Premiera in istoria SUA: Cine e femeia care s-a trezit in 2014 cu 16 TRILIOANE de dolari in maini

Ultima actualizare: 12-01-2014 07:12
time

O cheama Janet Yellen, iar revista Time i-a acordat prima pagina in ultimul sau numar.

 

Daca Obama este cel mai puternic om al lumii, ea poate fi numita femeia care detine cea mai mare suma de bani din lume. Pentru cei ce nu o cunosc, Janet Yellen este femeia de 16 trilioane de dolari a Americii, care, incepand cu aceasta saptamana a devenit responsabila pentru intreaga rezerva federala a SUA.

Pe prima pagina a revistei Time, aceasta a a fost numita drept "femeia de 16 trilioane de dolari.", adica 16 mii de miliarde de dolari.

In varsta de 67 de ani, Janet Yellen este prima femeie care conduce banca centrala a SUA, cea mai puternica din lume, nominalizarea sa fiind aprobata luni de senatul american.

time

Janet Yellen a fost aleasa la conducerea FED cu 56 de voturi pentru si 26 impotriva. Majoritatea republicanilor s-au opus nominalizarii sale, criticand politica ultra-acomodanta a FED, sustinuta de Janet Yellen.

Ea a fost candidata favorita a numerosi economisti, inclusiv a laureatului Premiului Nobel Paul Krugman, si a aripii stangi a partidului democrat, care s-a mobilizat in aceasta toamna impotriva primei alegeri a lui Barack Obama, fostul sau consilier economic Lawrence Summers. Potrivit criticilor sai, Summers a ramas asociat valului de dereglementare financiara din anii 2000, pe cand era secretar al Trezoreriei.

Janet Yellen este vicepresedinta FED incepand din 2010. Ea ii va succeda la 1 februarie lui Ben Bernanke, numit in 2005 de republicanul George W. Bush si reconfirmat in 2009 de Barack Obama. Mandatul dureaza patru ani.

Ea va avea sarcina de a inaspri politica monetara americana, reducand gradual injectiile de lichiditati ale FED.

Yellen a pledat in favoarea mentinerii sprijinului FED pentru economie in contextul in care reluarea economica raminea fragila, iar rata somajului ridicata (7% in noiembrie).

Rezerva Federala a anuntat in decembrie ca ar putea creste rata cheie, mentinuta aproape de zero din 2008, din moment ce rata somajului va scadea la 6,5%.

"Declaratiile lui Yellen arata ca ea este pentru ca inflatia sa depaseasca rata tinta de 2%", a declarat republicanul Charles Grassley.

"Avem nevoie de cineva care sa se focalizeze pe un dolar puternic si o inflatie scazuta", a adaugat el, inainte de a vota impotriva.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO