Presa internaţională, despre violenţele de la protestele din România. "Imagini şocante"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 11 August 2018 08:31
Categorie: Internaţional
violeten proteste diaspora

Presa din toată lumea scrie sâmbătă dimineaţă despre ciocnirile violente dintre manifestanţi şi forţele de ordine, dar şi despre nemulţumirile care i-au scos pe români în stradă.

Euronews deschide site-ul sâmbătă dimineaţă cu protestele din Piaţa Victoriei, cu titlul „Expaţii României se întorc acasă pentru un protest anti-guvernamental în Bucureşti”. Euronews menţionează violenţele şi scrie că „protestele regulate nu au reuşit să schimbe direcţia partidului de guvernământ PSD”. „România este unul dintre cele mai corupte state UE, sistemul său judiciar având parte de o monitorizare specială de la Bruxelles”, mai scrie Euronews.

„Explozie de violenţă după ce zeci de mii de oameni ies să protesteze împotriva corupţiei în România”, titrează New York Times. Cotidianul american relatează desfăşurarea mitingului diasporei şi evocă manifestaţiile din iarna anului 2017 împotriva Ordonanţei 13. „Protestele anti-guvernamentale au degenerat în violenţe vineri noapte după ce poliţia s-a confruntat cu protestatarii, folosind gaze lacrimogene şi tunuri cu apă”, scrie New York Times.

„Peste 100.000 de oameni s-au adunat de-a lungul zilei în Piaţa Victoriei din Bucureşti pentru a-şi exprima furia faţă de guvern, în vreme ce alte zeci de mii au protestat în oraşele din ţară. Cea mai importantă problemă pe care a o acuză sunt schimbările legislative despre care mulţi spun că vor slăbi statul de drept”.

ŞI BBC scrie despre mitingul diasporei, sub titlul „Ciocniri între poliţia din România şi protestatarii anti-guvern”. Jurnaliştii britanici estimează numărul protestarilor ca fiind între 30.000 şi 50.000 şi menţionează rolul important al banilor trimişi în ţară de românii din diaspora.

Şi Liberation scrie despre violenţele din Capitală: „Gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru dispersarea unei manifestaţii a expatriaţilor”. Cotidianul francez spune că, potrivit jandarmeriei, violenţele au fost provocate de membri ai galeriilor echipelor de fotbal. Liberation menţionează că Liviu Dragnea, „considerat adevăratul şef al Guvernului, nu poate obţine postul de prim-ministru din cauza unei condamnări la închisoare cu suspendare”.

Tabloidul britanic Daily Mail scrie pe larg despre proteste. „Fotografiile şocante ale demonstraţiei din Bucureşti arată cum un agent prinde de gât un bătrân, un poliţist care împiedică un bărbat să ajute o femeie în scaun cu rotile, dar şi cum poliţia trage cu tunurile cu apă în feţele oamenilor”, scre Daily Mail. „Expatriaţii sunt sătui de incapacitatea guvernului de stânga de a cheltui bani munciţi de ei pentru a moderniza infrastructura şi a îmbunătăţi serviciile”. Ei citează un protestatar venit din Germania: „Aproape tot sectorul public funcţionează defectuos, trebuie schimbat complet şi înlocuit cu oameni capabili. Le-aş cere conducătorilor noştri să facă schmb de locuri cu noi, să muncească ca noi şi să vadă cum e viaţa noastră”.

"Sute de mii de protestatari s-au adunat să scandeze împotriva Partidului Social Democrat (PSD) de la guvernământ, vineri, în oraşe din România şi în capitala Bucureşti, unde jandarmii au împrăştiat gaze lacrimogene spre mulţime şi sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale", scrie Reuters. Agenţia de presă informează că "protestatarii s-au organizat pe grupuri de români care lucrează peste hotare, supăraţi de corupţia înrădăcinată, după cum spun ei, salarii mici şi încercarea PSD de a slăbi justiţia în unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană".

The Guardian scrie că sute de persoane au fost rănite în România după ce emigranţii s-au întors să lupte împotriva corupţiei. Jandarmii din Bucureşti au folosit gaze lacrimogene şi tun cu apă, vineri noaptea, împotriva mulţimii, mulţi având nevoie de îngrijiri medicale.

Liberation titrează: "România: Trebuie să facem ceva pentru ca fiilor noştri să nu le fie ruşine că sunt români" "Aproape un milion de români din străinătate s-au unit la o manifestaţie, vineri, împotriva Partidului Social Democrat, acuzat că atacă lupta împotriva corupţiei şi slăbeşte Statul de drept", potrivit publicaţiei franceze.

"Diaspora română împotriva corupţiei", relatează La Reppublica. "La Bucureşti, gaze lacrimogene şi tun cu apă pentru a dispersa manifestaţia emigranţilor români" este titlul din Le Monde.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

PROTESTE EURONEWS Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
proteste nytimes Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
proteste Liberation Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
daily mail Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
violeten proteste diaspora Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Atac la Strasbourg
Al patrulea mort în atacul din Strasbourg, un jurnalist italian
Gestul controversat făcut de Juncker față de un alt oficial european. VIDEO
Cât îi va costa pe englezi să vină în România după BREXIT
Povestea teroristului din Strasbourg. Tânărul s-a radicalizat la închisoare
Statul care își face armată, pentru a ”asigura integritatea teritorială a țării”
Un român a provocat haos pe aeroportul din Amsterdam. La un pas să fie împușcat
proteste, ungaria, viktor orban,
Mii de unguri au protestat în Budapesta: ”Ajunge cu minciunile lui Orban!”
Donald Trump a primit o dublă lovitură din partea Senatului SUA
Un medic pediatru din Polonia face operații la 91 de ani: ”Este pasiunea mea”
Primul test de zbor spaţial, cu echipaj la bord, făcut de o navetă Virgin Galactic
Statul Islamic a revendicat atacul de la Strasbourg: ”Făcea parte dintre soldații noștri”
O fetiță de 7 ani, imigrantă, a murit în detenție în SUA: ”Nu mâncase de mai multe zile"