Pedeapsa fara precedent in Canada. Barbatul care a ucis 3 politisti, condamnat la 75 de ani de inchisoare

Ultima actualizare: 04-11-2014 07:06
canada

Barbatul care a ucis trei politisti in iunie la Moncton a fost condamnat la o pedeapsa de 75 de ani de inchisoare, un verdict fara precedent in Canada de la abolirea pedepsei cu moartea.

Justin Bourque, in varsta de 24 de ani, a pledat vinovat pentru cinci capete de acuzare, dintre care trei pentru crima cu premeditare si doua pentru tentativa de crima vizand fortele de ordine aflate in exercitiul functiunii.

Scuzele tardive ale acuzatului nu au schimbat un verdict prevazut de lege. Pentru fiecare dintre aceste crime, acuzatul a primit cate 25 de ani de inchisoare, pedepse cumulative si fara posibilitatea de a cere eliberarea conditionata. Justin Bourque nu va putea cere eliberarea sa inainte de a implini 99 de ani.

La pronuntarea sentintei, Bourque a ramas impasibil pentru ca "era resemnat de cand a pledat vinovat", a declarat avocatul sau, David Lutz.

Jandarmeria Regala din Canada (GRC), din care faceau parte cei trei politisti ucisi, s-a declarat multumita de acest verdict.

"Sunt trei sotii si sase copii care nu isi vor cunoaste niciodata tatal", a declarat Roger Brown, comisar adjunct al GRC.

La 4 iunie, Justin Bourque a impuscat mortal trei politisti si a ranit alti doi. Tanarul a reusit sa fuga, dar a fost capturat dupa 30 de ore in orasul cu 70.000 de locuitori.

Avocatul lui Bourque a apreciat ca, dupa aceasta drama, canadienii ar trebui sa stabileasca tipurile de arme care pot fi cumparate la liber, precum si "persoanele abilitate sa foloseasca astfel de arme", in conditiile in care clientul sau isi cumparase arma de razboi de la un magazin.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO