Pentagonul: SUA au efectuat 85% dintre atacurile aeriene asupra gruparii Statul Islamic

13-11-2014 09:17


Statul Islamic

Statele Unite au efectuat 85% dintre atacurile aeriene asupra gruparii Statul Islamic de la lansarea campaniei, in august, a anuntat Pentagonul miercuri, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Partenerii arabi ai coalitiei impotriva SI conduse de catre Statele Unite au efectuat 56 dintre cele 393 de atacuri aeriene in Siria, in timp ce partenerii occidentali ai americanilor au efectuat 70 din cele peste 470 de raiduri aeriene in Irak, a precizat colonelul Patrick Ryder, un purtator de cuvant al Comandamentului american insarcinat cu Orientul Mijlociu si Asia Centrala (CENTCOM).

Presedintele american Barack Obama si administratia sa subliniaza frecvent importanta cruciala a partenerilor din aceasta coalitie, mai ales a celor patru tari arabe - Iordania, Bahrain, Emiratele Arabe Unite (EAU) si Arabia Saudita - insa datele arata ca Statele Unite poarta responsabilitatea si greutatea Operatiunii "Hotarare Absoluta".

De la inceputul raidurilor aeriene impotriva SI, pe 8 august in Irak si 23 septembrie in Siria, coalitia a efectuat aproximativ 9.020 de zboruri, dintre care mii au fost consacrate aprovizionarii sau reperarii, potrivit ultimului bilant prezentat de catre armata americana.

Aceste misiuni au fost, de asemenea, asigurate in mare majoritate de catre aviatia americana, au precizat reprezentanti ai Pentagonului.

In ultimele trei luni, coalitia a largat aproximativ 2.400 de bombe si rachete, in cele peste 800 de atacuri aeriene. Aceasta campanie aeriana are ca scop sa contracareze inaintarea jihadistilor din cadrul SI, care au proclamat un califat in zona de frontiera dintre Irak si Siria, dupa ce au cucerit largi porttiuni din teritoriile celor doua tari.

Diverse grupuri independente nu avanseaza date precise despre numarul civililor ucisi in aceste operatiuni. CENTCOM afirma ca nu a putut sa confirme moartea vreunui civil.

Arabia Saudita, EAU, Iordania si Bahrain acorda o sustinere puternica americanilor in Siria, in timp ce Australia, Belgia, Canada, Danemarca, Franta, Olanda si Marea Britanie coopereaza in atacurile aeriene americane asupra unor pozitii detinute de catre SI in Irak.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO