O nouă victorie pentru drepturile femeilor din Arabia Saudită. Ce schimbări se vor face


Ultimul update: Luni 09 Decembrie 2019 15:34
Data publicarii: Luni 09 Decembrie 2019 15:19
Categorie: Stiri externe
femei arabia saudita

Restaurantele şi cafenelele din Arabia Saudită nu mai au obligaţia de a dispune de intrări separate pentru femei, au anunţat autorităţile acestei ţări ultraconservatoare, care a demarat un program de reforme economice şi sociale, relatează AFP.

Până acum, aceste localuri trebuiau să aibă prevăzute două intrări, una doar pentru bărbaţi şi una pentru femei şi familii.

Ministerul Municipalităţilor şi Afacerilor Rurale al Arabiei Saudite a anunţat duminică pe Twitter suprimarea mai multor obligaţii pentru restaurante, printre care cea de a avea „o intrare pentru (bărbaţii) celibatari şi una separată pentru familii”.

Nu este clar deocamdată dacă anularea obligaţiei se referă şi la interiorul localurilor, care au în mod frecvent o sală pentru bărbaţi şi una pentru familii, chiar dacă în ultimii ani unele restaurante au profitat de o relativă liberalizare pentru a înfiinţa săli mixte.

La impulsul prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, Arabia Saudită a intrat într-un vast program de reforme care include o îmblânzire a interdicţiilor la adresa femeilor, printre care cea de a le permite accesul la obţinerea de permise de conducere, implementată în anul 2018 şi de a le oferi posibilitatea de a obţine un paşaport fără permisiunea unui tutore de sex masculin.

În urmă cu numai trei ani, poliţia religioasă îi controla în mod sever pe bărbaţi şi femei, alungându-i din centrele comerciale pentru a-i trimite să se roage şi reprimând pe oricine se amesteca printre persoane de sex opus.

În paralel cu aceste reforme, guvernul saudit şi-a sporit în acelaşi timp represaliile împotriva disidentelor şi militantelor feministe, dintre care mai mult de zece se află încă în detenţie, iar unele sunt supuse la torturi, potrivit familiilor lor şi organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Ce trebuie sa faci pentru a o convinge pe Monica Cadogan, de la Imperiul Leilor, sa investeasca in afacerea ta?

03:33
Dragoș Petrescu – printre cei mai greu de convins. Concurenții trebuie să știe ce vor atunci când vor ajunge în fața lui și să îl convingă că o investiție poate fi returnată

04:47
Cătălin Zmărăndescu, de 4 ori tătic

C. Zmărăndescu: "I-am spus Matildei că urmează să aibă o surioară sau un frățior. Ne-am anulat vacanța din septembrie, atunci se naște copilul."


14:05
Ioana Ginghină, momentul adevărului

Ioana Ginghină: "Eu bănuiam că fostul soț este într-o relație.."


15:59
Bolile de inimă afectează tot mai mulți tineri

Fluctuațiile tensiunii și gheara în piept ar trebui să ne trimită imediat la medic. 

Dr. Adrian Linte: "Este indicat un control cardiac preventiv, după vârsta de 35 de ani."


10:23
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25
Depresia, boala sufletului

17:26
Keo, un tată de nota 10

07:17
HPV, virusul ce poate cauza cancer de col uterin

HPV este un virus foarte contagios și poate duce la apariția cancerului de col uterin. Peste 80% dintre persoanele active sexual dobândesc acest virus.


13:01