O organizație denunță discriminarea a două românce de etnie romă, în Frankurt

Dată publicare: 21-02-2018 20:58
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


cersetori romani Luxemburg

Autoritățile orașului german Frankfurt sunt acuzate că ar fi acționat într-o manieră „inumană” și „ilegală”, după ce ar ștampilat pașapoartele unor românce de etnie romă, ceea ce duce la anularea documentelor.

Asociaţia de sprijin pentru romi (Förderverein Roma) acuz[ biroul de ordine publică din Frankfurt a acţionat într-o manieră „inumană'', după ce ştampilat paşapoartele a două femei rome originare din România, cu menţiunea „prinse cerşind în mod agresiv'', informează The Local, citat de Agerpres.

Potrivit organizaţiei, ştampila anulează paşapoartele, care sunt proprietatea statului român. Cele două femei sunt originare din oraşul Gheorghieni, unde au avut de suferit din cauza sărăciei şi a persecuţiilor, afirmă organizaţia, precizând că ele stăteau pe stradă cerşind bani când au fost reţinute.

„Acest comportament arată în mod scandalos un mare grad de excludere şi stigmatizare. Femeile vor fi denunţate de fiecare dată când sunt verificate documentele lor'', se afirmă în comunicatul publicat săptămâna trecută.

Frankfurter Rundschau (FR) a fost prima publicaţie care a relatat marţi despre incident şi a confirmat că biroul de ordine publică nu le permite oficialilor săi să inscripţioneze paşapoartele oamenilor în acest mod.

„Astfel de înscrisuri în paşapoarte nu sunt permise'', a declarat un purtător de cuvânt pentru FR, adăugând că oficialul respectiv a fost atenţionat în legătură cu eroarea sa.

Dar Asociaţia de sprijin pentru romi, care intenţionează să întreprindă o acţiune în justiţie, a afirmat că incidentul face parte dintr-o politică mai amplă de persecutare a cerşetorilor romi care are scopul în ultimă instanţă „de a-i expulza pe migranţii romi fără adăpost din oraşul Frankfurt''.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO