Preşedintele turc Erdogan declară că vrea să „repună pe şine" relaţiile Turciei cu Uniunea Europeană

Ultima actualizare: 12-01-2021 15:58
Recep Tayyip Erdogan
Getty

Preşedintele turc Erdogan declară că vrea să „repună pe şine" relaţiile Turciei cu Uniunea Europeană.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat marţi gata să „repună pe şine" relaţiile dintre Turcia şi Uniunea Europeană (UE), marcate de puternice tensiuni asupra mai multor dosare, printre care explorarea zăcămintelor de hidrocarburi din estul Mării Mediteraneene, informează AFP.

„Suntem gata să repunem relaţiile noastre pe şine", a declarat Erdogan în timpul unui discurs susţinut în faţa ambasadorilor din ţările UE la post la Ankara, transmite Agerpres.

„Sperăm că prietenii noştri europeni vor manifesta aceeaşi deschidere", a adăugat el.

În decembrie, liderii UE, reuniţi într-un summit la Bruxelles, au decis să impună sancţiuni pentru acţiunile „ilegale şi agresive" ale Turciei în Marea Mediteraneeană împotriva Greciei şi Ciprului.

Summitul UE a adoptat sancţiuni individuale menite să vizeze persoane implicate în activităţi de explorare întreprinse de Turcia în estul Mediteranei. Aceste lucrări de explorare gazeiferă desfăşurate de Turcia în zone maritime disputate cu Grecia şi Cipru se află de luni de zile în centrul unor puternice tensiuni. Criza dintre Atena şi Ankara s-a intensificat odată cu desfăşurarea în luna august de către Turcia a navei de explorare Oruc Reis în zonele disputate.

De mai multe săptămâni responsabilii turci şi-au înteţit apelurile la dialog cu europenii, pentru a rezolva subiectele aflate la baza tensiunilor, care, pe lângă disputa maritimă turco-greacă, sunt alimentate de rolul Turciei în conflictele din Siria, Libia şi mai recent Nagorno-Karabah.

„Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes pentru relaţiile dintre UE şi Turcia. Putem să reuşim aceasta dacă vom avea o viziune pe termen lung, departe de prejudecăţi şi neînţelegeri", a mai spus Erdogan marţi.

El le-a cerut diplomaţilor europeni, pe care i-a primit la complexul prezidenţial din Ankara, „sprijinul" lor pentru „deschiderea unei noi pagini în relaţiile dintre Turcia şi UE".

Aceste declaraţii survin la o zi după anunţul reluării, pe 25 ianuarie la Istanbul, a discuţiilor de tatonare dintre Turcia şi Grecia în vederea soluţionării disputei lor cu privire la explorarea de hidrocarburi în estul Mediteranei.

„Credem că aceste discuţii cu Grecia pot inaugura o nouă eră", a declarat Erdogan.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO