Presa internaţională, despre violenţele de la protestele din România. "Imagini şocante"

violeten proteste diaspora
Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Presa din toată lumea scrie sâmbătă dimineaţă despre ciocnirile violente dintre manifestanţi şi forţele de ordine, dar şi despre nemulţumirile care i-au scos pe români în stradă.

Euronews deschide site-ul sâmbătă dimineaţă cu protestele din Piaţa Victoriei, cu titlul „Expaţii României se întorc acasă pentru un protest anti-guvernamental în Bucureşti”. Euronews menţionează violenţele şi scrie că „protestele regulate nu au reuşit să schimbe direcţia partidului de guvernământ PSD”. „România este unul dintre cele mai corupte state UE, sistemul său judiciar având parte de o monitorizare specială de la Bruxelles”, mai scrie Euronews.

„Explozie de violenţă după ce zeci de mii de oameni ies să protesteze împotriva corupţiei în România”, titrează New York Times. Cotidianul american relatează desfăşurarea mitingului diasporei şi evocă manifestaţiile din iarna anului 2017 împotriva Ordonanţei 13. „Protestele anti-guvernamentale au degenerat în violenţe vineri noapte după ce poliţia s-a confruntat cu protestatarii, folosind gaze lacrimogene şi tunuri cu apă”, scrie New York Times.

„Peste 100.000 de oameni s-au adunat de-a lungul zilei în Piaţa Victoriei din Bucureşti pentru a-şi exprima furia faţă de guvern, în vreme ce alte zeci de mii au protestat în oraşele din ţară. Cea mai importantă problemă pe care a o acuză sunt schimbările legislative despre care mulţi spun că vor slăbi statul de drept”.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

ŞI BBC scrie despre mitingul diasporei, sub titlul „Ciocniri între poliţia din România şi protestatarii anti-guvern”. Jurnaliştii britanici estimează numărul protestarilor ca fiind între 30.000 şi 50.000 şi menţionează rolul important al banilor trimişi în ţară de românii din diaspora.

Şi Liberation scrie despre violenţele din Capitală: „Gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru dispersarea unei manifestaţii a expatriaţilor”. Cotidianul francez spune că, potrivit jandarmeriei, violenţele au fost provocate de membri ai galeriilor echipelor de fotbal. Liberation menţionează că Liviu Dragnea, „considerat adevăratul şef al Guvernului, nu poate obţine postul de prim-ministru din cauza unei condamnări la închisoare cu suspendare”.

Tabloidul britanic Daily Mail scrie pe larg despre proteste. „Fotografiile şocante ale demonstraţiei din Bucureşti arată cum un agent prinde de gât un bătrân, un poliţist care împiedică un bărbat să ajute o femeie în scaun cu rotile, dar şi cum poliţia trage cu tunurile cu apă în feţele oamenilor”, scre Daily Mail. „Expatriaţii sunt sătui de incapacitatea guvernului de stânga de a cheltui bani munciţi de ei pentru a moderniza infrastructura şi a îmbunătăţi serviciile”. Ei citează un protestatar venit din Germania: „Aproape tot sectorul public funcţionează defectuos, trebuie schimbat complet şi înlocuit cu oameni capabili. Le-aş cere conducătorilor noştri să facă schmb de locuri cu noi, să muncească ca noi şi să vadă cum e viaţa noastră”.

"Sute de mii de protestatari s-au adunat să scandeze împotriva Partidului Social Democrat (PSD) de la guvernământ, vineri, în oraşe din România şi în capitala Bucureşti, unde jandarmii au împrăştiat gaze lacrimogene spre mulţime şi sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale", scrie Reuters. Agenţia de presă informează că "protestatarii s-au organizat pe grupuri de români care lucrează peste hotare, supăraţi de corupţia înrădăcinată, după cum spun ei, salarii mici şi încercarea PSD de a slăbi justiţia în unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană".

The Guardian scrie că sute de persoane au fost rănite în România după ce emigranţii s-au întors să lupte împotriva corupţiei. Jandarmii din Bucureşti au folosit gaze lacrimogene şi tun cu apă, vineri noaptea, împotriva mulţimii, mulţi având nevoie de îngrijiri medicale.

Liberation titrează: "România: Trebuie să facem ceva pentru ca fiilor noştri să nu le fie ruşine că sunt români" "Aproape un milion de români din străinătate s-au unit la o manifestaţie, vineri, împotriva Partidului Social Democrat, acuzat că atacă lupta împotriva corupţiei şi slăbeşte Statul de drept", potrivit publicaţiei franceze.

"Diaspora română împotriva corupţiei", relatează La Reppublica. "La Bucureşti, gaze lacrimogene şi tun cu apă pentru a dispersa manifestaţia emigranţilor români" este titlul din Le Monde.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Descoperire neobișnuită într-un oraș din Serbia. „Cântărește 1.000 de kilograme”
Descoperire neobișnuită într-un oraș din Serbia. „Cântărește 1.000 de kilograme”

Un cartier din Nis, oraş aflat în sudul Serbiei, va fi evacuat duminică pentru a permite ridicarea unui proiectil al NATO descoperit în această zonă, a anunţat vineri departamentul pentru situaţii de urgenţă al oraşului sârb.

 

Alertă la Paris. Un bărbat a amenințat că se aruncă în aer în sediul Consulatului Iranului. Ce a descoperit poliția
Alertă la Paris. Un bărbat a amenințat că se aruncă în aer în sediul Consulatului Iranului. Ce a descoperit poliția

Un bărbat s-a baricadat într-o clădire a Consulatului Iranului la Paris, în arondismentul al XVI-lea, dezvăluie postul Europe1, o informaţie confirmată de poliţie.  

Trei muncitori au murit în Dubai din cauza inundațiilor. Traficul aerian este în continuare perturbat
Trei muncitori au murit în Dubai din cauza inundațiilor. Traficul aerian este în continuare perturbat

Trei lucrători filipinezi au murit în urma inundaţiilor fără precedent care au afectat la începutul acestei săptămâni Emiratele Arabe Unite. Traficul rămâne perturbat vineri pe aeroportul din Dubai.

 

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.