Primele 100 de zile de mandat ale lui Joe Biden. „Vom apăra interesele Americii peste tot”

Dată publicare: 29-04-2021 13:24
Dată actualizare: 29-04-2021 14:13


Președintele american Joe Biden a marcat primele 100 de zile de când se află la putere printr-un discurs în fața Congresului, un ritual respectat de toți președinții americani.

El a vorbit despre nevoia de sprijin pentru clasa de mijloc, criza provocată de COVID, dar și despre problema atacurilor cu arme din Statele Unite.

Cât despre politica externă, Biden s-a adresat dur Rusiei și Chinei, dar a subliniat că este deschis la dialog.

Biden s-a adresat unui auditoriu restrâns, în condiții speciale, de distanțare. Doar 200 de persoane l-au ascultat, din sală, pe președinte. Alta dată erau peste 1.600.

Liderul de la Casa Albă şi-a prezentat ambițiosul "Proiect pentru familiile americane", pentru care Statele Unite ar urma să aloce un buget uriaș de aproximativ 1.800 de miliarde de dolari.

Joe Biden: „"Proiectul pentru familiile americane" va oferi acces la servicii de calitate pentru îngrijirea copiilor, la prețuri accesibile. Pentru a asigura acest lucru propun o legislație care să garanteze că familiile cu venituri mici și medii vor plăti nu mai mult de 7% din venitul lor pentru îngrijiri de înaltă calitate pentru copiii cu vârsta de până la 5 ani. Familiile greu încercate și muncitoare nu vor trebui să cheltuiască niciun ban.”

Pentru finanțarea acestui proiect Joe Biden propune să anuleze reducerile de impozite pentru cei mai bogaţi, votate în perioda lui Donald Trump, şi să crească impozitele pe veniturile de capital. O propunere care i-a adus deja critici dure din partea republicanilor, ce numesc acest plan: un vis socialist ce va destabiliza economia Americii și va diviza societatea.

Joe Biden: „Nimeni nu poate face față tuturor crizelor din aceste vremuri, de la terorism la proliferarea nucleară, migrație în masă, securitate cibernetică, schimbări climatice. Dar mai ales prin ce trecem acum, pandemie. Nu există ziduri suficient de înalt pentru a ține la distanță orice virus.”

Biden este convins că soluția crizei Covid este vaccinul anti COVID. Și s-a aratăt mulțumit de evoluția campaniei de vaccinare din Statele Unite, unde 30% din populație este complet imunizată.

Pe plan diplomatic, Biden spune că este deschis dialogului cu omologii săi din China și Rusia. Dar își avertizează dur rivalii că Statele Unite sunt oricând pregătite să răspundă pe măsură, atâta vreme cât nu joacă toată lumea după aceleași reguli.

Joe Biden: „În discuția pe care am avut-o cu președintele Xi (Chinei), i-am spus că salutăm competiția. Nu căutăm conflicte. Dar am precizat clar că vom apăra interesele Americii peste tot. America va face față practicilor comerciale neloiale care subminează muncitorii și industriile americane, cum se întâmplă în cazul companiilor (chineze) deținute și finanțate de stat și a furtului de tehnologie americană, proprietate intelectuală.”

Printre propunerile liderului de la Casa Albă se mai numără adoptarea unui vast proiect de reformă a poliţiei americane, după toate incidentele în care instituția a fost acuzată de abuzuri. Și amintește de un alt subiect fierbinte, violențele provocate de atacuri armate, despre care spune că au devenit o adevărată epidemie în Statele Unite și cere înăsprirea regulilor pentru cei cu drept de port armă.


VIDEO PROTVPLUS.RO