Polonia isi alege presedintele. Komorowski sau Jaroslaw Kaczynski?

Ultima actualizare: 04-10-2012 11:16

Sectiile de vot s-au deschis in Polonia, astazi, la ora 6.00 (7.00, ora Romaniei), pentru primul tur al alegerilor prezidentiale organizate dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski intr-un accident de avion, la 10 aprilie, in Rusia.

Zece candidati sunt in cursa pentru primul tur, dar numai doi conteaza cu adevarat, conform tuturor sondajelor: liberalul Bronislaw Komorowski (58 de ani) si conservatorul Jaroslaw Kaczynski (61 de ani).

Bronislaw Komorowski, presedinte al Camerei inferioare a Parlamentului si sef interimar al statului, aliat apropiat al premierului liberal si proeuropean Donald Tusk, este creditat in primul tur cu pana la 51% din voturi.

A militat in tinerete in cadrul opozitiei anticomuniste. A fost incarcerat in decembrie 1981, dupa impunerea legii martiale in Polonia de catre generalul Wojciech Jaruzelski.

Provine dintr-o familie aristocratica, este istoric de profesie si a aparut pe scena politica după caderea comunismului in 1989.

Candidat al PO la Presedintie, el este in acelasi timp sef de stat interimar, dupa moartea lui Lech Kaczynski

Lider necontestat al opozitiei conservatoare si presedinte al partidului nationalist Lege si Justitie (PiS), euroscepticul

Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui defunct, ar putea aduna 29-35,4% din intentiile de vot.

Sef al principalului partid de opozitie Lege si Justitie (PiS), Jaroslaw a fost in permanenta admirat de sustinatorii sai si temut de adversari. El mizeaza voit pe cartea nationalista.

Jaroslaw Kaczynski este celibatar si locuieste cu mama sa intr-o casa din Varsovia.

Cele aproximativ 26.000 de secţii de vot din aceasta tara cu peste 38 de milioane de locuitori se vor inchide la ora 20.00 (21.00, ora Romaniei).

Daca niciun candidat nu trece pragul de 50% din voturi, un al doilea tur este prevazut pentru 4 iulie.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO