Reacții dure, după anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare parțială: "Semne de eșec ale Rusiei". Ce spune Ucraina

vladimir putin
Getty

Discursul lui Vladimir Putin prin care a anunțat mobilizarea parțială în Rusia a stârnit imediat reacții la nivel internațional.

 

Prima reacţie a Ucrainei

Consilierul prezidențial Mihailo Podolyak, citat de Reuters, a spus că mobilizarea Rusiei a fost un pas previzibil care se va dovedi extrem de nepopular. El a subliniat că războiul nu decurge conform planului Moscovei.

Podolyak a spus într-un mesaj text trimis către Reuters că Vladimir Putin încearcă să transfere către Vest vina pentru declanșarea unui „război neprovocat” și înrăutățirea situației economice a Rusiei.

Marea Britanie: Discursul lui Vladimir Putin indică o escaladare îngrijorătoare

Ministrul britanic de externe, Gillian Keegan, a reacționat, miercuri, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Ea a declarat pentru Sky News că discursul lui Vladimir Putin indică o escaladare îngrijorătoare și amenințările pe care le-a formulat președintele rus trebuie luate în serios.

"E clar că este ceva ce ar trebui să luăm foarte în serios pentru că, știi, nu deținem controlul - nici el nu sunt sigură că deține controlul cu adevărat. Este evident o escaladare", a transmis oficialul britanic, conform Reuters.

Ambasadorul american la Kiev: Vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie

Și ambasadorul american în Ucraina a avut o reacție vehementă. 

"Referendumurile simulate și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec pentru Rusia. Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de a anexa teritoriu ucrainean și vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a transmis Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, pe Twitter. 

UE: ”Deznădejdea” lui Putin 

Mobilizarea parţială a rezerviştilor ruşi demonstrează voinţa preşedeintelui ruis Vladimir Putin de a continua ”escaladarea” Războiului rus din Ucraina şi este ”un nou semn al deznădejdii sale”, declară un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell, conform  AFP.
 
”Anunţul mobilizări parţiale a rezerviştilor şi confirmarea referendumurilor (de anexare a patru regiuni ocupate de ruşi în Ucraina) sunt un semnal clar adresat comunităţii internaţionale în timpul săptămânii Adunării Genmerale a ONU al voinţei sale de a-şi continua războiul distrugător care are consecine negative în întreaga lume”, denunţă Peter Stano.
 

Reacția Chinei

 
Ministerul chinez de Externe a îndemnat, miercuri, toate părţile să se angajeze într-un dialog şi în consultări şi să găsească o cale de abordare a îngrijorărilor în domeniul securităţii ale tututor părţilor.
Poziţia Chinei cu privire la Ucraina este coerentă şi clară, a spus într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, citat de Reuters.
Anunțul făcut de Vladimir Putin
Amintim că Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineața, mobilizarea militară parțială în Rusia. El a vorbit despre evoluția războiului, precizând că obiectivul este „eliberarea regiunii Donbas”.
„Consider că este necesar să susțin propunerea Ministerului Apărării pentru decretarea mobilizării parțiale în Federația Rusă. Subliniez că este mobilizare parțială”, a spus Vladimir Putin. Președintele rus a precizat că a semnat deja documentele pentru decretarea mobilizării parțiale.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Vladimir Putin a anunțat mobilizare militară parțială în Rusia. „Scopul nostru este să eliberăm Donbasul”. VIDEO
Vladimir Putin a anunțat mobilizare militară parțială în Rusia. „Scopul nostru este să eliberăm Donbasul”. VIDEO

Vladimir Putin a susținut un discurs, miercuri dimineață, în care a anunțat mobilizarea militară parțială în Rusia, potrivit TASS. Președintele rus a vorbit despre evoluția războiului, precizând că obiectivul este „eliberarea regiunii Donbas”.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.