Președintele Iranului, la reuniunea ONU: SUA nu pot impune ”nici negocieri şi nici război”

Ultima actualizare: 23-09-2020 09:57
Iran
Getty

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a spus marţi Adunării Generale a ONU că Statele Unite nu pot impune republicii islamice ”nici negocieri şi nici război”, pe fondul tensiunilor sporite dintre cele două ţări.

”Iranul nu este o monedă de negociere în alegerile americane şi în politica internă...Oricare administraţia va fi după alegerile americane nu va avea încotro decât să cedeze în faţa rezistenţei naţiunii iraniene”, a declarat Rohani la reuniunea anuală a ONU, prin intermediul unui mesaj video, relatează News.ro

Confruntarea dintre SUA şi Iran s-a intensificat din 2018, când preşedintele Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear cu Iranul şi a reimpus unilateral sancţiuni care au afectat puternic economia iraniană.

Trump doreşte un acord mai larg cu conducerea iraniană, care să restricţioneze mai mult programul nuclear al Teheranului, să oprească dezvoltarea de rachete balistice şi să pună capăt sprijinului unor forţe din Orientul Mijlociu.

Iranul a refuzat să discute cu SUA până când Washingtonul nu va ridica sancţiunile impuse Teheranului şi nu va reveni la acordul original. Ca reacţie la presiunile americane, Teheranul şi-a redus complianţa faţă de limitele impuse de acordul nuclear.

În discursul susţinut marţi la ONU, Trump a afirmat: ”Ne-am retras dintr-un acord nuclear groaznic cu Iranul şi am impus sancţiuni principalului stat sponsor al terorismului”.

Luni, administraţia Trump a impus noi sancţiuni Iranului.

Măsura a fost respinsă de principalii aliaţi europeni ai SUA, precum şi de adversrii SUA, cum ar fi Rusia şi China, care sunt părţi ale acordului nuclear.

”Aceasta este o victorie nu doar pentru Iran, ci şi pentru întreaga comunitate internaţională – în timpul ordinii internaţionale de tranziţie din lumea post-occidentală – că o aspirantă la hegemonie este umilită într-o astfel de izolare auto-creată”, a afirmat Rohani referindu-se la administraţia Trump.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat, în discursul său la ONU, a afirmat că ”presiunea maximă” exercitată de administraţia Trump împotriva Iranului a eşuat până acum.

Macron a respons eforturile SUA de reintroducere a sancţiunilor ONU împotriva Teheranului, în condiţiile în care Washingtonul s-a retras din acordul nuclear.

În iulie 2015, Iranul și șase state (Franța, Germania, Marea Britanie, China, Rusia, SUA) și UE au semnat planul de acțiune comprehensiv comun (JCPOA), un acord istoric care să asigure faptul că programul nuclear iranian va rămâne pașnic, în schimbul eliminării măsurilor restrictive împotriva Iranului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!