securitate au folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene, pentru a dispersa mulțimea. Ieșit din comun este că în presa de la Teheran se înmulțesc editorialele critice la adresa puterii.

Pentru a doua zi la rând, în marile orașe din Iran în frunte cu Teheran, oamenii au continuat să pună presiune pe conducerea Republicii Islamice, după ce armata a recunoscut că a doborât, miercuri dimineață, cu o rachetă, avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord, în majoritate iranieni.

Într-o scenă cu un impact formidabil în lumea occidentală, studenții universității din Teheran au refuzat duminică să pășească pe steagurile american și israelian, vopsite pe asfalt în curtea instituției, tocmai pentru a fi zilnic călcate în picioare.

Cei care totuși o fac, sunt huiduiți copios de tinerii care ocolesc steagurile.

În alte imagini, vedem protestatari care smulg afișele cu chipul generalului Qasem Soleimani, eliminat recent de americani într-un atac cu drona. Alții, în schimb, trec cu mașinile peste imaginea ayatollahului Khamenei.

Unele canale media din Iran au transmis relatări despre proteste, iar în filmările de amator care circulă pe internet pot fi văzuți polițiști lovind cu bastoanele protestatari, ori lansând gaze lacrimogene.

Pe rețelele de socializare, iranienii cer europenilor să nu mai negocieze cu un "regim criminal" și imploră presă occidentală să scrie și să relateze despre protestele lor curajoase.

Asta în condițiile în care, în noiembrie anul trecut, demonstraţiile împotriva scumpirii benzinei au luat rapid o turnură politică. Protestele de toamna trecută au declanşat cea mai sângeroasă reprimare din istoria de 40 de ani a Republicii Islamice.

Potrivit unor date neoficiale, sute de oameni au fost uciși de forțele de securitate.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO