Procurorii francezi cer o pedeapsă de 4 ani de închisoare pentru Nicolas Sarkozy

Ultima actualizare: 08-12-2020 21:35
Nicolas Sarkozy
Getty

Parchetul naţional financiar a cerut marţi patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, împotriva fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, judecat pentru corupţie şi trafic de influenţă, un proces fără precedent în Franţa, relatează AFP.

Procuratura a cerut aceleaşi sentinţe pentru coacuzaţii săi, fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, precum şi pentru Thierry Herzog, avocat cunoscut al fostului preşedinte Sarkozy, cerând pentru acesta din urmă ca pedeapsa să fie însoţită de o interdicţie de practicare a profesiei timp de cinci ani, potrivit Agerpres.

 

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a respins acuzaţiile de corupţie formulate împotriva sa, făcând prima declaraţie detaliată în instanţă luni, potrivit media franceze, citate de dpa.

 

"Nu am comis niciodată nici cel mai mic act de corupţie", a declarat Sarkozy.

Îmbrăcar într-un costum închis la culoare, cu masca sub nas, Nicolas Sarkozy (65 de ani) promite că va "răspunde la toate întrebările". "Vreau să fiu curăţat de această infamie (...) vreau adevărul faptelor, adevărul legii, trebuie să mă explic".

Sarkozy şi avocatul său Thierry Herzog sunt acuzaţi de corupţie şi trafic de influenţă pe baza unei presupuse încercări de mituire a lui Gilbert Azibert, procuror în 2014, pentru a obţine informaţii secrete despre o anchetă distinctă privind finanţarea campaniei.

La schimb, fostul preşedinte s-ar fi oferit să sprijine candidatura înaltului magistrat pentru o funcţie liniştită în Monaco.

Acuzaţiile împotriva lui Sarkozy se bazează pe interceptările unor convorbiri telefonice între politician şi avocatul său Herzog.

Potrivit presei, unele dintre interceptările audio vor fi difuzate în sala de judecată, după ce tribunalul a acceptat cererea neaşteptată din partea parchetului.

Echipa de avocaţi care-l apără pe Sarkozy a încercat să împiedice audierea convorbirilor interceptate, dar fără succes. "Această cerere din partea procuraturii ar putea fi un semn al nervozităţii sale", a declarat pentru AFP avocata lui Sarkozy, Jacqueline Laffont.

Se aşteaptă ca procesul să se încheie joi. Inculpaţii riscă pedepse de până la 10 ani de închisoare şi amenzi de până la 1 milion de euro (1,2 milioane de dolari) dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO