Partidul de extremă-dreapta Vox a câştigat locuri într-un parlament regional din Spania

Dată publicare: 03-12-2018 09:46
Dată actualizare: 03-12-2018 09:53


VOX

Vox a devenit primul partid de extremă-dreapta care câştigă locuri într-un parlament regional din Spania de când s-a încheiat dictatura militară în 1975, scrie BBC.

 

Vox a câştigat 12 locuri din 109 în parlamentul regional din Andaluzia duminică, depăşind aşteptările. Un partid anti-imigraţie, Vox ar putea avea un rol important într-o viitoare coaliţie din Andaluzia, scrie News.ro.

Partidul Socialist, aflat la guvernare, a câştigat cele mai multe locuri – 33 – însă are o majoritate redusă semnificativ. Ar putea încerca să formeze o coaliţie cu Podemos, partid de stânga, pentru a nu oferi şanse formării unei coaliţii de dreapta în parlament.

Rezultatele pozitive ale Vox sunt ultimele dintr-un val naţionalist care a cuprins Europa. Liderul de extremă-dreapta din Franţa, Marine Le Pen, a scris pe Twitter: „Felicitări călduroase prietenilor de la Vox, care în această seară în Spania au obţinut un rezultat cu însemnătate pentru o mişcare atât de tânără şi dinamică”.

Regiunea sudică a Andaluziei, cea mai populată din Spania, are o rată a şomajului ridicată şi este principalul punct de intrare în ţară pentru imigranţii care traversează Marea Mediterană.

Rezultatele l-ar putea afecta pe noul prim-ministru socialist al Spaniei, Pedro Sanchez, crescând presiunea asupra lui să organizeze alegeri anticipate.

Fondat în 2014, Vox nu a reuşit pentru multă vreme să aibă un impact asupra politicii din Spania. Imaginea partidului este una nepopulară, gruparea fiind considerată de extremă-dreapta şi populistă, anti-imigraţie şi anti-Islam, însă liderul Santiago Abascal consideră că susţinerea recentă a avut loc pentru că partidul este „în linie cu ce gândesc milioane de spanioli”.

Liderii Vox resping faptul că gruparea ar fi de extremă-dreapta, insistând că este un partid „de necesitate extremă”, mai degrabă decât extremist. Susţinerea faţă de Uniunea Europeană, consideră liderii Vox, diferenţiază gruparea faţă de celelalte mişcări de extremă-dreapta din Europa.

Partidul propune „să facă Spania măreaţă din nou” iar criticii au descris ideologia sa ca fiind naţionalistă, asemănătoare cu cea a dictaturii lui Francisco Franco.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO