Polonia dezbinata! Motivul disputei: locul de veci al cuplului Kaczynski

Ultima actualizare: 28-10-2012 19:02

Cu doar doua zile inaintea ceremoniilor funerare dedicate celor 96 de victime ale tragediei de la Smolensk, unitatea Poloniei este zdruncinata.

Mii de oameni cer apasat ca presedintele si prima doamna sa nu fie inmormantati in castelul Wawel, o catedrala sfanta, in care isi dorm somnul de veci marii regi ai tarii. In tot acest iures, doar rusii merg pe cartea discretiei si anunta sec ca accidentul aviatic produs pe teritoriul lor a fost provocat de o eroare de pilotaj.

Polonia este impartita intre emotie si frustrare. In timp ce sicriele mortilor de la Smolensk continua sa soseasca pe aeroportul militar din Varsovia, planurile privind funeraliile cuplului prezidential au pus tara pe jar. Locul ales ii supara pe multi.

Reactia miilor de nemultumiti, printre care se numara si faimosul regizor Andrzej Wajda, este oarecum de inteles. Popularitatea presedintelui Kaczynski coborase la 20%.

In tot acest timp, oamenii vin cu miile din intreaga Polonie ca sa ingenuncheze la catafalc. Mineri, profesori, calugarite, scolari si pensionari, familii intregi stau si cate 10 ore la coada. Multi isi indreapta rugaciunile catre mama fratilor Kaczynski. Intr-un fel, chiar Jadwiga a salvat viata unuia dintre fiii sai. De cateva saptamani, gemenii faceau cu randul la capataiul ei si de aceea Jaroslaw n-a urcat sambata in cursa mortii.

Departe de avalansa sentimentelor, anchetatorii intarzie publicarea rezultatelor finale. Apar doar franturi de informatii sub acoperirea anonimatului. Agentia rusa RIA Novosti citeaza un specialist potrivit caruia pilotii s-au plasat exact pe axul pistei, dar, in ultimul moment, echipajul a apreciat ca aparatul este prost amplasat, a repornit reactoarele si, dintr-un motiv neelucidat, a efectuat un viraj dreapta incercand sa castige altitudine. N-a mai apucat pentru ca avionul a acrosat varfurile copacilor si s-a rupt in bucati cand a atins solul.

In aceste conditii, ploua cu speculatii. Moscow News titreaza ca tragedia de la Smolensk ar fi de fapt un complot intre premierii Rusiei si Poloniei. Miza ar fi rezervele uriase de gaz ale Poloniei - 1,36 trilioane de metri cubi a caror exploatare ar fi detronat gigantul rus Gazprom de pe piata europeana. Asa ca Putin ar fi dorit eliminarea lui Kaczynski in favoarea unei relatii cu Donald Tusk, "un om pragmatic, gata sa se imprieteneasca ''.

In fine, alt scenariu avansat de Radio Polonia este ca procurorii polonezi vor analiza foarte atent o inregistrare de amator de la locul accidentului in care s-ar auzi impuscaturi in apropierea epavei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO