Pieţele financiare globale, afectate de criza de la Ankara. Lira turcească e în cădere liberă


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 13 August 2018 13:03
Categorie: Stiri externe

Lira turcească îşi continuă căderea liberă. Luni, moneda naţională din Turcia a suferit o depreciere de 11% în raport cu dolarul, după ce săptămână trecută a pierdut peste 20 de procente din valoare, pe fondul unei crize diplomatice cu SUA.

Criza de la Ankara se extinde şi către pieţele financiare globale. Cele mai afectate sunt bursele europene, investitorii fiind alarmaţi cu privire la expunerea băncilor de pe continent în relaţia cu Turcia.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: "Cine are dolari, euro ori aur la saltea, să se ducă să schimbe tot în lire turceşti. Acesta va fi răspunsul naţiunii turce pentru cei care ne ameninţa cu războiul economic!"

Yasar Subaşi, localnic: "Adevărul e că ne culcăm şi ne trezim cu gândul la curs, stăm tot timpul cu ochii pe ştiri."

Erdogan a cerut populaţiei să ignore problemele legate de cursul valutar şi să se concentreze pe noile realizări: universităţi, spitale, aeroporturi, poduri. Dar analiştii atrag atenţia că şi aceste cheltuieli excesive au lăsat țara vulnerabilă.

De la începutul anului, lira a pierdut 40% din valoare faţă de dolar, iar inflaţia a urcat vertiginos până la 16%, cel mai mare nivel din ultimii aproape 15 ani. Aceste probleme trezesc temeri în Europa. Bănici spaniole, italiene şi franceze au acordat Turciei impurmuturi de 150 de miliarde de dolari.

Deja fragilizate, relaţiile dintre Ankara şi Washington s-au tensionat şi mai rău după ce turcii au arestat un pastor evanghelic american în baza unor acuzaţii de terorism. Washingtonul a impus sancţiuni împotriva a doi dintre miniştrii lui Erdoan, iar săptămâna trecută Donald Trump a anunţat dublarea tarifelor vamale la importurile de oţel şi de aluminiu din Turcia, până la 50% şi respectiv 20%. Turcia nu va ceda la intimidare şi la şantaj, a ripostat preşedintele Erdoan:

Recep Tayyip Erdogan: "Vreţi să sacrificaţi relaţia cu 81 de milioane de oameni de dragul unui pastor care are legături cu organizaţii teroriste, însă noi vom respecta legea, nu poţi ordona pur simplu Turciei ce să facă!"

Totodată, Erdoan a declarat că Turcia va căuta ''noi pieţe, noi parteneriate şi noi aliaţi", pomenind în acest context de China, Iran şi Rusia.

Turcia şi Statele Unite sunt parteneri în cadrul NATO. SUA au o bază importantă la Incirlik, în sudul Turciei, utilizată în prezent ca centru de operaţiuni împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cum protestează turcii după ce lira turcească s-a prăbușit din cauza tensiunilor cu SUA
Erdogan îl amenință pe Trump: ”Nu putem să spunem decât la revedere”
O pasageră s-a dezbrăcat în avion şi a început să facă scandal. Reacţia echipajului. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO