Peste 3.000 de persoane au fost arestate și alte câteva mii au fost bătute crunt la manifestațiile din Rusia

24-01-2021 17:03


Peste 3.000 de persoane au fost arestate și câteva mii au fost bătute crunt la manifestațiile organizate în toată Rusia în sprijinul opozantului Aleksei Navalnîi.

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat „arestările masive” şi „folosirea disproporţionată a forţei” de către autoritățile ruse.

Potrivit apropiaților lui Navlanîi, între 300 și 400 de mii de ruși au ieșit pe străzi în întreaga țară, o amploare rară în istoria recentă a Rusiei. Sunt anunțate manifestații și pentru sâmbăta următoare.

În timp ce erau stâlciţi în bătaie de trupele speciale din unitatea OMON, manifestanţii adunaţi în piaţa Pușkin din Moscova scandau din toate puterile „Putin, hoţule!” sau „Libertate pentru deţinuţii politici!”.

Diana Magnay, corespondent Sky News: „Oamenii formează lanţuri umane, se ţin strâns, în timp ce poliţiştii încearcă să-i smulgă unul câte unul din încleştare. Prietenii celor luaţi fac eforturi să-i tragă înapoi, să-i elibereze”.

Fred Pleitgen, corespondent CNN la Moscova: „Manifestanţii pe care îi auziţi în jurul meu striga „Ruşine! Ruşine!”, în timp ce trupele speciale avansează şi arestează oameni la întâmplare. Asemenea scene nu se petrec numai în Moscova, ci în foarte multe oraşe din Rusia, inclusiv în capătul Siberiei, la Yakutsk, unde sunt minus 52 de grade Celsius. Cei cu care am vorbit aici, în Piaţa Puşkin, spun că au ieşit să ceară eliberarea lui Aleksei Navalnîi. Dar sunt şi protestatari care cer în scandări demisia lui Vladimir Putin”.

Printre manifestanţi şi-a făcut apariţia şi un tânăr purtând steagul Moldovei. Până la urmă, poliţiştii au evacuat piaţa, dar mulţimea s-a regrupat de-a lungul unui bulevard. Peste o mie de oameni au fost luaţi pe sus şi duşi cu forţa în dubele poliţiei, în Moscova.

Yelizaveta Sokolova, protestatară: „Aici sunt numai tineri. Generaţia mea se teme să protesteze, se gândesc că nu e treaba lor. Dar nu mi-e teamă şi nu vreau să-mi fie teamă”.

Maxim, protestatar plin de sânge: „Împreună suntem puternici. E vremea schimbării, nu vă temeţi, ieşiţi în stradă! Împreună vom reuşi, ieşiţi afară!”

Pe întuneric, zeci de manifestanţi au reuşit să ajungă în faţa închisorii de maximă securitate în care este întemniţat Alexei Navalnîi. În scurt timp, poliţiştii s-au năpustit asupra lor cu bastoanele şi picioarele pentru a-i dispersa.

Alexander, protestatar: „Am venit aici nu doar pentru Navalnîi, ci și pentru mine şi pentru viitorul meu”.

Protestatară: „Nu-mi place cum trăim în ţara asta. Unii bătrâni cauta mâncare prin tomberoane, iar alţii au palate, cum ne-a arătat Navalnîi”.

Protestatară: „Nu cred că vom obţine eliberarea lui Navalnîi doar ieşind în stradă, dar simţim că trebuie să spunem clar guvernului că nu suntem de acord cu aceasta conduită, că vom lupta, ne vom exprima părerile, chiar dacă ne bat, ne arestează şi ne amendează cu sume ridicol de mari”.

Într-un loc în care erau prezenţi doar câţiva poliţişti, protestatarii s-au „răzbunat” pentru cele îndurate bombardându-i cu bulgări de zăpadă.


VIDEO PROTVPLUS.RO