Oscar Pistorius si-ar putea afla sentinta finala marti. Psihologul apararii sustine ca este un om "zdrobit"

oscar pistorius

Luni, Oscar Pistorius a ajuns din nou in fata instantei de judecata, de aceasta data in ultima etapa a procesului in care sportivul a fost gasit vinovat de crima. Acum, judecatoarea Masipa trebuie sa decida care este sentinta in cazul barbatului.

Inca de la primele ore ale diminetii de luni, judecatoarea Thokozile Masipa si-a ocupat locul in sala de judecata si a declarat audierile deschise. Pe parcursul intregii zile, mai multi martori au fost adusi pentru a depune marturii. Cu toate acestea, sentinta finala este asteptata in cursul zilei de marti.

Sub juramant, martorii apararii au venit pe rand pentru a depune marturii in favoarea sportivului paralimpic Oscar Pistorius. Printre acestia, se regasesc psihologul Lore Hartzenberg, functionarul public, responsabil al Administratiei Penitenciarelor, Joel Maringa, dar si fostul manager sportiv Peet van Zyl.

In tot acest timp, Oscar Pistorius a asistat la audieri in sala de judecata, tinand capul plecat. Printre cei prezenti s-au aflat persoane care sustin ca l-au vazut notand o parte din declaratiile procurorilor de caz si ale martorilor. 

Citește și
Oscar Pistorius
Oscar Pistorius a fost gasit VINOVAT de ucidere din culpa. Sportivul ramane liber pe cautiune pana la pronuntarea pedepsei
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Pledoariile finale ale apararii

Psihologul apararii a spus, luni, ca Oscar Pistorius, gasit vinovat de omor din culpa de justitia sud-africana dupa uciderea prietenei sale Reeva Steenkamp, este "un om zdrobit", informeaza AFP, potrivit Mediafax.

"Ne confruntam cu un om zdrobit care a pierdut totul. Si-a pierdut reputatia morala si profesionala, si-a pierdut prietenii, si-a pierdut cariera si prin urmare capacitatea de a-si castiga existenta si independenta financiara", a declarat la proces psihologul Lore Hartzenberg, care a precizat ca Oscar Pistorius a avut sedinte de terapie in care a fost incapabil sa vorbeasca si doar a plans.

In schimb, procurorul acuzarii Gerrie Nel a afirmat ca "Oscar Pistorius este un om distrus, dar este in viata".

Un responsabilul al Administratiei Penitenciarelor a sugerat, luni, ca Oscar Pistorius sa primeasca o pedeapsa in interes general si sa munceasca 16 ore pe luna, provocand furia procurorului care doreste o pedeapsa mult mai mare pentru campionul paralimpic, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

"Pistorius ar putea munci doua zile pe luna, cate opt ore timp de trei ani si sa fie sub arest la domiciliu. Acuzatul va beneficia de supraveghere corectionala si va avea posibilitatea sa-si schimbe comportamentul", a sugerat Joel Maringa, responsabil al Administratiei Penitenciarelor.

Procurorul Gerrie Nel a reactionat imediat si a spus ca propunerea este "nepotrivita si socanta".

Tatal Reevei Steenkamp, Barry, si-a luat capul in maini in timp ce vorbea Joel Mariga, iar persoanele din jurul lui scuturau din cap a neintelegere si dezaprobare.

Dupa marturia lui Maringa si raportul prezentat in favoarea arestului la domiciliu, urmatorul martor din partea apararii a fost managerul sportiv al lui Oscar Pistorius, Peet van Zyl.

Acesta a vorbit despre efortul constant depus de sportiv in organizarea unor evenimente caritabile care ar trebui sa demonstreze preocuparile lui de acest gen. Mai mult, Peet van Zyl a spus ca stia indeaproape planuirile sportivului de infiintare a unei fundatii caritabile, in iulie 2013, dupa o colaborare cu Universitatea Strathclyde, din Glasgow. Tot fostul manager sportiv a mentionat si evenimentul din decembrie 2012, atunci cand sportivul paralimpic a intrecut la timpul de alergare un cal de curse.

Parchetul a subliniat, insa, marti, ca se opune unei pedepse mici in cazul campionului paralimpic Oscar Pistorius, care si-a ucis iubita in 2013, precizand ca faptul ca sportivul s-a dedicat cauzei copiilor handicapati a reprezentat pur si simplu o obligatie in cariera, informeaza AFP, potrivit Mediafax.

Pentru un sportiv de nivel inalt, participarea la actiuni caritabile "nu este nimic original", a sustinut procurorul Gerrie Nel, in timpul contrainterogatoriului managerului lui Pistorius, Pete Van Zyl.

"Pur si simplu este o etapa in cariera", a spus el, amintind ca Pistorius a primit multe solicitari de a participa la activitati caritabile inainte de a-si ucide iubita in februarie 2013. "Cred ca multi sportivi vor sa contribuie la schimbarea lucrurilor", a adaugat Nel.

Intrebat daca Pistorius vrea sa isi continue cariera sportiva, Van Zyl a spus ca nu stie, dar nu a exclus aceasta varianta.

Pistorius, care s-a nascut fara peronee si a concurat de-a lungul carierei folosind proteze din fibra de carbon, se pregatea sa deschida propria sa fundatie atunci cand a impuscat-o mortal pe iubita sa Reeva Steenkamp, la inceputul anului trecut.

Ultima etapa a unui proces de durata

Pledoariile finale ale apararii si acuzarii pentru determinarea sentintei in cazul campionului paralimpic Oscar Pistorius, gasit vinovat de omor din culpa de justitia sud-africana dupa uciderea prietenei sale Reeva Steenkamp, au inceput luni, la Pretoria. Oscar Pistorius, in varsta de 27 de ani, a impuscat-o mortal la 14 februarie 2013 pe Reeva Steenkamp, model sud-african cu care avea o relatie de trei luni.

Procesul lui Pistorius a inceput in luna martie 2014.

Judecatoarea Thokozile Masipa a citit in instanta, la 12 septembrie, concluziile sale in acest caz.

Campionul paralimpic Oscar Pistorius a fost gasit vinovat de omor din culpa de justitia sud-africana, dar a obtinut dreptul de a ramane in libertate pe cautiune pana la reluarea discutiilor in cazul sau la tribunalul din Pretoria.

"Procesul secolului"

Intreaga lume asista de luni intregi la “procesul secolului”, asa cum l-a denumit publicatia The Guardian, in cursul zilei de luni, 13 octombrie, atunci cand sportivul isi va primi pedeapsa finala. Situatia a devenit si mai tensionata dupa ce, luna trecuta, judecatoarea Thokozile Masipa i-a prelungit acestuia perioada de libertate pe cautiune.

"Am folosit puterea mea discretionara in favoarea acuzatului si i-am acordat o prelungire a regimului actual de libertate pe cautiune", a spus judecatoarea Thokozile Masipa, inainte de a reconvoca la data de 13 octombrie tribunalul pentru miniprocesul in care se va decide pedeapsa lui Pistorius.

Potrivit presei sud-africane, judecatoarea a considerat ca procurorul nu a dovedit ca Pistorius trebuie sa fie incarcerat pana la pronuntarea sentintei. Masipa a precizat ca faptul ca Pistorius si-a vandut proprietatea si ca nu mai are o casa nu inseamna ca exista riscul ca sportivul sa fuga din tara.

"Procedurile privind condamnarea a lui Pistorius vor incepe Inalta Curte din Pretoria la 13 octombrie", scria inca de pe atunci iol.co.za.

Potrivit CNN, pedeapsa maxima prevazuta de legislatia sud-africana pentru omor din culpa este de 15 ani, iar cea pentru celalalt cap de acuzare in care a fost gasit vinovat Pistorius este de maxim 5 ani.

Insa judecatoarea Thokozile Masipa l-a achitat pe Oscar Pistorius de acuzatia de detinere ilegala de munitie si de cea conform careia sportivul a tras cu arma prin trapa unei masini.
Oscar Pistorius, in varsta de 27 de ani, a impuscat-o mortal la 14 februarie 2013 pe Reeva Steenkamp, model sud-african cu care avea o relatie de trei luni.

Procesul lui Pistorius a inceput in luna martie 2014, iar acuzatiei de crima i s-au adaugat si cea de posesie ilegala de munitie, precum si alte doua acuzatii care nu au legatura directa cu crima din februarie 2014, si anume faptul ca sportivul a tras cu arma intr-un restaurant in ianuarie 2013 si a tras cu arma prin trapa unei masini in 2012.

Oscar Pistorius, multiplu campion paralimpic la atletism

Supranumit si “Blade Runner” (Atletul Taios), tinand cont ca protezele de la ambele picioare au forma de lama, Oscar Pistorius este multiplu campion paralimpic la atletism. A atins celebritatea anul trecut cand a fost singurul sportiv cu dizalibitati care a concurat la Olimpiada de la Londra.

A semnat contracte de publicitate cu cele mai mari companii de echipament sportiv, fiind imaginea Nike si Thiery Mugler. Revista People l-a clasat anul trecut intre cei mai sexy barbati din lume. Pe pagina lui de internet, sportivul are ca motto: "nu esti mutilat de infirmitatile pe care le ai, ci esti avantajat de calitatile pe care le ai". Cu un venit de doua milioane de dolari pe an, Pistorius parea ca are totul.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Detalii cutremuratoare din noaptea in care Oscar Pistorius si-a omorat iubita. Cu cine a vorbit la telefon inainte sa traga
Detalii cutremuratoare din noaptea in care Oscar Pistorius si-a omorat iubita. Cu cine a vorbit la telefon inainte sa traga

Oscar Pistorius i-a dat telefon fostei sale iubite, sportiva Jenna Edkins, inainte de a o impusca mortal pe Reeva Steenkamp, a iesit la iveala joi, scrie mirror.co.uk.

Oscar Pistorius a fost gasit VINOVAT de ucidere din culpa. Sportivul ramane liber pe cautiune pana la pronuntarea pedepsei
Oscar Pistorius a fost gasit VINOVAT de ucidere din culpa. Sportivul ramane liber pe cautiune pana la pronuntarea pedepsei

Campionul paralimpic Oscar Pistorius, gasit vinovat de omor din culpa de justitia sud-africana, a obtinut, vineri, dreptul de a ramane in libertate pe cautiune pana la reluarea discutiilor in cazul sau la tribunalul din Pretoria, la 13 octombrie.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

De ce nu poate Popescu Piedone să se întoarcă la Sectorul 5, așa cum ar vrea Marcel Ciolacu. Analist: „Ar fi ca o înfrângere”
De ce nu poate Popescu Piedone să se întoarcă la Sectorul 5, așa cum ar vrea Marcel Ciolacu. Analist: „Ar fi ca o înfrângere”

La nici 12 ore după ce l-au schimbat pe medicul Cătălin Cîrstoiu cu Gabriela Firea în lupta pentru primăria Bucureștiului, social-democrații îi sugerează lui Cristian Popescu Piedone să se retragă din cursă.