Pregătiri la Washington pentru învestirea echipei Biden-Harris. Ce măsuri s-au luat

18-01-2021 09:24


Pregătirile pentru ceremonia de învestire a echipei Biden-Harris au intrat în linie dreaptă. Cu exact trei zile înainte de depunerea jurământului, capitala federală arată că o cetate fortificată.

Metropola este împânzită cu bariere, formate din blocuri de beton şi sârmă ghimpată, iar mii de soldați din Garda Națională patrulează permanent

Autoritățile americane nu sunt dispuse să riște. Iau în calcul cele mai rele scenarii.

Matthew Miller, agent U.S. Secret Service: „Toate echipele FBI din cele 50 de state lucrează 24 de ore pe zi ca să urmărească până la capăt fiecare pistă, fiecare amenințare credibilă.”

Jonathan Wackrow, fost agent Secret Service: „Sunt vizibile o mulțime de pregătiri, dar există multe alte măsuri luate departe de văzul lumii.”

La fiecare patru ani, ceremonia de învestire a noului președinte se transformă în spectacol pentru sute de mii de americani, care se deplasează în capitala federală. Oamenii privesc de pe esplanada Capitoliului depunerea jurământului. De această dată...

Muriel Bowser, primar Washington DC: „Vreau să repet apelul meu adresat tuturor americanilor de a se bucura de această a 59-a inaugurare prezidențială fiecare la el acasă.”

National Mall, uriaşa esplanadă de la poalele Capitoliului, va fi închisă publicului. Perimetrul de securitate include, pe lângă această clădire, Curtea Supremă și celebra Bibliotecă a Congresului. Doar persoanele acreditate vor putea intra în zonă restrânsă și supravegheată de peste 25 de mii de soldați ai Gărzii Naționale.

Site-urile de cazări au anulat toate rezervările pentru zilele următoare. Iar cutiile poștale au fost îndepărtate temporar din centrul orașului.

Joe Biden: „Nu mă tem deloc să rostesc jurământul afară și suntem ținuți la curent cu situația de securitate.
- Domnule președinte, vă simțiți în siguranță pentru ceremonia de investitură, după ultimele rapoarte ale serviciilor de informații?
- Da.”

Și, dacă tot vor urmări ceremoniile de acasă, americanii au primit de la Joe Biden și Kamala Harris un playlist de inaugurare. Cele 46 de cântece de la Led Zeppelin, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Mary J. Blidge ori Beyoncé sunt deja disponibile pe mai multe platforme de streaming.


VIDEO PROTVPLUS.RO