Misiunea diplomatică talibană din Qatar ar putea fi închisă


Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Marti 26 Septembrie 2017 14:07
Categorie: Stiri externe
Donald Trump cu Ashraf Ghani

Președintele american Donald Trump face presiuni asupra omologului său afgan, Ashraf Ghani, pentru închiderea Biroului Taliban din Qatar care, mai bine de șase ani, a fost un canal de dialog.

Potrivit unor surse familiare cu negocierile dintre cele două țări, citate de The Guardian, autoritățile americane se așteaptă ca Ghani să fie de acord cu închiderea misiunii diplomatice, însă nu a luat încă o decizie.

În opinia liderilor afgani, delegația informală din Doha, formată din 36 de persoane, numită de talibani „Birou politic”, nu face nimic pentru facilitarea negocierilor pentru pace, ci mai degrabă oferă legitimitate politică unui grup pe care Kabulul îl vede ca fiind o unealtă a Pakistanului.

Totodată, sursele citate de The Guardian precizează că președintele american Donald Trump are mai multe motive pentru care dorește închiderea acestui birou taliban. În primul rând, pentru că îl percepe ca pe o inițiativă eșuată a predecesorului său, Barack Obama, care nu a facilitat negocierile pentru pace, așa cum spera fostul șef de la Casa Albă.

Și Arabia Saudită și Emiratele Arabe au făcut presiuni pentru închiderea misiunii încă din stadiul incipient, întrucât îl percepe ca pe un simbol al legăturilor diplomatice dintre SUA și Qatar.

Pentru ca Biroul Taliban să fie închis, este nevoie de o solicitare oficială din partea Kabulului, însă decizia finală aparține Guvernului din Qatar.

În acest context, Donald Trump s-a oferit, în cadrul întrevederii de marți cu omologul său afgan, să acționeze ca mediator în această dispută.

Anterior, în luna februarie, Ashraf Ghani i-a spus ministrului qatarez de Externe, în cadrul unei conferințe de securitate la Munchen, că Biroul Taliban ar trebui închis.

În 2011, Comisia Politică a talibanilor a decis sabilirea unei prezențe permanente la Doha, care să aibă rol diplomatic.

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO