"Povestea celor doua orase". Familia italiano-afro-americana care va conduce, probabil, New York-ul


Ultimul update: Sambata 14 Septembrie 2013 00:56
Data publicarii: Miercuri 11 Septembrie 2013 14:34
Categorie: Stiri externe
De Blasio

Democratul Bill de Blasio a castigat marti alegerile primare organizate de partidul sau la New York in vederea alegeriilor pentru postul de primar, in noiembrie, devenind favorit la inlocuirea in functie a lui Michael Bloomberg, relateaza AFP.

Cel care s-a prezentat drept un anti-Bloomberg, a obtinut 40,2% din voturile exprimate de catre democrati, potrivit rezultatelor dupa numararea voturilor exprimate in 97% din sectiilede votare. Acest prag de 40%,in cazul in care va fi confirmat, ii va garanta investitura democrata. Sub acest prag, va fi organizat turul doi.

De Blasio, mediatorul orasului si cel mai de stanga dintre candidati, ar urma sa il infrunte pe 5 noiembrie pe republicanul Joe Lhota, care a obtinut marti 52,4% din voturi in alegerile primare republicane.

Insa New York-uleste un oras majoritar democrat, care a votat in proportie de 81% cu Barack Obama in 2009, iar de Blasio, cu exceptia unei surprize, pare bine plasat sa devina viitorul primar, dupa ce a fost condus timp de 12 ani de catre primarul miliardar si plutocrat Michael Bloomberg.

De Blasio, in varsta de 52 de ani, a obtinut 40,2% din voturi, si este urmat de fostul controlor financiar al orasului Bill Thompson, cu 26%, care a refuzat marti seara sa isi recunoasca infrangerea - si de presedinta Consiliului Muncipal Christine Quinn, cu 15,5%, care a pierdut teren dupa ce a condus cursa timp de mai multe luni.

Anthony Weiner, un fost reprezentant, a carui campanie a fost afectata in iulie dupa noi dezvaluiri despre trimiterea unor mesaje cu continut sexual unor persoane necunoscute pe retele de socializare, a obtinut 4,9%, iar John Liu 7% din voturile exprimate.

In iulie, era abia pe locul 4!

In iulie, de Blasio, mediatorul orasului, se afla abia pe locul patru in sondaje, iar cresterea sa spectaculoasa in ultimele saptamani i-a surprins pe numerosi analisti.

Newyorkezii par sa confirme astfel ca doresc schimbarea, dupa 12 ani de conducere Bloomberg.

Campanie anti-Bloomberg

Bill de Blasio a purtat o campanie anti-Bloomberg, denuntand inegalitatile, "povestea celor doua orase", si promitand o crestere a impozitelor newyorkezilor celor mai bogati pentru a finanta gradinite destinate tuturor copiilor pana la varsta de patru ani, un proiect considerat nerealist de catre adversarii sai.

Michael Bloomberg l-a acuzat ca duce o campanie "rasista" si de "razboi al claselor" si ca are o strategie "distructiva",opunand "doua orase".

Marti seara, acest italo-american le-amultumit newyorkezilor pentru incredere alaturi de sotia sa afro-americana Chirlane McCray si de cei doi copii ai lor, Chiara si Dante.

El s-a angajat sa "schimbe politicile care au lasat deoparte atat de multi newyorkezi", a denuntat din nou "povestea celor doua orase", politica controversata a perchezitiilor corporale ("stop and frisk") a politiei newyorkeze, care ii vizeaza mai ales pe tinerii de culoare si hispanici, inchideri ale unor spitale.

Considerata "mostenitoarea" lui Michael Bloomberg, Quinn, care aspira sa devina prima femeie si prima lesbiana primar al celui mai mare oras american, a condus mult timp cursa, iar esecul de marti seara, prin clasarea pelocul trei, este cu atat mai usturator. Ea nu facut vreo declaratie.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO