O navă maritimă de război americană a intrat în Marea Chinei de Sud. Anunțul făcut de SUA


Ultimul update: Luni 20 Mai 2019 12:11
Data publicarii: Luni 20 Mai 2019 12:01
Categorie: Stiri externe
distrugatorul USS Preble

Armata SUA a anunțat că una dintre navele sale maritime de război a ajuns duminică până într-o zonă care este revendicată de China în Marea Chinei de Sud, fapt care ar putea provoca nemulțumirea puterii de la Beijing.

Potrivit Reuters, zona vizată de distrugătorul american se numește Scarborough Shoal - teritoriu care reprezintă un punct sensibil în relația SUA-China, afectată deja de un război economic între cele două puteri.

Preble a navigat 12 mile maritime în zona Scarborough Reef, pentru a contesta revendicările maritime excesive și pentru a menține accesul la căile maritime așa cum sunt ele guvernate de legile internaționale”, a declarat comandantul Clay Doss, purtător de cuvânt al celei de-a Șaptea Flote.

Aceasta este a 2-a operațiune amilitară a SUA în Marea Chinei de Sud în ultima lună.

Miercuri, șeful marinei americane a afirmat că libertatea navigării în apele disputate al Chinei de Sud au atras atenția mai mult decât este cazul.

Beijingul revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, în pofida unui arbitraj internaţional din 2016 care nu i-a dat dreptate. Diferite părţi din zona respectivă sunt revendicate şi de Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan.

Taiwanul este un punct sensibil în relaţiile dintre Statele Unite şi China, aflate de asemenea într-un conflict comercial.

Marina militară americană patrulează în Marea Chinei de Sud, în sprijinul libertăţii de navigaţie, în timp ce forţa militară chineză în regiune se manifestă tot mai puternic.

 

Sursa: Reuters

VIDEO PROTVPLUS.RO