Povestea canadianului din anturajul lui Kim Jong-un. „Ne-am distrat timp de 3 zile”

Ultima actualizare: 05-03-2019 23:08
Michael Spavor
Agerpres

Michael Spavor, un om de afaceri canadian care a fost invitat de liderul nord-coreean Kim Jong-un la petreceri pe iahtul său privat, a fost reținut în China și este acuzat că a încercat să fure secrete de stat.

Întrucât Spavor face parte din anturajul lui Kim Jong-un, arestarea acestuia stârnește tensiuni între Coreea de Nord și China, state aliate. Totodată, cazul a provocat tensiuni și între autoritățile chineze și cele canadiene, după ce o femeie de afaceri a fost arestată în Canada, la cererea Statelor Unite.

 

LONG ISLAND ICED TEAS: Kim Jong Un shares cocktails with Michael Spavor of the Paektu Cultural Exchange on board the North Korean leader's private yacht in Wonsan in September, 2013. Michael Spavor/Handout via REUTERS 3 / 11 https://www.reuters.com/investigates/special-report/northkorea-tourism-wonsan/?utm_source=twitter&utm_medium=Social #longislandicetea #cocktails #reuters #yachtparty #yatch #kimjongun #dprk #wonsan #smoking #paektuexchanges http://paektuculturalexchange.org/2017-trips-delegations-2/

O postare distribuită de Michael Spavor (@paektuexchanges) pe

Este al doilea cetățean canadian în această situație. Autoritățile de la Beijing l-au acuzat că ar fi colaborat cu un fost diplomat, Michael Kovrig, pentru tentativă de a fura secrete de stat, scrie BBC News.

Michael Spavor este șeful Organizației Culturale Paektu, care promovează turismul și investițiile în Coreea de Nord. Organizația acestuia se ocupă de organizarea de tururi organizate pentru studenți în Coreea de Nord, cât și pentru investitorii chinezi.

„Promovăm atragerea de investitori străini în țară, punând în legătură persoane și grupuri interesate cu rețeaua noastră extinsă din Coreea de Nord”, se precizează pe site-ul organizației conduse de canadian, ceea ce presupunea, în realitate, intermedierea relației dintre delegațiile de investitori și potențialii parteneri de afaceri.

Pe site se mai precizează că organizația sa a fost contctată de companii din Germania, Canada, Marea Britanie, Italia, Taiwan și Singapore, care și-ar dori să investească în Coreea de Nord.

„Se poate observa o creștere a interesului în rândul pertenerilor nord-coreeni de a face afaceri peste graniță. Am colaborat cu investitori chinezi și acum sunt foarte interesați”, declara omul de afaceri pentru Asia Times la începutul anului.

Totodată, el a facilitat prietenia dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un și jucătorul de basket american Dennis Rodman, astfel că în 2013 a pus la cale o întâlnire între cei doi.

„A fost cea mai grozavă experiență pe care am avut-o în viața mea. Ne-am distrat împreună trei zile”, a povestit Michael Spavor pentru agenția Reuters, în urmă cu un an.

Din imaginile surprinse la acel moment și distribuite pe rețelele de socializare, omul de afaceri a fost fotografiat în timp ce bea cocktailuri cu liderul nord-coreean, pe iaht privat al acestuia, în apropiere de orașul-port Wonsan.

Cât timp a trăit la Phenian, el era directorul unei organizații nonguvernamentale, însă ceea ce i-a acodat privilegiul de a se plimba prin țară este legătura apropiată cu Kim Jong-un. De exemplu, în luna februarie el a primit permisiunea să participe la o amplă paradă militară, deși presa străină nu a avut voie să participe la eveniment. Mai mult, i s-a permis să posteze pe Twitter și pe Instagram filmulețe de la eveniment.

În ultima postare de pe social media înainte să fie arestat în china, el preciza că se îndreaptă spre Seul. Își invitase prietenii în oraș, dar el nu a mai ajuns acolo.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO