Omicron stârnește tot mai multe îngrijorări în Europa. Germania impune restricții dure pentru persoanele nevaccinate

Ultima actualizare: 03-12-2021 09:36

Noile cazuri de COVID-19 s-au dublat în Africa de Sud în ultimele 24 de ore, pe măsură ce varianta Omicron se răspândeşte.

Franţa, Finlanda, Spania, India sau Emiratele Arabe Unite sunt printre noile ţări care au semnalat prezenţa tulpinii, catalogată drept "îngrijorătoare" de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Germania a anunţat ieri că impune noi restricții dure pentru persoanele care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19, iar Cehia limitează valabilitatea certificatului verde la 9 luni.


Îngrijorate că s-ar putea confrunta cu un nou val, fără precedent, al pandemiei de coronavirus, autorităţile germane au stabilit măsuri de protecţie mai stricte pentru cele 16 landuri federale. Doar cei care au certificatul verde vor avea acces în baruri, restaurante, cinematografe sau în zonele de agrement.

Pentru cei nevaccinaţi, accesul va fi interzis inclusiv în majoritatea magazinelor, în timpul sezonului de Crăciun. Iar numărul persoanelor din afara propriei gospodarii, cu care pot interacţiona, va fi limitat la maximum două.

Hendrik Wuest, premierul landului Renania de Nord-Westfalia: "Va fi o reducere semnificativă a spectatorilor la evenimentele majore, cum ar fi meciurile de fotbal din Bundesliga. Totodată, cluburile și discotecile vor fi închise în multe state federale".

Până acum, aproape 69% din populația Germaniei s-a vaccinat cu schema completă. Mai nou, și personalul din farmacii va putea administra seruri anti-COVID. Iar anul viitor, vaccinarea ar putea deveni obligatorie în această ţară.

Angela Merkel: "Parlamentul german urmează să decidă dacă e necesară vaccinarea obligatorie a populaţiei. Am cerut comisiei de etică să lucreze la un proiect de lege care, dacă va fi aprobat, ar putea să intre în vigoare în februarie 2022”.

Noi reglementări se aplică şi în Cehia. Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 va fi valabil doar 9 luni, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Pentru a-i prelungi valabilitatea, va fi necesară administrarea dozei "booster". Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Adam Vojtech, ministrul ceh al Sănătăţii : "Persoanele care nu s-au vaccinat cu a treia doză de ser anti-COVID, după 9 luni nu vor fi considerate ca fiind vaccinate. Cu alte cuvinte, certificatele lor de vaccinare vor deveni roșii".

Autorităţile din Cehia le-au trimis deja mesaje-text tuturor persoanelor vaccinate, pentru a le reaminti că în cazul lor se poate administra şi doza booster, dacă au trecut 6 luni de la rapel.

Roman Prymula, epidemiolog: "Din punct de vedere ştiinţific, anticorpii scad rapid după luna a șasea de la vaccin. Mai exact, procesul începe după patru luni. Aşadar, nu are sens să presupunem că vom putea avea un certificat verde valabil timp de 4 ani".

Pe fondul unui număr crescut de îmbolnăviri cauzate de COVID-19, Cehia se află în stare de urgenţă până la sfârşitul acestei luni.

Un focar major de infectări cu Sars Cov 2 a fost semnalat şi în Olso, capitala Norvegiei. Peste 50 de persoane au fost testate pozitiv, după ce au participat la o petrecere de Crăciun. Tulpina Omicron a fost detectată la cel puţin una dintre ele.

Ingvild Kjerkol, ministrul norvegian al Sănătăţii: "Ne aşteptam ca această variantă Omicron să apară şi în Norvegia. Acum că s-a dovedit acest lucru, analizăm dacă ar trebui să introducem mai multe restricţii."

Noi măsuri de combatere a pandemiei au fost anunţate şi în Statele Unite. Toţi cei care intră pe teritoriul american, indiferent de naţionalitate şi de statusul vaccinării, trebuie să prezinte un test COVID negativ, recoltat cu o zi înainte. În plus, obligativitatea purtării măştii de protecţie în transportul în comun a fost prelungită până în lună martie, anul viitor.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO