OIM: Criza locurilor de munca nu da semne de redresare, situatie ALARMANTA la nivel mondial

Ultimul update: Sambata 11 August 2012 02:48
Data publicarii: Luni 30 Aprilie 2012 11:04
Categorie: Internaţional
Locuri de munca

Organizatia Internationala a Muncii avertizeaza ca austeritatea si masurile prost concepute de reforma in campul muncii au impiedicat crearea de noi job-uri, antrenand o situatie "alarmanta" pe piata mondiala a fortei de munca.

In statele cu economie dezvoltata, in special in Europa, conditiile de pe piata muncii nu vor reveni la nivelurile anterioare crizei, din 2008, decat la sfarsitul anului 2016, cu doi ani mai tarziu decat se estima anterior, in principal din cauza unei noi incetiniri a productiei economice - se arata intr-un raport al OIM preluat de Reuters.

Numarul somerilor din intreaga lume va creste in acest an la 202 milioane, de la 196 milioane la finele anului trecut, astfel ca rata somajului va urca la 6,1%, estimeaza OIM, agentie din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, in raportul anual World of Work prezentat luni.

"Austeritatea nu a produs mai multa crestere economica. Reformele prost concepute pentru piata muncii nu vor functiona nici ele, pe termen scurt. in situatii de criza, astfel de reforme tind sa conduca la disparitia si mai multor locuri de munca si la aparitia a foarte putine job-uri, cel putin pe termen scurt", a declarat Raymond Torres, director al Institutului pentru Studii Internationale de Munca in cadrul OIM si unul dintre autorii raportului.

Cei care cauta locuri de munca pe termen lung sunt "demoralizati", iar 40% dintre persoanele cu varsta intre 25-49 de ani care cauta de lucru in state cu economii dezvoltate sunt fara ocupatie de cel putin un an, se arata in raport. Somajul in randul tinerilor a crescut puternic, accentuand riscul tulburarilor sociale, in special in anumite regiuni din Africa si Orientul Mijlociu.

Piata muncii s-a deteriorat in ultimele sase luni in intreaga lume, dar mai ales in Europa, unde somajul creste puternic.

"Viziunea ingusta a multor tari din zona euro asupra austeritatii fiscale adanceste criza locurilor de munca si ar putea conduce la o noua recesiune in Europa. in plus, exista tot mai putin progres in alte parti ale lumii, spre exemplu in Statele Unite, unde reducerea somajului pare ca intrat pe un trend de incetinire", noteaza Torres.

Revigorarae pietei muncii s-a oprit si in Japonia, iar ratele somajului au stagnat in China, India si Arabia Saudita, se spune in raport. Intre timp, America Latina arata ceva mai bine, datorita evolutiilor pozitive din Argentina, Brazilia si Mexic.

"Raportul arata clar ca combinarea masurilor de austeritate cu reforme prost concepute pentru piata muncii este cauza reala a situatiei din Europa, care se extinde incet catre alte parti ale lumii", avertizeaza Torres.

In Spania, somajul a urcat la peste 24% la sfarsitul lunii martie, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani. Numarul somerilor din Franta a crescut in martie pentru cea de-a 11-a luna consecutiv si se apropie de pragul de 3 milioane, cel mai ridicat nivel din septembrie 1999.

Uniunea Europeana, care genereaza circa 20% din productia economica mondiala, nu a reusit inca sa gaseasca un echilibru intre austeritate si crestere economica, dupa un deceniu de cheltuieli publice scapate de sub control incheiat, se pare, cu o recesiune in W.

Numai sase state cu economii dezvoltate au inregistrat in ultimii cinci ani cresterea numarului de angajati - Austria, Germania, Israel, Luxemburg, Malta si Polonia, releva raportul.
 

Locuri de munca Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Povestea celei mai mari rezerve de aur a Europei. De ce sta ingropata la 15 m sub nivelul marii
Povestea celei mai mari rezerve de aur a Europei. De ce sta ingropata la 15 m sub nivelul marii
Anul acesta, somerii joaca dupa cum le canta angajatorii. Multi accepta slujbe sub pregtirea lor
Anul acesta, somerii joaca dupa cum le canta angajatorii. Multi accepta slujbe sub pregtirea lor
A devenit milionara la loto, dar si-a incasat somajul in continuare. Lacomia, platita cu inchisoarea
A devenit milionara la loto, dar si-a incasat somajul in continuare. Lacomia, platita cu inchisoarea
VIDEO PROTVPLUS.RO
atentat Strasbourg
Analiză. Cum reuşesc jihadiştii supravegheaţi de autorităţi să comită masacre în Europa
"Obamacare", declarat neconstituţional. Reacţia lui Donald Trump
Noi manifestaţii ale "vestelor galbene", în Franţa. Protestul unor tinere la bustul gol
Mărturii șocante ale unui fost gardian nazist de origine română despre viața în lagăre
A treia noapte de proteste împotriva "Legii sclaviei", la Budapesta
Liderii europeni, "exasperaţi" de Theresa May. Ar putea urma un BREXIT fără acord
miss venezuela, isabella rodriguez
Tânără din ghetou, aleasă Miss Venezuela. Concurentele ar fi puse să se prostitueze
Familia regală britanică a prezentat felicitările de Crăciun. Cu cine apare Charles
Al patrulea mort în atacul din Strasbourg, un jurnalist italian
Gestul controversat făcut de Juncker față de un alt oficial european. VIDEO
Cât îi va costa pe englezi să vină în România după BREXIT
Povestea teroristului din Strasbourg. Tânărul s-a radicalizat la închisoare