Operatiune antiterorista in Belgia: doua persoane au fost ucise. "Erau pe cale de a comite un atentat de amploare"

×
Codul embed a fost copiat

Doua persoane au murit, iar alta a fost ranita in cursul unei interventii a fortelor speciale belgiene impotriva unei celule teroriste care pregatea atentate, anunta Politia belgiana, potrivit Mediafax care citeaza AFP.

Cititi in articol:
Desfasurarea evenimentelor, livetext
Doua persoane au fost ucise de fortele speciale belgiene. VIDEO
"Un al doilea "caz Paris" a fost evitat"
Teroristii ar avea legaturi cu Statul Islamic
Gruparea terorista era pe punctul de a comite atentate de amploare
Nivelul alertei teroriste a fost ridicat la 3, pe o scara de 4

Sumarul evenimentelor:

Operatiune anti-terorista de amploare joi seara, in Belgia. Fortele speciale au descins intr-un cartier din centrul orasul Verviers, unde minute in sir au rasunat explozii si focuri de arma.

Doua persoane au murit, tineri jihadisti reintorsi de putin timp din Sira, iar un alt barbat a fost ranit grav. Un numar inca necunoscut de persoane au fost retinute.

Citește și
Ayman al-Zawahiri
Organizatia Al-Qaida din Yemen a revendicat atacul terorist de la Charlie Hebdo. SUA: Inregistrarea este autentica. VIDEO
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Procurorii au anuntat ca suspectii planuiau atentate teroriste de amploare, iar autoritatile au ridicat nivelul de alerta la 3, pe o scara de 4.

Desfasurarea operatiunii antiteroriste, livetext:

UPDATE 00:15 O noua actiune a politiei are loc in orasul Angleur, scrie DH.be. La o adresa s-au gasit patru arme Kalasnikov, materiale pentru a face bombe si uniforme de politie.

UPDATE 23:50 Procurorii belgieni au declarat ca au loc mai multe raiduri la adresele unor persoane care au luptat in razboiul civil din Siria si care sunt suspectati ca planuiau sa atace mai multe sectii de politie din Belgia. Securitatea a fost sporita in aceste zone.

UPDATE 23:35 Tot joi, la ora pranzului, politistii au arestat un barbat in sudul Belgiei, pe care il banuiesc ca i-ar fi vandut arme lui Amedy Coulibaly, teroristul care a ucis patru oameni intr-un supermarket din Franta.

UPDATE 23:25 Premierul Belgiei, ministrul Justitiei si ministrul de Interne s-au reunit, joi seara, pentru a discuta chestiuni legate de securitate.

UPDATE 23:15 Potrivit DH.be, o noua operatiune a politiei a avut loc in Anderlecht, joi seara, dupa ce intr-o cladire s-a gasit explozibil. Genistii au fost chemati sa intervina, iar strazile din jurul cladirii au fost inchise pentru scurt timp.

UPDATE 23:05 Primarul orasului Verviers a declarat ca operatiunea politiei a fost eficienta si ca totul s-a terminat cu bine.

Sursa foto: ABC News

UPDATE 22:50 Politia nu a stabilit "in acest stadiu nicio legatura" intre operatiunea antiterorista din Belgia si atentatele de la Paris, a anuntat joi un adjunct al procurorului parchetului federal, Eric Van der Sijpt, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Ancheta, datorita careia politia belgiana a desfasurat o vasta operatiune contra unui grup care se pregatea sa comita "un atac terorist de anvergura", a fost deschisa inainte de atacul impotriva revistei Charlie Hebdo, a precizat agentia Belga, citand surse judiciare.

UPDATE 22:20 Delegatia presedintelui Klaus Iohannis in Belgia este in siguranta. „Autoritatile belgiene ne-au asigurat ca s-au luat toate masurile pentru ca delegatia Romaniei sa fie in deplina siguranta. Ei colaboreaza indeaproape cu ofiterii SPP care insotesc delegatia presedintelui Klaus Iohannis”, se arata in mesajul Administratiei Preizdențiale, citat de Digi24.

UPDATE 21:50 "Zece perchezitii au avut loc la Verviers si in regiunea Bruxelles, iar doi suspecti au murit in confruntarile cu fortele de ordine. Celula terorista era formata din aproximativ zece persoane, unele revenite din Siria. La Verviers, suspectii au deschis focul cu arme automate spre fortele de ordine si au fost neutralizati", a afirmat un alt procuror, Thierry Werts, dand asigurari ca nu exista raniti in randul agentilor de politie sau civililor.

Amenintarea terorista viza serviciile fortelor de ordine. Nivelul alertei antiteroriste a fost ridicat la 3 (pe o scara de 4).

UPDATE 21:40 "Gruparea terorista era pe punctul de a comite, in mod iminent, un atentat de amploare in Belgia", a declarat procurorul Eric Van der Sijpt.

UPDATE 21:25 Politia belgiana a confirmat ca doua persoane au murit, iar alta a fost ranita, in cursul unei interventii a fortelor speciale impotriva unei celule teroriste care pregatea atentate, potrivit Mediafax care citeaza AFP.

"Fortele speciale au intervenit impotiva unei celule teroriste care pregatea atentate. Membrii gruparii se antrenasera in Siria", a comunicat Politia belgiana.

UPDATE 21:10 Teroristii ar avea legaturi cu Statul Islamic si ar fi planuit atacuri in Belgia, scrie CNN, care anunta ca cel putin un suspect a fost retinut de politie. Orasul Vervieres se afla la 111 kilometri sud-est de Bruxelles si la 322 de kilometri nord-est de Paris.

Un oficial belgian de rang inalt a declarat pentru CNN ca si in alte orase din Belgia au loc operatiuni antiteroriste si ca atacul a fost ordonat in urma raidurilor lansate de coalitia anti Statul Islamic in Siria si Irak.

UPDATE 21:02 Potrivit The Telegraph, teroristii voiau sa atace o sectie de politie din Verviers. "Un al doilea caz Paris a fost evitat", a declarat o sursa din Ministerul de Justitie pentru ziarul belgian Nieuwsblad.

UPDATE20:30 Fortele speciale belgiene au intervenit, joi seara, intr-o clădire din orasul Verviers unde erau presupusi membri ai unui grup terorist.

Doua persoane au murit in schimburile de focuri care au urmat, iar alti suspecti au fost retinuti.

In zona au fost auzite mai multe explozii si schimburi de focuri.

"O operatiune antiterorista este in curs de desfasurare", au anuntat surse guvernamentale belgiene. "Este vorba de membri ai unei organizatii islamiste", au precizat sursele citate.

Parchetul federal belgian va organiza o conferinta de presa la ora 21.00.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Masacrele comise de Boko Haram. Gruparea islamista ar folosi copii pe care ii rapeste pentru a comite atentate sinucigase
Masacrele comise de Boko Haram. Gruparea islamista ar folosi copii pe care ii rapeste pentru a comite atentate sinucigase

Trei atentate sinucigase comise in ultimele zile de fete cu varsta de aproximativ zece ani sugereaza ca gruparea islamista Boko Haram ar putea folosi copii, pe care ii rapeste pentru a comite atacuri, potrivit unor experti citati de NBC News.

Organizatia Al-Qaida din Yemen a revendicat atacul terorist de la Charlie Hebdo. SUA: Inregistrarea este autentica. VIDEO
Organizatia Al-Qaida din Yemen a revendicat atacul terorist de la Charlie Hebdo. SUA: Inregistrarea este autentica. VIDEO

Expertii serviciilor secrete din SUA au stabilit ca inregistrarea video prin care Al-Qaida in Peninsula Arabia revendica atacul terorist care a vizat revista Charlie Hebdo este "autentica", anunta Departamentul de Stat, citat de AFP, potrivit Mediafax.

Omul considerat
Omul considerat "eminenta cenusie" a Fratilor Musulmani: "Nu e intelept sa se publice din nou desene cu Mahomed"

Uniunea Mondiala a Ulemanilor Musulmani, condusa de predicatorul Yusuf al-Qaradawi, a apreciat ca "nu este intelept" sa se publice din nou desene cu Profetul Mahomed, asa cum procedeaza miercuri numeroase publicatii din lume.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.