Orasul care uraste femeile. Valuri de violenta inghit sute de suflete intr-un holocaust feminin

25-06-2012 13:37


femei Ciudad Juarez

Este un oras al traficantilor de droguri si violentei extreme, al carui nume a devenit sinonim cu razboiul. Dar dincolo de conflictele sangeroase intre asasini, violenta impotriva femeilor a atins proportii oribile.

Potrivit New York Times, in orasul mexican Ciudad Juarez, care se afla chiar la granita cu statul american Texas, 60 de femei au fost ucise de la inceputul acestui an si peste o suta au fost date disparute in ultimii doi ani.

Rata crimelor impotriva femeilor a fost cea mai inalta in anul 2010, cand 304 femei au fost gasite moarte, potrivit aceleiasi surse. In urmatoarea perioada, datorita implicarii mass media, violenta impotriva femeilor a inregistrat o curba descendenta, insa anul acesta pare ca isi revine.

Oamenii nu mai reactioeaza, cred ca asa este normal”, a declarat pentru New York Times Gustavo de la Rosa, un investigator al drepturilor omului. Nici autoritatile locale nu se mai implica si ajung arareori la arestari, a mai declarat acesta.

In Ciudad Juarez orice este motiv de crima impotriva femeilor. Exista soti gelosi, socri gelosi, femei care ucid alte femei”, spune Hector Hawley, criminalist in oras.

De-a lungul anilor s-au constituit organizatii ale femeilor ucise sau disparute, care incearca sa afle ce s-a intamplat cu mamele, surorile, fiicele lor.

Francisa Galván, o avocata ce lucreaza pentru parintii fetelor disparute, crede ca o parte din acestea au cazut victime traficantilor de organe, dar cele mai multe au fost pur si simplu ucise, fara motiv: “Aici, viata are prea putina valoare”, a spus Francisa Galván.

 

Sursa: New York Times

VIDEO PROTVPLUS.RO