Oficial din serviciile de informaţii americane: Rusia preferă ca Trump să câştige alegerile din noiembrie

donald trump
Pro TV

SUA nu au observat ca Rusia să-şi fi schimbat preferinţele faţă de alegerile prezidenţiale precedente din Statele Unite în ceea ce priveşte candidatul pe care şi l-ar dori să câştige anul acesta.

Declarațiile au fost făcute marţi de un oficial din serviciile de informaţii americane, indicând că Moscova îl preferă din nou pe republicanul Donald Trump, relatează Reuters.

Într-un briefing cu presa despre siguranţa alegerilor din SUA, responsabilul citat nu l-a numit pe fostul preşedinte şi prezumtivul candidat republican atunci când a fost întrebat pe cine doreşte Moscova să vadă ca viitor preşedinte al SUA.

Cu toate acestea, comunitatea de informaţii din SUA nu şi-a schimbat evaluările faţă de alegerile anterioare, a spus el, adăugând că Rusia îl preferă în continuare pe Donald Trump.

Potrivit acestor evaluări Moscova a încercat, prin campanii de influenţă, să îl ajute pe Trump să câştige în 2016 împotriva lui Hillary Clinton şi în 2020 împotriva preşedintelui Joe Biden.

Citește și
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski a declarat că nu poate prezice acţiunile lui Trump dacă va recâştiga preşedinţia SUA. „Nu îl cunosc”
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

"Nu am observat vreo schimbare în preferinţele Rusiei în privinţa cursei prezidenţiale faţă de alegerile anterioare, având în vedere rolul pe care îl joacă SUA în ceea ce priveşte Ucraina şi politica mai largă faţă de Rusia", a declarat acest oficial reprezentând Biroul directorului comunităţii naţionale de informaţii ( Office of the Director of National Intelligence-ODNI).

Ambasada Rusiei din Washington nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

A răspuns în schimb staff-ul de campanie al lui Donald Trump, afirmând că Biden a fost slab în ceea ce priveşte Rusia, după cum o demonstrează invazia rusă în Ucraina.

"Când în Biroul Oval se afla preşedintele Trump, Rusia şi toţi adversarii Americii au fost descurajaţi, deoarece se temeau de răspunsul Statelor Unite", a declarat Karoline Leavitt, secretarul de presă al campaniei lui Trump.

Trump a criticat frecvent dimensiunea sprijinului militar acordat de SUA Ucrainei - aproximativ 60 de miliarde de dolari de la invazia pe scară largă a Rusiei în 2022 - şi l-a numit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski "cel mai mare neguţător din toate timpurile".

Doi dintre consilierii pe probleme de securitate naţională ai lui Trump i-au prezentat acestuia recent un plan de încetare a ajutorului militar american acordat Ucrainei dacă Kievul nu deschide discuţii cu Rusia pentru a pune capăt conflictului.

În ceea ce priveşte politica faţă de NATO, Trump a declarat că ar "încuraja" Rusia să facă "ce naiba vrea" oricărui membru al alianţei care nu cheltuieşte suficient pentru apărare şi că el nu i-ar apăra.

Or, tratatul NATO îi obligă pe membri săi să sară în apărarea statelor membre în cazul în care sunt atacate, aminteşte Reuters.

Responsabilul ODNI a desfăşurat briefingul, sub rezerva anonimatului, împreună cu alţi colegi din aceeaşi instituţie şi cu oficiali ai FBI şi ai Coordonatorului naţional pentru securitatea şi rezilienţa infrastructurilor critice (National Coordinator for Critical Infrastructure Security and Resilience, CISA), o agenţie care asigură apărarea cibernetică pentru guvern şi colaborează cu industria privată.

El a definit influenţa electorală drept eforturi de a modela rezultatul scrutinelor sau de a submina procesele democratice, afirmând că interferenţa reprezintă eforturile de a perturba capacitatea SUA de a organiza un vot liber şi corect.

Statele Unite nu au monitorizat planurile vreunei ţări de a "degrada sau perturba" capacitatea SUA de a organiza alegerile din noiembrie, a spus el.

Dar Rusia, a subliniat acelaşi responsabil, prin intermediul reţelelor de socializare şi al altor mijloace, încearcă să influenţeze grupuri specifice de alegători americani din statele-cheie, "promovând naraţiuni care divizează şi denigrează anumiţi politicieni", pe care nu i-a numit.

"Rusia întreprinde o abordare panguvernamentală pentru a influenţa alegerile, inclusiv administraţia, Congresul şi opinia publică", a spus el.

Moscova "stabileşte pe care candidaţi este dispusă să-i susţină sau cărora să se opună, în mare parte în funcţie de poziţia lor faţă de continuarea ajutorului american pentru Ucraina şi a aspectelor legate de aceasta", a declarat oficialul citat. "Sunt toate tacticile pe care le-am mai văzut, în primul rând prin eforturile din social media" şi "folosind vocile din SUA pentru a-şi amplifica naraţiunile", conform lui.

O nouă evaluare a comunităţii serviciilor de informaţii, publicată săptămâna aceasta pe site-ul ODNI, afirmă că Rusia "rămâne principala ameninţare la adresa alegerilor noastre" şi că "actori de influenţă ruşi" neidentificaţi plănuiesc în secret să "influenţeze opinia publică" în statele indecise (swing states) şi să "diminueze sprijinul SUA pentru Ucraina".

Rusia a încercat recent să influenţeze publicul american prin "canale de mesagerie directe criptate", a declarat oficialul respectiv, dar nu a oferit detalii.

Referitor la China, responsabilul ODNI a spus că, potrivit evaluărilor serviciilor de informaţii americane, aceasta nu intenţionează în prezent "să influenţeze rezultatul cursei prezidenţiale".

Beijingul încearcă să îşi extindă capacitatea de a colecta şi monitoriza datele de pe platformele de social media "probabil pentru a înţelege mai bine şi, eventual, pentru a manipula opinia publică", a specificat oficialul citat.

SUA consideră China drept principalul său rival geostrategic. Beijingul şi Washingtonul au depus eforturi pentru atenuarea tensiunilor. Ambasada Chinei nu a răspuns deocamdată la o cerere de comentarii din partea Reuters.

În fine, reprezentantul ODNI a calificat inteligenţa artificială generativă drept un "accelerator malign de influenţă" utilizată din ce în ce mai mult pentru a "adapta mai convingător" conţinuturile video şi de altă natură înaintea votului din noiembrie. 

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO A ”reînviat” stadionul din Cotroceni! Cine s-a antrenat în ”Parcul cu platani” după 12 ani
GALERIE FOTO A ”reînviat” stadionul din Cotroceni! Cine s-a antrenat în ”Parcul cu platani” după 12 ani
Citește și...
Joe Biden, la summitul NATO de la Washington: „Rusia pierde acest război. Ucraina poate şi îl va opri pe Putin”
Joe Biden, la summitul NATO de la Washington: „Rusia pierde acest război. Ucraina poate şi îl va opri pe Putin”

Discursul rostit de preşedintele Joe Biden marţi seară în faţa liderilor NATO reuniţi la Washington a fost puternic şi clar, în contrast evident cu prestaţia sa de la dezbaterea de la sfârşitul lunii trecute cu Donald Trump, scrie BBC.

Volodimir Zelenski a declarat că nu poate prezice acţiunile lui Trump dacă va recâştiga preşedinţia SUA. „Nu îl cunosc”
Volodimir Zelenski a declarat că nu poate prezice acţiunile lui Trump dacă va recâştiga preşedinţia SUA. „Nu îl cunosc”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marţi, că nu poate prezice ce va face Donald Trump dacă va recâştiga preşedinţia SUA în noiembrie.

Trump crede că Biden va rămâne candidat la alegerile din noiembrie. „E orgolios şi nu vrea să abandoneze”
Trump crede că Biden va rămâne candidat la alegerile din noiembrie. „E orgolios şi nu vrea să abandoneze”

Donald Trump consideră că Joe Biden ar putea să rămână candidatul democraţilor în vederea alegerilor din noiembrie, în pofida unor presiuni în tabăra democrată de a se retrage din cauza unor îndoieli cu privire la starea sa de sănătate.

"Publicul american nu se va îndepărta de mine". Joe Biden nu renunță la cursa pentru Casa Albă. Ce argumente are

Joe Biden s-a dezlănţuit, luni, împotriva celor care îl critică pentru prestaţia sa dezastruoasă de la dezbaterea cu Donald Trump, informează The Guardian.

Orbán îl laudă pe Trump drept „omul păcii”, spune că Biden va pierde probabil alegerile
Orbán îl laudă pe Trump drept „omul păcii”, spune că Biden va pierde probabil alegerile

Premierul Ungariei Viktor Orbán și-a anunțat susținerea față de Donald Trump într-un interviu și, în ajunul summitului NATO din această săptămână, a criticat Statele Unite pentru că au o „politică de război” în Ucraina, scrie Politico.

Recomandări
O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă cu cereale, în apropierea României
O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă cu cereale, în apropierea României

O rachetă rusească a lovit în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către Egipt, fără să se înregistreze răniţi în urma acestui atac, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Reuters.

Șacalul din Constanța are un cazier bogat încă de când era minor. De ce ar fi ucis-o pe Delia în apartamentul din Mamaia
Șacalul din Constanța are un cazier bogat încă de când era minor. De ce ar fi ucis-o pe Delia în apartamentul din Mamaia

Dosarul celor două crime care ar fi fost comise de bărbatul din Constanța poreclit Șacalul se complică. Anchetatorii sunt tot mai convinși că individul ar fi omorât și alte femei.  

Ciolacu, despre pensiile minerilor: Cresc la 1 ianuarie cu coeficientul de inflaţie şi cu majorarea salariului mediu
Ciolacu, despre pensiile minerilor: Cresc la 1 ianuarie cu coeficientul de inflaţie şi cu majorarea salariului mediu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că va avea, la Suceava, o întâlnire cu liderii minerilor pe tema pensiilor, subliniind că, în cazul celor care au lucrat în acest domeniu, pensiile nu au fost "îngheţate", ci vor creşte din luna ianuarie a anului viitor